Volg ons overal!

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je 24e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

De leukste cadeaus voor je baby met naam en/of foto. Denk aan een geboortesticker voor op het raam, een knuffel met je baby’s naam erop geborduurd of een speciale naamsticker voor de kinderopvang. Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (252)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Misz_blue_eyes

  Yeah hello week 23 🍼💙

 • djonesie

  Belang bij jongenskleertjes? Vanaf maat 50-56 tot en met 74. Heb ook ledikant en wiegdekens en draagzak en doek.

 • gkjcm

  Hoever zijn jullie in voorbereiding? De dag dat je kleine komen kan? Zh tas bijna klaar maxicosie staat klaar ingepakt in vuilnizak.meubels zijn er. Wieg moet nog en wagen. Lijst met dingen gemaakt die ik schoon wil hebben zoals boekenkast keukenkastjes. Tegels en plafon badkamer speelgoedkast kledingkasten enz enz dus ik zeg aan het werk is het maar vast klaar

 • Meis1980

  We zijn aan het verbouwen dus er is nog niet eens een babykamer, alle spullen zijn er al wel, maar dit is nr2 dus we hadden alles al....hoop dat alles eind november klaar is

 • mamavandayne

  Hier ook nr 2 en we zijn nog niet eens aan de babykamer begonnen. Eerat4zorgen dat ons zoontje zijn kamer af is. En hopelijk begin oktober start babykamer en eind oktober klaar. We hebben niet zo'n haast als met de eerste. Alles gaat er wat relaxter aan toe.

 • Viviene

  Goed bezig!

 • Manon82

  Lekker bezig hoor...hier moet alles nog gebeuren! Ga denk eerst maar eens een lijstje maken, hihihi

 • MamaJet86

  jeetje wat snel :) hoewel wij met de 1e ook zo vlot waren en met 30 weken alles tip top in orde was ( achteraf goed ook want die werd onverwachts met 36 weken geboren). We hebben alles nog dus hoeft enkel ik in elkaar gezet te worden, maar wij moeten nog gaan verbouwen dakkapel wandjes plaatsen stuccen verven e.d. :( helaas hadden wij maar 2 slaapkamers. Met een beetje geluk is dit voor de kerst af.

 • Sabbie85

  Dames kan het zijn dat we al voelen dat de baby de hik heeft? Ik denk dat namelijk wel eens te voelen!

 • Marj0lein

  Ik gisteren ook!! Onze baby is wel wat aan de grote kant en las ergens in de weken dat het rond deze tijd kan komen! Hier ook gevoeld.

 • JojoBean

  Woops, zo ongemerkt week 23 ingeslopen. De tijd vliegt

 • Emma-Luca

  In week 23 beland alweer :-)) sinds vandaag steken in me borsten haha niet normaal.....als ik loop als ik me armen beweeg. Ze doen gewoon weer pijn!! Is zich goed voor aan 't bereiden daarbinnen iig

 • toet-

  Gaat lekker door he!! Hier vooral erg last van mn bekken

 • aks

  Maandag weer werken zie er best tegenop na 3 vrije weken.
  Direct dag dienst en dinsdag een avond.
  Daarna gelukkig weer een week vrij.
  En het aftellen is begonoen.
  Mijn verlof begint op 34 weken maar als ik 30.4 ben heb ik mijn laatste werkdag al.
  Nog 2 weken vakantie en week overuren heerlijk.
  Betekent voor mij nog 7 weken werken en nog maar 13 diensten is wel een heel fijn idee.

 • LOMARA

  Goedemorgen week 23!
  Wat gaan de weken snel. Vannacht gedroomd dat ons meisje er al was. Wat een heerlijk gevoel. Ik voel me verder super goed. Merk nu ook dat ik echt een buikje begin te krijgen. Sommige verbazen zich en zeggen waar laat je het. En toch was ons meisje iets groter dan gemiddeld maar das niet zo gek ik ben zelf 187cm

 • mommytobe2014

  Hier zeggen ze juist pas 23w.. je moet nog zo lang en bent al zo zwaar. Haha Heb echt al een flinke buik mja is ook de 2e hier dat scheelt hihi

 • aks

  Ik vind het nu ook veel sneller gaan bij de 1e was het een lange angstige vervelende zwangerschap. Bij de 2e ging het super en best snel. Nu net de 3e voel me top soms wat zuur branden. Maar verder echt top veel energie waardoor ik soms te veel doe en harde buik krijg. De tijd vliegt nu vergeet soms dat ik zwanger ben zo druk is het.

 • LOMARA

  Haha ja dat verschilt dan enorm he. Nou lekker genieten van je mooie buik! Voor je het weet is het vast weer zo ver.

 • marisje1908

  Yeah week 23! Gaat nu lekker ! Word nu goed bewegelijk .. hoe gaat het verder met iedereen ?

 • mommytobe2014

  Schiet op nu he. Kijk er zo naar uit dat deze kleine uk er is.. en zl knuffelt steeds mn buik suler schattig haha Alleen mn bekken heb ik veel last van vandaag fysio gehad en dan ben ik al klaar voor de dag helaas


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van zondag 22 januari 2017 tot en met zaterdag 28 januari 2017.


Populaire topics
Populaire blogs

Bevaldatum berekenen

Bereken je bevaldatum, hoeveel weken zwanger je bent en volg de ontwikkeling per week


Tip: Bereken je alternatieve bevaldatum

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

8 leden zijn nu online

Chat met andere zwangere vrouwen, reageer op het forum of maak je eigen blog.

 • Evasophie
 • kiwibaby3
 • Jc31
 • Vogeltje82
 • one wish
 • momoff3
 • MaaikeT2
 • Misz_blue_eyes
Lid worden