Volg ons overal!
Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je 24e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

De leukste cadeaus voor je baby met naam en/of foto. Denk aan een geboortesticker voor op het raam, een knuffel met je baby’s naam erop geborduurd of een speciale naamsticker voor de kinderopvang. 

Wil jij door Caren wekelijks op de hoogte worden gehouden van jouw zwangerschap? Meld je aan! (via Facebook Messenger)


Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (460)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Strawberry.

  23 weekjes alweer! Kan nu al niet wachten haha!

 • 5de kindje

  23weken zwanger vandaag...
  het gaat snel mag nog iets sneller gaan van mij

 • San1988

  Hoi meiden,
  De laatste 2 weken ben ik aardig aan het groeien, je kunt nu goed met kleding aan zien dat ik zwanger ben. Opzich fijn, maar ik merk dat ik mij onzeker voel. Kan niet genieten van mij groeiende buik. Hebben jullie hier ook last van? Ik hoop dat me gevoel snel verandert!

 • siendb

  bij mij zag je het al na paar weken. Is nu ook tweede zwangerschap, dus heb er op zich niet echt moeite mee, vind het leuk om een bol buikje te kunnen tonen. Mss eens kijken voor leuke zwangerschapskledij? Want in sommige kleren voel ik mezelf wel minder happy dan in andere. Mijn probleem is nu eerder dat ik geen spannende broeken ed kan verdragen :( maar het is nog wat vroeg voor zomerkleedjes :/

 • 1eBibi

  Beterschappies lieve mama's get well soon
  Ben ik de enige of hebben jullie zo nu en dan ook een soort van kramp bij de kuiten wat een beetje loopt naar de billen?

 • siendb

  dankjewel, kramp van in mijn lies naar mijn been heb ik al gehad, kon dan echt niet lopen van de pijn. Gelukkig maar twee keer voorgevallen bij teveel inspanning. Komt door bekken. kramp in kuiten is denk ik verkramping van spieren, komt bij sommigen ook wel vaak voor. hopelijk heb je er niet te vaak last van, want kan pijn doen.

 • Wendy2ewonder

  Hey meis dat had ik bij me vorige zwangerschap wel... dat is zooo pijnlijk.. nu gelukkig 'nog' niet gehad... doe maar rustig aan hoor !!!

 • 1eBibi

  ohh jeetje jaa ik begin het nu te ervaren als een nieuw kwaaltje want heb er nu zo ongvr 3 dagen last van als k te lang sta.

  maarr ik voel de kleine mn buikje helemaal verbouwen van binnen en dat maakt me blij dus nog heel ff doorbijten

 • Wendy2ewonder

  Net allemaal middeltjes gehaald... hopelijk ben ik gauw minder moe.. bloeddruk is 90/40 ... pfff verder gaat het lekker ! Hebben jullie de geboorte kaartjes al ?

 • siendb

  de onze zijn besteld vorige week. en ook de doopsuiker. hier ook vermoeid, maar zit al anderhalve maand met zware hoest die dan weer zorgt voor harde buiken en rugpijn, antibiotica starten vandaag ...

 • 5de kindje

  Hallo wel ik heb ook een hoest en ik was naar de apotheek geweest ze heeft me strepsils gegeven maar ik moet zeggen het helpt niet.. ik voel het ook aan mijn baarmoeder ze door telkens dat gehoest wel lastig en vermoeiend he...

 • siendb

  bij apotheek durven ze niet veel geven (omdat er op veel medicatie opstaat van eerst dokter te raadplegen bij zwangerschap) Lysomucil (is tegen hoest om slijm los te krijgen)) mag je nemen, neem dit ondertussen ook al anderhalve maand, en moet dit nog blijven doornemen van gynaecoloog, plus dan nu augmentin antibiotica....strepsils is toch tegen keelpijn?? wacht niet zo lang als ik, want je geraakt er echt uitgeput en kortademig van, en dan de harde buiken nog.... hoop dat het nu snel betert.

 • 5de kindje

  Amai ja ik ga morgen op controle bij de gynecoloog en ga haar vragen wat ik mag nemen want het is idd lastig he en blijft zo aanslepen .. ja keelpijn maar ze zij dat ook goed was om die kribbelhoest weg te krijgen ..maar dat helpt niet echt hoor vind ik das net een muntje.. bedankt he en voor jou ook beterschap en ga het morgen zeker vragen ..

 • San1988

  Ik ben proefdrukken aan het bestellen. We hebben nu 2 geboortekaartjes die we leuk vinden. We hebben nog even de tijd om te kiezen!

 • Wendy2ewonder

  Leukkk wij zijn er al uit.. o ben zo benieuwd... het word een houten geboorte kaartje hihi

 • wensje3

  Wie heeft er nog meer last van de bekken. Het wordt steeds erger lijkt het. Ik heb maar een buikband besteld en merk wel enige verlichting. Volgens mij is het niet goed als ik het elke dag om doe voor de spieren. Hebben jullie nog tips? Gisteren avond ging ik opeens opstaan en het voelde alsof ik een messensteek in mijn schede/liezen kreeg waardoor ik echt tranen in mijn ogen kreeg van de pijn. Echt vreselijk die pijn. Weet even niet wat ik hiermee moet doen, bij deze zwangerschap is het wel extreem merk ik. En vooral op de dagen dat ik moet werken.

 • Angelcastle3

  Sorry kan je er niet mee helpen. Ik heb er geen ervaring mee. Wel met te snel opstaan of te snel draaien een steek dat wel maar verder heb ik het niet.. door die buikband worden je spieren misschien wat slap misschien dat je het kan beperken met het dragen op je werkdagen?

 • Wendy2ewonder

  Dit is me tweede zwangerschap en nu ook last van me bekken.. Op dagen van werken en de week boodschappen halen is het extreem. Alsof ik op een veelste groot paard heb gezeten.. me liezen uit elkaar getrokken worden... Als ik op de bank lig is het niet eens prettig om de ene voet over de andere te gooien dat voel ik dan al. Vanavond verloskundige, ga zeker bespreken want wil fysiotherapie.. Wil me werk echt afronden tot het laatst... Zou zo trots zijn op mezelf ... Heb jij er ondertussen al iets mee gedaan??

 • Wendy2ewonder

  Ben net bij de vk geweest. Ik krijg bekken fysiotherapie ...

 • wensje3

  Ow dat is fijn! Ik heb het met mijn verloskunde ook over gehad en zij zei dat ik het rustig aan moest doen anders inderdaad naar de fysiotherapie. Ik moet toegeven dat ik er nu opeens minder last van heb. Ik probeer ook niet meer zo extreem klusjes te doen en probeer ook momenten te nemen om te rusten. Merk dat dat wel echt helpt. Het ergere is dat ik weer een nesteldrang begin te krijgen en heb een lijst gemaakt wat er allemaal nog gedaan moet worden in huis. Pfff dat wordt nog eens wat.

 • nursie22

  Volgens mij bedoel je een buikband voor je banden die je besteld hebt of niet? Ik heb die ook aangeschaft en de vk raadde het aan om niet dagelijks te gebruiken, alleen bij bijvoorbeeld werken of langere tijd lopen/zitten/staan. Een bekkenband is iom de fysio en dan krijg je vaak eerst therapie inderdaad. Hopelijk werkt het bij je!

 • Angelcastle3

  Na 2 dagen de kleine weinig tot niet gevoeld te hebben, vanmorgen het hartje horen kloppen tijdens de controle, dus ben weer gerustgesteld. Hebben jullie dat ook wel eens, dat je de kleine zowat een dag niet gevoeld hebt?

 • Wendy2ewonder

  Ja die dagen komen nu wel vaker.. uieindelijk voel ik hem dan savonds als ik op bed lig schoppen...heerlijk..

 • Chan86

  Hoi dames hebben jullie ook zoveel last van maagzuur.

 • Melesi

  Ik vooral als ik mijn zwangerschapsvitamines inneem. :-)

 • Mamavannaomi

  Ja vreselijk blehhh

 • Chan86

  Wat doen jullie eraan. Bij mij helpen soms de rennies niet eens meer

 • Mamavannaomi

  Gele vla eten of melk drinken werkt nog wel eens.

  Bij mij komt het meestal rond 16:00 opzetten maarja scheelt kan ik ook savonds niets snoepen Hahah. Ben nu pas 1 kg aangekomen ook pas

 • lylah5

  Ja behoorlijk! Bij mij helpt yogurt

 • Chan86

  Hier helpt ijs ben ik achter gekomen 😂 komt goed alles voor het meisje.

 • Simay

  Antagel siroop helpt heel goed, het is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek helpt beter dan rennies.. misschien proberen waard..

 • Chan86

  Ja ik ga het proberen hoorde het van een collega inderdaad.

 • Crieltje1985

  23 weken alweer! Wat gaat het snel! Jullie al begonnen aan de babykamer? Hier de basis zo goed als af. Nu lekker accesoires shoppen!

 • Mamavannaomi

  Wat leuk ! Wij hebben alles geverfd 1 muur mintgroen en 1 kant wit en een mooie grijze gietvloer erin.

  Kast voor de baby kamer hebben we nog en ledikant en commode gaan we nog kopen


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van maandag 12 juni 2017 tot en met zondag 18 juni 2017.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50