Volg ons overal!
Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je 24e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

De leukste cadeaus voor je baby met naam en/of foto. Denk aan een geboortesticker voor op het raam, een knuffel met je baby’s naam erop geborduurd of een speciale naamsticker voor de kinderopvang. 

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (663)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • C.han

  Jeeeej 23 weken! 🎉

 • Prinnie

  Jeetje wat gaat het allemaal snel😲😲hier ook alweer bijna 24wk...t is voorbij gevlogen😇🤰
  Met een lach en een traan..een verhuizing en verbouwing en nog niet klaar...nog lang niet🙈
  En om eerlijk te zijn nog niks voor de kleine op wat kleertjes na...komt dit omdat het de 2e is???
  Begin nu langzaam gek te worden er moet nu iets gebeuren..maar de tijd vliegt zo snel...
  Hebben jullie fotos van jullie kamertjes???bij meisje was het makkelijk maar nu jongetje..geen idee helppppp

 • droppie 2010

  morgen alweer naar week 24.

 • Lovely4c

  Terug van VK controle: baarmoeder mooi gegroeid. Hartje klonk goed.

  Meerdere labformulieren meegekregen. HB, vitamine D, ijzer, rhesus D factor, glucose dagcurve (wil geen glucose drinken yakkkkus....) meerdere echo's gepland groei en ligging placenta.

  Gek genoeg geboorte plan heb ik al gemaakt......

 • droppie 2010

  je kan er maar op tijd mee klaar zijn denk ik dan.
  ik moet nog voor die suikertest maar ken gewoon binnenlopen wanneer ik wil, we wonen op een eiland en dit moet aan de overkant gebeuren dus dat nog maar eens ff zien hoe of wat en vooral wanneer.

 • Lovely4c

  O mijn vk zei dat glucose test tussen 24 en 28 weken moest gebeuren.

  Wel lekker dichtbij voor jou droppie...wou je een thuis of ziekenhuis-bevalling?

 • droppie 2010

  oo nou maakte onze vk niks uit kon zelfs over een maand, appart. haha

  bedoelde dat het 20 min varen is met een boot en voor dat ik op locatie ben. en niet aan de overkant van de straat haha.

 • Lovely4c

  Hmmm...gek he. Elke vk werkt anders.

  Ik dacht serieus aan de overkant van je huis....haha

 • droppie 2010

  woop woop de planken voor boven de commode zijn binnen nu nig ff in elkaar flanse en dan kennen we dat weer afstrepen van de lijst.

 • Lovely4c

  Wat leuk om aan de babykamer te werken. Ik kom geen meter vooruit met pijn door druk op de zenuw sinds gister heel heftig. Ik blijf wel bewegen met veel moeite....fietsen vind ik wel fijn.
  Ik ga bij prenatal kraampakket halen voor maar 24 euro....ook afstrepen van uitzetlijstje.

 • droppie 2010

  ik heb ook veel pijn. maar merk dat het minder word ik start het lopen zo i zo langzaam en blijf langzaam lopen merk dat het wel helpt en dan uit eindelijk de pijn verdwijnt.

  kraampaket krijg je toch van je zorgverzekeraar of heb ik nu verkeerd. ?

  ik vinf wel heerlijk dat sibgen kan afstrepen van de lijst.
  fam86 die zei tijd terug dat ze alles klaar wilde hebben voor de 30ste week en dat vond ik wel slim bedacht dus die streven heb ik over genomen en denk dat ik lkker op skiet... grote spullen hebben we. moet voornamelijk nog veel kleertjes en wat accessoires en dan benk wel klaar.

 • Lovely4c

  Jeejtje loop jij ook met pijn.... ik had pas vanaf mn 3de zwangerschap last van bekken gekregen.

  O ja over de kraampakket. Ik ben alleen basis verzekerd vandaar dat ik geen kraampakket ontvang. Ik betaal bijv tandarts direct na een behandeling.

  Ik vind inderdaad ook slim om voor week 30 klaar te zijn met babyuitzet en kamer.....ik ga dat niet redden. We zijn bezig met de zolder. Veel spullen hebben al bijv. Commode, bad/luieremmer, pampers maat 1, kruiken, avent kolf en flessen (cadeau gekregen), zwitsal producten, rompertjes die niet gedragen zijn.

  De meeste dingen die ik nodig heb bestel ik online bij baby-dump....hoef ik niet eindeloos in de winkel te lopen.

  @droppie, Werk je nog steeds? Hoe doe je het met de pijn?

 • Lovely4c

  Naar gedroomd vannacht: ik droomde dat ik beviel met 23 weken.....in een slechte ziekenhuis waar ze niet eens een bed voor mij hadden.... pffff

 • droppie 2010

  he bah.. dat is niet prettig slapen.

 • Lovely4c

  Alweer 23 weken....

 • droppie 2010

  goede morgen week 23.. allemaal goed weekend!!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van dinsdag 13 februari 2018 tot en met maandag 19 februari 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen