23 Weken zwanger
Volg ons overal!
Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je 24e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

De leukste cadeaus voor je baby met naam en/of foto. Denk aan een geboortesticker voor op het raam, een knuffel met je baby’s naam erop geborduurd of een speciale naamsticker voor de kinderopvang. 
Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (510)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Yesje

  Eindelijk voel ik mijn meisje overduidelijk veel schoppen en lekker trappelen. Wat een fijn en mooi gevoel 😍😍😍

 • Mila10

  Heerlijk hè! Hier sinds de 18 weken al het gevoel maar sinds de 20 echt overduidelijke schoppen! Placenta ligt ook echt achter dus dat scheelt ☺️

 • missy1977

  Fijn! ! Ik voel mijn mannetje ook pas een anderhalve week. Maar word steeds sterker! Aan de buiten kant ook te zien en voelen. Zo leuk! 😍😍
  Vanmorgen luisterde ik even met de dopler. .Hij schopte er tegen aan🙈 echt zo genieten

 • Meijtje

  Woensdag komt het kamertje 😍 m'n man is donderdag vrijdag vrij dus kan die lekker aan de slag 😂.
  Dan alle dozen enz uitzoeken, gaat wat worden.

 • Mila10

  Leuk leuk! Hier is het kamertje al helemaal klaar haha 🙈

 • Meijtje

  Lekker, morgen beginnen met opzetten en hopelijk al een beetje in te richten 😍

 • Hetiseenbaby

  Even lichte paniek hier in huis, oudste met vlekken wat lijkt op 5e ziekte.. na wat speurwerk lijkt het voor mij nu geen risico meer, toch morgen haar nog even laten checken door huisarts en zelf ook laten prikken op antistoffen... (heb natuurlijk gelijk met de vk gebeld...)

 • Meijtje

  Balen.... Wist niet eens dat het dat het kwaad kon...

 • Hetiseenbaby

  Voor de 20 weken meer risico op complicaties bij de baby.. heb ik ook nooit geweten...

 • Meijtje

  Ha 23 weken nog 1 week en mini is alweer levensvatbaar. Wat kijk ik er naar uit. Blijf voorlopig nog maar zitten hoor, maar dan is er een kansje.
  We zijn net terug van midweekje en nu aftellen tot de zomervakantie. We gaan over ruim een maand nog naar gran canaria voor 4 weken. Zoals elk jaar zelfde kamp, super leuk, kinderen vermaken zich goed echt even niets en tot rust komen.

  Hebben jullie nog vakantieplannen?

 • Floor01

  Ja fijn hè, die 24 weken in zicht! Ik ben morgen 24 weken, ben me daar deze zwangerschap bewuster van dan de vorige twee keer volgens mij.

  Wat heerlijk, die vakantie in het vooruitzicht! Kan me voorstellen dat je daar veel zin in hebt!
  Wij gaan vandaag even kijken of we iets kunnen plannen, willen zodra de zomervakantie van de oudste begint in juli nog 2 weken kamperen, denk ik Frankrijk. Ook veel zin in! Ben dan 30 weken.

 • Meijtje

  Hier met 28 weken erg en met 32 weken terug. lekker lang ertussenuit

 • _MJ_

  Heerlijk hoor, wij gaan ook naar de Canarische eilanden, ben dan ook 30 weken. Heb wel een ruime plek in het vliegtuig genomen, helemaal voorin (bij de vleugel mag niet) en special assistance, zodat je als eerste aan boord mag (vanwege mijn bekkenpijn die wel steeds erger lijkt te worden :S ). Kijk er erg naar uit, en tel de weekjes af; nog maar 5 weken werken!

 • Hetiseenbaby

  23 weken... de week begonnen met het ophalen van de blije doos en een buikband.. want wandelen wordt nu toch wel pijnlijk... onze 3e prinses heeft het maar wat druk in mijn buik. Heel gezellig, maar het getrappel mag van mij wel wat minder onderin 😬
  Vandaag een vrije dag en hoewel ik dan van alles wel wil doen ben ik meestal gesloopt na een dag werken...
  vanavond met de meiden bij m'n ouders eten zodat ik even niks hoef👍🏻

  Fijn weekend allemaal

  ....en nog steeds ook in gedachten bij Els...

 • Els 1

  Hoi,ben de dag van de operatie dus na het verwijderen van de cerclages (10.05.17)bevallen van mijn dochtertje (21w5d)27 cm en 380 gr.het doet allemaal zo pijn 😢 zijn geen woorden voor om het te vertellen hoeveel verdriet en pijn het doet 😢

 • Meijtje

  Zo dichtbij en toch zo ver weg. Lieve Els we leven met jou mee. Het intense verdriet van het verlies van jouw dochtertje. Zo gewenst met alles erop en eraan, maar veel te klein. Jij bent mama van een mooi sterrenmeisje. Ze zal altijd in jouw hart zijn. Met liefde gekomen, met liefde gegaan.
  Woorden zullen altijd te kort schieten met zo'n verschrikkelijk verdriet.
  Je hebt zo hard geknokt, zo hard gevochten voor dit kleine meisje. Dat is zeker en dan toch ontnomen, wat verschrikkelijk. Ik had het zo gewenst, zo gehoopt voor jullie. Vanavond gaat er een kaarsje aan om jouw kleine meid te herdenken. Dikke knuffel meid.

 • Hetiseenbaby

  Je hebt moedig gestreden voor je dochter... helaas zul je haar niet zien opgroeien, zo wrang en pijnlijk.. de pijn en het gemis... mijn moederhart huilt... ik geloof dat er voor je dochter goed wordt gezorgd... al zal je dat natuurlijk t liefste zelf gedaan hebben.. heel veel sterkte Els

 • Meijtje

  Ik denk ook nog steeds aan Els :(

 • _MJ_

  23
  Wat is het rustig hier! Waar is iedereen?

 • Floor01

  Ja wat een rust hier hè! Ook gek, zo'n hele stille week ertussen :)

  Hoe gaat het met jullie?

  Hier wel goed, voel de baby heerlijk veel bewegen, heerlijk gevoel! Ga vanaf aankomende week wel halve dagen werken op advies van de verloskundige, heb best wat klachten waardoor ik het echt wat rustiger moet gaan doen. Hopen dat dat gaat helpen!

  Moeten ook nog starten met de babykamer, hebben ons eerst even geconcentreerd op de verjaardagen van de twee oudsten. Wel al een heel idee over hoe het moet gaan worden en zin om mee te beginnen!

 • _MJ_

  Ja gaat super, geen klachten eigenlijk en voel ons meisje iedere dag (en zie steeds mijn buik bewegen). Wij zijn ook nog niet begonnen met de babykamer, want er staan nog best wat spullen van de bruiloft en weet gewoon niet waar ik moet beginnen en waar ik het allemaal moet laten.. binnenkort toch maar aan de slag, want wil het voor de vakantie toch wel klaar hebben. Moet worden gestuct, geverfd, nieuwe vloer, radiator, kozijn opknappen en dan nog meubeltjes. Zal wel echt een pracht kamertje worden!

 • Floor01

  Fijn dat je geen klachten hebt! En heerlijk om je buik zo te zien bewegen :)
  Wel leuk om er een helemaal fris en mooi kamertje van te maken! Wij hebben net ook weer even in het kamertje gestaan en gepraat over hoe we alles willen doen, dat alleen vind ik al leuk om te doen haha..

 • BlijeMamaVan4

  Vroeg ik me ook af hihihi 😮

 • Samm06

  Vandaag de 23 weekjes gepasseerd! En ik kan nu eindelijk sinds 2 weken onze kleine man voelen bewegen. Nu voel ik hem de hele dag door en vriendlief kan hem ook duidelijk voelen. Echt geweldig! Stiekem ben ik de werkweken ook al aan het aftellen tot ik vakantie heb en daarna verlof. Hopelijk gaan de komende weken snel voorbij want kan niet wachten tot me mannetje er is! 💙💙

 • Mamavanji

  Ik zag gisteren ook m'n buik bewegen en m'n man heeft het voor het eerst gevoeld.

 • Mamavanji

  Ik begin ook te tellen in hoeveel weken het nog minimaal duurt en maximaal nog. Mijn dochter kwam met 38+4 dus daar niet perse op hoeven wachten, hopelijk nu ook niet over de 40 weken haha.

 • lies5

  Heerlijk inderdaad om je kleintje te voelen! Een teken dat t goed is. Voel het al erg lang en nu zie ik af en toe mijn buik ook bewegen. Echt leuk!
  Ook ik ben de weken al aan t aftellen... grappig dacht dat ik de enige was😂 niet dus.

 • samm06

  ja vond het heel bijzonder want wekenlang vroegen ze bij de controles of ik al eens beweging of iets voelde maar telkens niet... en bij de 20 weken echo zag de echoscopiste dat de placenta ervoor lag dus waarschijnlijk dat het daar mee te maken had. En zo ineens paar dagen daarna voelde ik hem super goed en nu de hele dag door. haha jaa kunnen we aftellen! met hoeveel weken stop jij voor je uitgerekende datum?

 • lies5

  Ik wil tot 4 weken voor die tijd werken, maar mijn zomervakantie start eerder (ben leerkracht).. dus moet even naar de cao kijken.
  Wat duren die 40 weken lang he? Maar ja genoeg nog te doen hier in huis!

 • Samm06

  Ja van mij mocht een zwangerschap wel paar weken minder duren Haha. Oh lekker vooruitzicht! Ik stop na de 33e week heb 2 weken vakantie voor me verlof aangeplakt. Aftellen maar!!

 • Duurtlang

  Een hele tijd maakte ik me zorgen omdat ik de baby zo weinig voelde.. met 12/13 weken voelde ik duidelijke bubbels en plopjes/schokjes waarvan ik zeker wist dat het mijn darmen niet waren. Maar daarna een paar weken bijna niets meer.. Mijn placenta bleek daarna ook voor te liggen. Met 18 weken voelde ik wel schopjes opeens, die elke dag duidelijker werden. Met precies 22 weken kon papa ze ook eindelijk voelen aan de buitenkant, en nu gister met precies 23 weken zag ik mijn buik bewegen!!! Wauw! Snel mijn man geroepen en we hebben achter elkaar mijn buik zien bewegen en trillen van de schopjes! Zo mooi en bijzonder! Ik weet het allemaal nog van mijn 1e zwangerschap, en toch voelde het alsof ik het weer voor het eerst meemaakte.. Zo bijzonder!
  Soms lijkt het nog ver weg tot hij eindelijk geboren mag worden... Mensen zeggen "Ow je bent iig al lekker over de helft". Mijn moeder zei gister... nog 17 weekjes!! En dat vond ik veel leuker klinken! Haha! :)
  Bijna laatste trimester! Bijna een half jaar zwanger! Applaus voor onszelf mama's!!! 💪😅❤

 • samm06

  Heel bijzonder en leuk dat je je kleine nu voelt! Hier ook een voorliggende placenta en pas later voelbare bewegingen van de kleine. Kunnen we er nu van genieten de laatste 3 maandjes!!

 • Ikgewoonik

  Morgen alweer in week 24. De tijd gaat best snel. Voel me echt prima. Maar helaas deze week toch echt last van m'n liezen. Wat betekent dat ik als een waggelende pinguïn moet opstaan :-) eenmaal opgestart loopt deze bejaarde als een kieviet. T zijn echt m'n liezen die gevoelig zijn. Maar ik voel me voor de rest heerlijk. Kan nie wachten op de kleine 😍


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van vrijdag 15 september 2017 tot en met donderdag 21 september 2017.


 
Populaire topics

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50