23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je 24e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram< Week 22Week 24 >


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

< Week 22Week 24 >


Reacties (199)  Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende • Zwanger van vierde dotje

  Hoofd schouders knie en teen, knie en teen..
  Hooooooofd schouders knie en teen, knie en teen.
  Oren oooogen puntje van je neusssss..
  Hooooooofd schouders knie en teen, knie en teen

 • mix

  haha, een liedje op zijn tijd moet kunnen

 • Zwanger van vierde dotje

  Hahahahah dacht even de stilte doorbreken

 • Zwanger van vierde dotje

  Wauw 23 weken

 • mix

  Hallo week 23! Wat is het hier rustig!!! iedereen al op vakantie? Kom op, laten we er met zijn alle wat leuks van maken. Zo is het ook maar saai, aangezien het laatste bericht van 17 dgn geleden is.

 • Zwanger van vierde dotje

  Hahaha jaa tis wat hè. Volgens mij zijn ze hier het hele jaar door op vakantie

 • guatebaby

  Hoi, ik heb echt een schopbaby. Van de vorige 2 herinner ik me alleen dat ik in de laatste 2 maanden de baby echt kon ZIEN bewegen, ik bedoel mijn buik bewegen, maar deze doet het nu al: we zien mijn buik flink op en neer gaan als ik op mn rug lig en baby is wakker. Herkennen jullie dit?

 • wenstef

  Pfff ik fiets eigenlijk zo door deze zwangerschap heen. Ik ben niet meer misselijk enzo. Maar wel heb ik onwijs last van mijn banden. Niet eens als ik teveel doe of plotseling opsta nee gewoon als ik stil zit op de bank ofzo

 • twee lekkerdingies

  hey ladys ik zit eigenlijk kwa datum in week 21 maar de gyn zei dat de kleine kwa groei twee weken verder staat,daarom dat ik hier al eens kom buurten.ik ben zwanger van ons derde kindje en tot nu toe weinig te klagen ja die vermoeidheid zodra ik ga liggen of /zitten op de bank val ik in slaap.haha maar buiten dat is dat het dit is ook de eerste zwangerschap waar ik nog niet veel ben aangekomen tot nu toe (vanochtend 3 kilo.)
  verder wens ik iedereen hier veel sterkte en succes.

 • -Ano-

  Gisteren controle gehad bij de gyn en helaas toch al verweking van de baarmoederhals en moet dus vanaf nu rusten. Niet meer werken en vooral in de zetel liggen. Hoop dat dat laatste een beetje gaat lukken met 2 de kids en de vakantie voor de deur. Gelukkig blijft de jongste gewoon naar het kdv verder gaan en heb ik dan enkel de zorg voor de oudste (wat meestal goed meevalt als ik hem alleen heb).
  Ik heb er vannacht wel slecht van geslapen eigenlijk (amper 5u). Ik wist wel dat de kans erin zat want bij de oudste met 20wkn thuis en bij de jongste met 24wkn thuis, maar aangezien ik nu nog maar af en toe last had en niet dagelijks zoals bij de andere twee, kwam het toch nog een beetje onverwacht. Och ja, we zullen er het de komende maanden maar het beste van moeten maken en hopelijk blijft deze beeb nog minstens tot 37wkn zitten. Bij de andere twee heb ik uiteindelijk ook die termijn gehaald door te rusten, dus we proberen positief te blijven.

 • Meid85

  Oh balen! Wat voor klachten had je? Nu rusten, met dit weer is dat niet zo heel erg, bah wat plakkerig word je overal van haha Hoop ook dat de kleine nog ff blijft zitten, succes met de rust!!

 • -Ano-

  Klachten: soms druk vanonder voelen en uitzonderlijk een harde buik. Maar als ik dan even ging liggen was dat snel over. Bij mijn 2 kids had ik dat iedere avond. Nu niet. Maar nu ik mijn rust al 2 dagen genomen heb, moet ik eerlijk toegeven dat ik toch wel verschil voel tov enkele dagen geleden. Misschien had ik er gewoon minder aandacht voor door de drukte van de kids.

 • 2debeebje

  Hier ook platte rust met nog 2 jongens, baarmoederhals verkort, en 2w geleden weeen.

 • -Ano-

  Oei, dat is nog slechter. Hier nog geen platte rust, maar gewone rust. Bij de oudste had ik wel platte rust vanaf 20wkn, had toen al 1cm ontsluiting. Moet je nu medicatie nemen tegen de weeen of is rusten voldoende?

 • Meid85

  Pff ook balen

 • 2debeebje

  ik moet 3x per dag vaginaal tabletje opsteken om baarmoeder rustig te houden... dit willen ze zo blijven doen en hopen dat het lang genoeg lukt Als baarmoederhals verkort tot 2,5cm wordt afgebonden en is het volledige bedrust met zelfs niet naar wc gaan. tot nu is nog steeds alles goed en zitten we toch in de 25w.

 • DR1990

  Hier idem :( sinds week 19 moeten stoppen met werken, utrogestan opsteken en rust.. Op drie weken was mijn baarmoederhals klein beetje verkort maar het was goed. Moet zo verder blijven doen.. Hopelijk lukt het bij jou ook!

 • naomivb

  Ik zie hier staan dat je nu last kunt krijgen van striae, maar dit heb ik echt al een hele lange tijd....en ik ben een paar weken geleden al heel erg slap en duizelig geweest omdat mijn ijzergehalte en bloeddruk op zijn laagst was....komt dit omdat ik nog jong ben of iets anders ?

 • anpenewi

  dat is ja een gemiddelde wat die beschrijven he.. en geen mens is gemiddeld.. tenminste ben ik die nog niet tegen gekomen ;-) ik had het bij mn eerste zwangerschap ook al rond de 19 week.. komt gewoon omdat ik bij mn eerste zwangerschap ook al een lekker buikje had.. ik zag er met 22 week uit als anderen met 28.. dus och.. dan gaat t natuurlijk snel met striae.. en duizelig ben ik al vanaf week 14 deze zwangerschap.. dus och.. ieder mens is anders.. en elke zwangerschap ook.. dat wat in de tekst Staat KAN zijn..het moet niet.. dus ook met jou is alles goed je bent alleen niet gemiddeld.. wat best goed is

 • naomivb

  Haha oke. Ja net zoals jij zegt, dit is ook mijn eerste (niet geplande) zwangerschap. Kwam laatst een man met een bierbuik tegen die net zo dik was als ik hahaha

 • Barbamama87

  Klachten hoeven inderdaad niet maar kunnen wel.. Eerder en later! Nu derde zwangerschap maar vooralsnog geen striae, ook de vorige keren niet. Wel duizeligheid en oorsuizen, past bij een lage bloeddruk. Dat heb ik alle zwangerschappen tot nu toe en al vanaf een week of 7 tot het einde meestal

 • aaltje1980

  Alweer 23, 5 weekjes zwanger van de twins


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Volgende