Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (896)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Miranda035

  23.1 😃

  Vanmorgen moest ik nog weer spugen...geen idee waar dat vandaan kwam aangezien ik sinds week 17 al niet meer misselijk ben 🤔

  Verder gaat het goed. Alle controles zijn netjes en ons meisje is soms net een ninja ! Ze beweegt veel overdag. ‘S nachts slaapt ze, gelukkig ! Maar zodra ik wakker ben, mijn vriend staat om 6:15u op en dan praten we altijd even, begint ze te bewegen. Ze reageert dus toch al erg op stem geluid 😃

 • Cactus-

 • ~mammie~

  Week 23 Yeah!
  Mijn buikje danst er op los, nou ja ons kleine frummeltje in de maak dan 😉
  Helaas is ze wel s nachts veel wakker en ik daardoor ook 🤔
  Maar ik geniet er wel énorm van hoor

 • BabyBoyMarch2019

  Week 23, yes!!!
  Wat een heerlijk gevoel. Ons kleintje is iedere dag al flink aan het trappelen in mijn buik, zoo fijn.
  Vandaag mijn eerste les zwangerschapsgym, ben eens benieuwd. Lekker samen met de ladies bezig zijn met onze zwangerschap, nice!

 • MarchBaby

  Heeeey 23 weken!!! Jeetje... GAAT HAAAARD

 • 2019baby

  Vraagje.. Zijn er nog meer die zo veel last hebben van kortademigheid en benauwdheid?

 • Ginette87

  Ik heb er alleen last van wanneer ik op mijn rug lig. Moet dan echt happen naar adem. Blijkt er allemaal bij te horen 🙈

 • Mesties

  Ik heb nu al enkele dagen rugpijn. s'Nachts word ik er wakker van. Nog dames die hier last van hebben?

 • Mesties

  Vandaag 23 weken zwanger!
  We mogen al bevallen vanaf 37 weken,om meteen ons kindje mee naar huis te mogen nemen. Dat is al over 14 weken! De bevalling komt nu wel echt dichterbij!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van woensdag, 3 april 2019 tot en met dinsdag, 9 april 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50