Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (854)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Happyfamily!

  Wauw week 23 alweer! De tijd vliegt, niet normaal meer. Ik geniet ontzettend van dit lekkere drukke kindje wat de hele dag door salto's maakt.
  Ik weet dat ik eerder word ingeleid, ben voor mijn gevoel dan ook al ver over de helft. Nog meer genieten dus!

 • Onemoredream

  Inmiddels sinds vrijdag in week 23 en ik heb vandaag eindelijk een filmpje met een trapje kunnen vastleggen :D superlief en vertederend.

 • Rikje

  23 weekjes alweer ❤️

 • Duiveltjes

  En dan word je even wakker geschud... een kennis van ons was ook in verwachting. 21 weken om precies te zijn... 20 weken echo was goed, een weekje later geen hartslag meer...

  Ze gaan op een natuurlijke manier bevallen, maar zo zie je maar weer.. niet iedere zwangerschap gaat vanzelfsprekend goed..

 • Rikje

  Vreselijk! Mijn oma zei altijd als het kindje maar eerst in het wiegje ligt.
  Veel sterkte voor je kennis.

 • Marie86

  Jeetje wat erg! Ik wil er niet aan denken dat zo iets kan gebeuren ... brrr...

 • Hopesanddreams

  Alweer 23 weken.. kleintje doet het goed, met name vroeg in de ochtend en als ik eet of net heb gegeten erg actief. Alles ligt nog helemaal op schema.

  Ben zelf erg moe, bleek een ijzertekort te hebben. Ook heel erg emotioneel, op het extreme af. Mijn man en ik hebben constant strijd en dat resulteert bij mij in huilen, huilen en nog meer huilen. En dan vervolgens een schuldgevoel ten opzichte van dat kleintje en nog maar wat meer huilen.. Meer mensen die hier last van hebben?

 • sst

  ja herkenbaar. Huilen en een kort lontje. Mijn irritatiegrens is snel bereikt. Vooral door .. nou iedereen eigenlijk.

 • Hopesanddreams

  Arme omgeving.. 😅 maar VK zei gisteren al, iedereen die niet zwanger is of is geweest weet niet wat hormonen voor een effect kunnen hebben en dat is ook wel zo denk ik.

 • PatjeNr3

  Hebben jullie de naam al vast staan??

 • Reismama

  Alleen de jongensnaam. Voor een meisje kunnen we nog niets verzinnen...
  Nog 17 weken om iets te vinden.

 • PatjeNr3

  Lijkt me lastig inderdaad als je het geslacht niet weet. Je hoort wel vaak dat mensen die het niet weten, of een jongensnaam of een meisjesnaam hebben en dat dat het ook vaak is.

 • sst

  Yes! En jullie?

 • PatjeNr3

  Ging het bij jullie snel en makkelijk?

 • sst

  Ja we hebben gekozen voor een naam die ik al bedacht had voor ik zwanger was. Toen zei mijn man nee, maar nu kwam ie er ineens zelf mee. Hij was er aan gaan wennen en vond het nu heel leuk . Mijn broer heet Luke. Misschien is dat nog wat? Net als Aaron en Jack wat internationaler maar je kan dezelfde uitspraak als Luuk doen. Zo spreek je het bij mijn broer ook uit. Allemaal leuke namen trouwens die je hebt!

 • PatjeNr3

  Ah dat is goed om te horen! Vind Luke ook net iets beter bij de achternaam passen dan Luuk. Achternaam is Zuur.

 • sst

  Ai dat is geen makkelijke achternaam!

 • PatjeNr3

  Haha fijn dat je man ineens overtuigd was van je naam! Ben benieuwd 😉

  Schrijfwijze Luke vind ik ook erg leuk ik ben alleen bang dat mensen dan Loek gaan zeggen?

 • sst

  Gebeurd mijn broer nooit. En hij is toch al 36

 • PatjeNr3

  Nee wij nog niet... Ik vind Aaron heel mooi. M'n vriend is nog niet overtuigd. Maar komt zelf ook niet echt met (serieuze) suggesties. Jack vind ik ook stoer maar die wordt absoluut afgekeurd. Het gaat moeilijk dus.. Luuk staat ook hoog op m'n lijstje. Maar zo heet weer een collega van m'n vriend 😮🤣

 • sst

  Baby baby baby boy, ik ben zo blij met jou! Can't wait!

 • PatjeNr3

  💙

 • Kukie

  Jeej, week 23! Kan me niet snel genoeg gaan, zit middenin een verhuizing met twee kinderen en nog eentje van m'n vriend. Last van bekkeninstabiliteit en mis echt een dosis energie die ik normaal wel heb. Dus doseren 🤬😉
  Maar alles voor de kleine plurk 💙 die het ook heel goed doet daarbinnen. Ligt mooi op schema, slaapt wat meer dan de weken ervoor maar als meneer wakker is schopt hij al flink (lees hard)
  Hoe is het met jullie beebjes mama's?
  Ik tel af tot eind decemberrrrr nog maar 17 weken 😂💙

 • PatjeNr3

  Ohhhh heftig zo'n verhuizing tijdens de zwangerschap en dan ook nog bekkenklachten.. Sterkte en succes! Doseren is niet altijd even makkelijk..

  En die 17 weken zijn zo voorbij haha
  Alleen nog ff zien wat we met kerst doen. Bijkomen van een bevalling? Bevallen? Of nog wachten?

 • sst

  Spannende feestdagen inderdaad! Ik ben ook zo benieuwd!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van dinsdag, 15 januari 2019 tot en met maandag, 21 januari 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50