Volg ons overal!
Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je 24e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

De leukste cadeaus voor je baby met naam en/of foto. Denk aan een geboortesticker voor op het raam, een knuffel met je baby’s naam erop geborduurd of een speciale naamsticker voor de kinderopvang. 

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (734)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Anoniempje91

  Gisteren op controle geweest bij de vlk, nu blijkt mijn baarmoeder opeens sneller te zijn gegroeit dan het zou moeten volgens de richtlijnen.. over 2 weekjes de fundus nogmaals meten en anders gaan ze waarsch een suikertest doen🙈 zoiets verwachtte ik totaal niet, mn buik is echt minimaal en heb zelf ook een tenger postuur.. hebben jullie ook ervaring met een grotere baarmoeder?

 • Loving-girl

  Nou ook ik ben in week 23 beland al 2 dagen, maar kan niet zeggen dat dit vlekkeloos gaat op het moment. Al 6 dagen heb ik last van hoofdpijn, zo erg dat ik vanaf een uurtje of 11 alleen maar op bed of op de bank kan liggen. Vrijdag naar het ziekenhuis geweest en in gesprek gegaan met een arts assistent. Na mijn vraag of ze dit vaker zien bij mijn medicatie(bloeddruk) kreeg ze het voor elkaar om de bijsluiter op te lezen vanaf haar pc. Aangezien ik hoofdpijn had besefte ik pas wat er werkelijk gebeurd was nadat ik alweer buiten liep. Ook mijn vraag of het aan mijn ijzer gehalte kan liggen reageerde ze negatief. Verder werd er niet gekeken buiten het hartje van de baby en de baby zelf. Niks geen bloed of urine onderzoek. vanmiddag staat er een telefonische afspraak geplant met mijn gyn, want zo door gaan nog dagenlang is echt geen optie..

 • Nox

  Yay, binnen 2 daagjes ben ik 23 weken zwanger. Nog 3 weken en ik heb een mijlpaal van 26 weken bereikt en kan dan ook naar mijn volgend bezoekje aan de vroedvrouw deze keer (gyn was op 21weken). Persoonlijk ga ik liever naar men gyn dan een vroedvrouw, maar de volgende controle rond 32 w is weer bij hem gelukkig ^-^ ! Ik kijk er naar uit. Moet tussentijds wel veel rusten want last van menstruatie pijn of steken in de buik, waarschijnlijk omdat de baby toch een serieuze groeispurt maakt vanaf 20 weken denk ik. Toch wel akelig dat gevoel :) Verder heb ik ook al doorschijnende vloeistof uit mijn tepels als ik er op duw, maar echt niet veel gelukkig. Je voelt wel dat ze zich helemaal aan het klaar maken zijn he. Uiteindelijk is het niet zo lang meer. 15 weekjes en het is zover !

 • Schuurtje

  Zo week 23.plus 1 dag.gisteren veel schoongemaakt met als gevolg smiddags helemaal plat te moeten.eerst links in mn rug een soort blokkade.die is na het lopen(boodschappen doen) weg gegaan maar duurde wel even.vervolgens aan de rechterkant een soort in mn bil die niet mee wilde werken.was helemaal mank aan het lopen.kon niet bukken.en zelfs een moment 2 x door mijn heen heen gezakt.nou lekker dan.toch maar wat rustiger aan doen.bah voel me net een oude dame.maar vanmorgen opgestaan zonder pijn.alleen hoofdpijn.

 • Kaatje1806

  Hmmm, da's niet best! Klinkt als iets met je bekken, want tijdens de zwangerschapsgym heb ik geleerd dat ook spierpijn in één bil (wat ik best vaak heb, ook toen ik nog niet zwanger was van nr 3) met je bekken te maken heeft... :S Sterkte ermee!

 • Schuurtje

  Oh en dat is 1 van mijn angsten dat het iets met mn bekken te maken kan hebben.ik heb het alleen niet altijd.alleen wanneer ik heel druk geweest ben.heb ook al last van harde buiken wanneer ik druk ben.jij?

 • Kaatje1806

  Nee dat nog niet, heb ooit een keer een harde buik gehad en toen kon ik alleen nog maar liggen en slapen was er misselijk van zo erg was het. Met bekken is het idd drukte maar ook verkeerd liggen, dan voel ik mijn bilspier. Voel ook wel een mijn schaambot, zit in hetzelfde straatje. Ach, er gebeurt aardig wat in je lichaam en zolang het gaat, ga ik ook niet naar de fysio nog.

 • Schuurtje

  Nee denk idd hetzelfde erover maar geef het wel even aan aan de vk morgen.heb morgen weer een afspraak.gelukkig bij de vk en niet meer bij de gyn

 • Nox

  Pijn in je linker bil kan je ichias zenuw zijn, kan zelfs uitstralen naar heel je been. Komt vaak voor door instabiliteit aan de bekken of door 'gewoon' geknelde zenuwen in de rug. Ik heb dit ook vaak zelfs voor de zwangerschap. Nu met de zwangerschap is het natuurlijk beetje erger met mijn bekken die wat instabiel zijn :) Veel rusten en dingen meer in kleine stukken doen ! Maar ik ben daar ook niet zo goed in :D

 • Kaatje1806

  Hallo week 23! Nog geen lekkende borsten, verder zijn ze wel behoorlijk vol en mijn tepels zijn duidelijk klaar voor de bv...er zit zo'n soort van korstje op de tepels, zien er echt uit alsof ik vol bv geef...raar lichaam! Toch nog 4 maanden wachten hoor.

 • Wow!

  Via uitzending gemist van npo Lauren bevalt te kijken. Echt een aanrader! Van bevallen met behulp van een sjamaan😂 tot het eten van je moederkoek

 • Kaatje1806

  Bij die moederkoek zag ik hem al aankomen...bleh, meteen weggezapt! Verder op zich wel grappig programma ja.

 • Wow!

  Haha heb je vast het meest lachwekkende gemist: vrouw die de moederkoek een week aan dr kind laat zitten. Ik heb alleen maar keihard moeten lachen😂

 • Kaatje1806

 • Tjana86

  Oow gemist helaas die ga ik terug kijken!

 • Wow!

  Hieperdepiep hoera!!!!🎈🎈🎈 Na 5 maanden afzien doen mijn darmen het weer😂🎆🎇🎆

 • Dmc

  Facebook pagina voor zwangere vrouwen. Ben jij uitgerekend in mei of juni voeg deze pagina toe en klets gezellig met ons mee.

  https://www.facebook.com/groups/519981905033343/

 • Yes85

  Lukt me niet de pagina te openen

 • Dmc

  Zoek anders op baby's mei juni 3
  2018

 • Yes85

  Gelukt

 • Dmc

  Gezellig

 • liss87

  Leuk! Heb me zojuist aangemeld. :)

 • liss87

  Leuk! Heb me zojuist aangemeld. :)

 • Dmc

  Top!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van donderdag 17 mei 2018 tot en met woensdag 23 mei 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen

5 leden zijn nu online
Lid worden