Volg ons overal!
Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je 24e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

De leukste cadeaus voor je baby met naam en/of foto. Denk aan een geboortesticker voor op het raam, een knuffel met je baby’s naam erop geborduurd of een speciale naamsticker voor de kinderopvang. 

Wil jij door Caren wekelijks op de hoogte worden gehouden van jouw zwangerschap? Meld je aan! (via Facebook Messenger)


Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (433)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Chan86

  Hoi dames hebben jullie ook zoveel last van maagzuur.

 • Melesi

  Ik vooral als ik mijn zwangerschapsvitamines inneem. :-)

 • Mamavannaomi

  Ja vreselijk blehhh

 • Chan86

  Wat doen jullie eraan. Bij mij helpen soms de rennies niet eens meer

 • Mamavannaomi

  Gele vla eten of melk drinken werkt nog wel eens.

  Bij mij komt het meestal rond 16:00 opzetten maarja scheelt kan ik ook savonds niets snoepen Hahah. Ben nu pas 1 kg aangekomen ook pas

 • Crieltje1985

  23 weken alweer! Wat gaat het snel! Jullie al begonnen aan de babykamer? Hier de basis zo goed als af. Nu lekker accesoires shoppen!

 • Mamavannaomi

  Wat leuk ! Wij hebben alles geverfd 1 muur mintgroen en 1 kant wit en een mooie grijze gietvloer erin.

  Kast voor de baby kamer hebben we nog en ledikant en commode gaan we nog kopen

 • UmmAb

  hallo dames,

  heeft er iemand ervaring met middenrug pijn wat erg brand en veel pijn doet ook bij het liggen. Ik heb het al aan de vk verteld maar die weet zelf niet wat het is

 • 5de kindje

  Ik ben 19weken en net trug van de spoed ik heb erg veel pijn in buik en onderrug ook hebben ze geen verklaring voor..geen infectie enzo ze weten niet wat het is..ik heb erg pijn en mijn pijnstiller ga het niet weg echt geen pretje hoor... bij mij is het mijn buik en rug..

 • Crieltje1985

  Misschien even naar de fysio?

 • Harleyquinn

  Hallo week 23alweer binnen enkele weken zwangerschapsverlof, beetje dubbel gevoel wat dat betreft. Aftellen naar de dag dat ik thuis moet blijven en niet werken, ik weet dat het voor de baby beter is maar ik zou graag willen verder werken in plaats van op ziekenkas te staan

 • Med89

  Nou dat wordt een verhuizing naar Nederland zo te lezen :p daar moet je namelijk doorwerken tot of 36 weken of tot 34 weken.

 • Harleyquinn

  Nee niets voor mij, dat is gewoon omwille van de Job die ik heb (veel bukken, heffen, trappen op en af en zo) dus het is in feite allemaal voor de veiligheid dat mijn werkgever zich niet schuldig zou voelen moest ik door blijven te werken een miskraam te krijgen, maar ik voel me nog veel te goed met momenten dat ik het jammer vind voor mijn klanten (huishoudhulp)...

 • mamavantweeprachtigekindjes

  nog 3 weken en dan in verlof!!

 • Realjen

  Dat is vlot!! Lekker

 • Steffie076

  Week 23 alweer, mijn kleine meid is erg druk in mijn buik, vooral wanneer haar broers naar bed zijn

 • mama-w

  Week 23...het gaat wel heel snel ineens, de weken vliegen voorbij.

 • Samantha0107

  23 weken alweer. De tijd lijkt steeds sneller te gaan. Over 10 weekjes al met verlof. Heb er zin in!

 • kleine wondertje

  Week 23 en 4 daagjes
  Gelukkig gaat alles goed met de kleine


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van zaterdag 13 mei 2017 tot en met vrijdag 19 mei 2017.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50