Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (817)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Ktm86

  Gefeliciteerd allemaal mooie ervaringen😁. Net aangekomen in week 23 maar ons meisje voel ik nog maar weinig helaas placenta ligt ervoor.

 • Moon88

  Ik ben 22 weken zwanger, maar ik voel ook nog maar erg weinig beweging... helaas. De placenta ligt achter dus dat zou eigenlijk geen reden kunnen zijn. Nog even geduld. As vrijdag een extra echo. Mn buik begint wel echt te groeien, dus ga er vanuit dat het allemaal goed gaat daarbinnen 😉

 • Jusme

  Houden de dames het nog wat vol met dit weertje? Hier in friesland hebben we koude wint dus opzich is het best te doen.

 • Marley91

  23+4 alweer ♡

  Ik wil eigenlijk door blijven werken tot 36 weken, dus dan moet ik nog even!
  Heb dat bij mijn dochter ook gedaan.

  Verder voel ik me goed. 😍😍

 • alie22r

  Ik wil dat ook graag, al merk ik wel dat ik moe ben. Maar nog 4 weken dan 3,5 week vakantie en dan nog maar 5 weken werken😇

 • ElsaTdV

  En toen waren we alweer 23 weken zwanger. Wat vliegt de tijd en wat is ons mannetje beweeglijk. Ik zag hem woensdag voor het eerst zelf trappen. Zo bijzonder om je buik te zien bewegen in de wetenschap dat er op dat moment een mini voetje tegenaan trapt 😍 verder voel ik mij goed, al merk ik wel dat de werkdagen mij wat zwaarder vallen. Ben erna echt moe en mijn lijf voelt zwaar aan. Ik moet nog 11 weken (zit nog wel wat vakantie tussendoor) dus ben benieuwd hoe het gaat zijn aankomende tijd.

 • alie22r

  Ja hier net zo, werk 24 uren maar ben bekaf tegenwoordig. Maar komt ook doordat ik de vrije dagen nog veel in ziekenhuis ben. En daarnaast op school ook drukke tijd met schoolreisje (ga ik mee) en schoonmaken etc. Maar nog 4 week en 1 dag dan eerst 3,5 week vakantie😊😊😊

 • jesje_84

  Ik heb met vlagen veel last van harde buiken en dan vooral op momenten dat ik rustig aan doe, dus op de bank zit of in bed lig. Hebben meer dames hier ook last van?

 • Spannendd

  Vandaag aangekomen in week 23! De baby is heel erg actief! Je ziet mijn buik ook flink bewegen! Vollop genieten dus. Nog wel goed rustig aan doen zodat die kleine even wat harder gaat groeien.

 • 1ekindjeopkomst

  Zijn er hier nog zwangeren die hun kindje nog niet zoveel voelen bewegen? Ik voel het elke dag wel maar niet zo vaak. Ook mijn partner heeft het kindje van buitenaf nog niet kunnen voelen.

 • 3love

  O wat jammer, als je je kindje maar voelt bewegen dan is t goed. Ligt je placenta voor? Dat scheelt ook! Mijn oudste voelde ik ook pas ‘goed’ met 22/23 weken...

 • 1ekindjeopkomst

  Jaa ik dacht dat het rechts voor lag mijn placenta. Voel het ook voornamelijk helemaal onderaan ofwel rechts. Maar mijn partner heeft ons spruitje nog niet kunnen voelen. Terwijl ze wel al heeft bewogen wanneer zijn hand op mijn buik lag.

 • Sleeperson

  Een mooie 3D echo nemen van onze meisjes wordt al moeilijker. Ze lagen in 69 ten opzichte van elkaar. Dus als we van baby 1 het gezicht wilden zien lagen de voeten en benen van het zusje in de weg. Na enige tijd wachten ( we zijn toch 45 minuten binnen geweest) en mij te draaien. Hebben we toch hun gezichtjes wat in beeld gekregen. 😁 Ze vind de meisjes op elkaar lijken. Ze schat ze op 30 en 31 CM. Baby 2 ligt met haar hoofdje bij mijn ribben. Dat verklaart de druk die ik vandaag voelde aan mijn ribben. Volgende week terug een gewone echo bij de gynaecoloog. Het is fijn dat we ze zo vlug terug gaan zien. <3

 • 3love

  Leuk! Echte zusjes dus ;) fijn om ze weer even gezien te hebben. Hier morgen echo en controle gyn, ff spieken

 • anmh

  Veel plezier!(en succes?)

 • Sleeperson

  Oo verlangen naar morgen dus 😍

 • anmh

  Leuk dat je ze dan in elk geval toch nog even in beeld hebt gekregen! Vind je ze zelf ook op eklaar lijken? Al enige punten van herkenning? Lijkt me heel bijzonder! Zie je dan ook dat ze contact met elkaar hebben? Hebben ze beiden een eigen vruchtzak of zitten ze samen? 30 cm is echt al best groot he? Stel je eens een lineaal voor in je buik! Wauw!
  Mijn vriend en ik zitten nog te twijfelen, het lijkt me erg leuk om een pretecho/3D echo te doen maar willen toch eerst die 28 weken GUO afwachten. Daarna misschien!

 • Sleeperson
  Ik zie de gelijkenissen nog niet. Ze zitten elk in hun eigen vruchtzak. Maar ze zoeken elkaar echt op. Ze hebben nog veel plaats maar kruipen toch zo dicht mogelijk. Baby 2 ligt met haar voeten tegen het hoofd van baby 1 🤣 en je ziet ze soms echt duwen naar elkaar. 3d echo is echt de moeite zeker eentje ga je mooi in beeld krijgen
 • jesje_84

  Mooi en bijzonder zeg! ☺️

 • 3love

  wow wat een mooi plaatje van je tweeling....heel gaaf!

 • Sleeperson
  En één van de meisjes alleen in beeld. 😍
 • anmh

  Wauw wat een bijzonder beeld zeg! Ook de 2 dames samen in beeld, dat moet Superleuk geweest zijn om te zien!


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van dinsdag, 6 november 2018 tot en met maandag, 12 november 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50