23 Weken zwanger
Volg ons overal!
Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je 24e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

De leukste cadeaus voor je baby met naam en/of foto. Denk aan een geboortesticker voor op het raam, een knuffel met je baby’s naam erop geborduurd of een speciale naamsticker voor de kinderopvang. 
Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (530)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Petrapj

  Hoi dames! Hier een vraagje of iemand dit herkent.. Sinds vorige week diarree af en toe. Maar elke ochtend na het slapen wel krampen. Nu is het ook dat het overdag voelt alsof ik de hele tijd naar de WC moet.. Na het eten heb ik ook steken en krampen e.d.

  Is dit normaal of zou dit misschien een virusje zijn?
  Hoor het heel graag !!

 • Cicik

  Ik heb precies hetzelfde, volgens mij is het een een of ander virus..

 • Petrapj

  Ik ben er vanaf! Het is inderdaad een virus of bacterie geweest.. Beterschap Cicik!

 • Linaa

  Ja is een virusje,, veel drinken en banaan eten helpt ook goed. Die krampen die je voelt zijn de prikkels in je darmen en dat voel je,, Sterkte

 • Petrapj

  Diarree is voor zover het meest over! Nu de rest nog.. Vandaag precies een week last van, hoop dat het straks over is! Ook na het eten Linaa? Dat ik dan "buikpijn/steken" krijg?

  Dankjewel!

 • Charly123

  23 week alweer! Schiet lekker op. Voel de baby elke dag rond dezelfde tijdstippen! Wel jammer dat het hier zovaak stil is onder de weken van babybytes..

 • Xxlien

  Ooh wat grappig! Bij mij lijkt het heel erg te wisselen haha. En zeker jammer dat het zo stil is. 😐

 • ma flodder

  hahah ja dat herken ik! hier beweegt ze idd ook op vaste tijden!

 • Sandra 1981

  Hallo meiden ik had even een vraagje, weet iemand in welke week je het beste een 4d (pretecho)kunt laten doen? Ik dacht zelf aan 27 weken hoe later hoe meer ze is ingedaald en dan heb je denk ik minder goed beeld, maar ja ik weet het natuurlijk ook niet. Als iemand hier meer over weet laat het aub.weten. alvast bedankt

 • ma flodder

  hallo ik laat hem ook over 4 weken maken de pretecho en dat is idd met zo 27 weken!

 • Mlein88

  Ja, hier raden ze ook 27/ 28 weken aan. Nog goed in beeld te krijgen maar wel al een beetje spekjes 😉 Ik heb hem zelf gepland met 28 weken, de vorige zwangerschappen ook gedaan.

 • Sandra 1981

  Oh leuk, ga ik ook rond die tijd doen dan. Lijkt me fantastisch, bij mijn zoontje hadden ze alleen 3d nou ik ben benieuwd.

 • Floortjetd

  Joeppie nog 1 week en dan de 24 weken bereikt! Voel echt al vaak wat getrappel in mijn buik en kan niet wachten tot mijn man dit ook kan voelen. Merk wel dat het allemaal wat zwaarder wordt. Veel vocht in mijn enkels and begin mijn rug goed te voelen. Moe vanaf dag 1, helaas is dit niet veranderd :-( Maar we hebben alles over voor ons wondertje!!

 • Anak

  Hoe gaat 't met iedereen en de hitte?
  Ik heb wel last van vocht in benen en voeten :(

  Ik heb op dit moment meer last van de hooikoorts, hierdoor ook last van mijn astma :(

  Verder heeft mijn fysiotherapeut geadviseerd om vanaf aankomende week minder te gaan werken ivm mijn bekken.
  Ik werk 3 dgn van 8u en 1 dag van 4u.
  Zij stelde voor 3 dgn van 6u en 1 dag van 4u.
  Ik heb smorgensvroeg al last van mijn bekken. Heb een kantoorbaan en die stoel doet geen goed.

  Bij de andere 2 zwangerschappen ook erg veel bekken klachten gehad en na de bevalling zelfs nog 1,5 jaar.

  Ik denk best goed idee vd fysio, kan ik even plat voordat de Kids thuis komen en het hele ritueel van start gaat.
  Helaas denkt mijn man daar anders over...
  Mijn jaar contract verloopt 1 september en mijn Bazin stond al niet te springen om mijn zwangerschap.

  Ik ga het toch maandag aankaarten bij mijn Bazin, ik ben nu ouder en wijzer en weet wat de gevolgen zullen zijn voor mijn lichaam.
  Alleen mijn man, tja.....

 • Mila10

  Hopelijk snapt je man dat het voor jou beter is maar snap ook zijn kant wel een beetje. Zeker als je een tijdelijk contract hebt nog is het wel een risico (ook al zou dat niet mogen!!!). Probeer het toch te bespreken zeker als je fysio het aanraadt.. Ik loop zelf al een laad jaar bij een osteopaat ipv fysio, kan ik je erg aanraden...!
  Herken het ook enorm; heb dan wel een vast contract ik werk 4x8 ook kantoorbaan en daarbij nog circa 10u reistijd in de auto per week. Breekt enorm op, maar minder werken voelt voor mij nog niet noodzakelijk. Eenmaal thuis loopt de kleine man van 21 mnd nog lekker rond. Kan amper zitten of opstaan maar als ik niet doodziek ben, heb ik heel veel moeite met zoiets te bespreken of te doen...

 • Yesje

  Ja echt genieten geblazen van al dat getrappel in mijn buik hihi. Moet trouwens zeggen dat ik al wel 7 maanden zwanger lijk 🤔😯 Ik ben nu 7 kilo aangekomen en heb best een strakke buik, al ben ik zo verbaasd dat ik nu al voor mn eerste zo dikke buik heb 😂 zijn er meer meiden die dit ook hebben?

 • Thalie

  Ik al bijna 10 kilo aangekomen (was 70 kg, nu bijna 80 kg) Vooral mijn bovenbenen en billen is dat aan te zien... Maar ik klaag niet. Vandaag nog lekker in een bikini op de boot gezeten en zit nog heerlijk in mijn vel. Vorige zwangerschap 25 kg aangekomen dus deze keer ben ik er wel iets bewuster mee bezig.

 • Yesje

  Netjes gezien je eerdere zwangerschap. Dan is 10 kilo heel netjes. Ik probeer onder de 14 te blijven. Een bikini aantrekken, daar voel ik mij niet zo prettig meer in en dit vooral doordat ook mijn bovenbenen en billen voller zijn geworden. Ben trots op mn buik, alleen niet op mn onderstel haha 😛

 • Anak

  Ja heerlijk hè dat getrappel 😍
  Helaas heb ik de placenta aan de voorkant en een laagje spek, dus aan de buitenkant nog weinig te voelen.

  Alleen vandaag luisterde mijn dochter van 3 op mijn buik en toen voelde ze de kleine bewegen, zo schattig dat moment...

  Ik nu 8kg aangekomen, moet echt op letten nu hoor.
  Bij de 1e was is 9kg aangekomen en bij de 2e 10kg, hier ga ik dit keer dus echt wel overheen 😑

 • Mila10

  Hier nooit een strakke buik gehad dus lastig te vergelijken 😉 Ben circa 10 kg nu aangekomen al geloof ik en ook al een flinke buik inderdaad, is wel de 2e 😊

 • Yesje

  Eindelijk voel ik mijn meisje overduidelijk veel schoppen en lekker trappelen. Wat een fijn en mooi gevoel 😍😍😍

 • Mila10

  Heerlijk hè! Hier sinds de 18 weken al het gevoel maar sinds de 20 echt overduidelijke schoppen! Placenta ligt ook echt achter dus dat scheelt ☺️

 • missy1977

  Fijn! ! Ik voel mijn mannetje ook pas een anderhalve week. Maar word steeds sterker! Aan de buiten kant ook te zien en voelen. Zo leuk! 😍😍
  Vanmorgen luisterde ik even met de dopler. .Hij schopte er tegen aan🙈 echt zo genieten

 • Meijtje

  Woensdag komt het kamertje 😍 m'n man is donderdag vrijdag vrij dus kan die lekker aan de slag 😂.
  Dan alle dozen enz uitzoeken, gaat wat worden.

 • Mila10

  Leuk leuk! Hier is het kamertje al helemaal klaar haha 🙈

 • Meijtje

  Lekker, morgen beginnen met opzetten en hopelijk al een beetje in te richten 😍

 • Hetiseenbaby

  Even lichte paniek hier in huis, oudste met vlekken wat lijkt op 5e ziekte.. na wat speurwerk lijkt het voor mij nu geen risico meer, toch morgen haar nog even laten checken door huisarts en zelf ook laten prikken op antistoffen... (heb natuurlijk gelijk met de vk gebeld...)

 • Meijtje

  Balen.... Wist niet eens dat het dat het kwaad kon...

 • Hetiseenbaby

  Voor de 20 weken meer risico op complicaties bij de baby.. heb ik ook nooit geweten...


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van maandag 16 oktober 2017 tot en met zondag 22 oktober 2017.


 
Populaire topics

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

2 leden zijn nu online
Lid worden