Volg ons overal!

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je 24e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

De leukste cadeaus voor je baby met naam en/of foto. Denk aan een geboortesticker voor op het raam, een knuffel met je baby’s naam erop geborduurd of een speciale naamsticker voor de kinderopvang. Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (343)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Happy-love1

  Meiden neemt bij jullie je energie ook weer zo af? Echt verschrikkelijk hier...ben weer niet vooruit te branden..moe...en hoe zit het bij jullie ook al last van harde buiken? Ik had vanavond toen ik de hond van mn schoonmoeder uitliet ineens een knoeterharde bovenbuik..trekkend..dat is een "harde buik" neem ik aan? Heb dat volgens mij nooit bij mn 1e zwangerschap gehad..

 • Ram2012

  Klinkt als een harde buik ja! Niet leuk!

 • Anna-76

  Ik ben weer thuis, hoeraaa🎈

  Mocht kiezen, blijven of naar huis. Die keuze was niet zo moeilijk. Verlies nu alleen nog wat oud bloed. Mag een klein beetje mobiliseren. Helaas heeft mijn zoontje nu verlatingsangst. Hij klampt zich helemaal vast aan zijn 'heitie' (pappa). We gaan het weekend brainstormen hoe we het oplossen. Ons zoontje kan door de week bij mijn zus, schoonzus en KDV terecht. En mijn man belt maandag met zijn manager of er qua werktijden nog iets te regelen valt. Vind het erg moeilijk dat mijn kleine jongen door de week naar de oppas moet terwijl ik thuis ben, maar wil en kan ook geen risico nemen. Moet nu voor zijn ongeboren broertje kiezen. Eerst qua weken maar eens uit de gevarenzone zijn.

 • Trotsemama14

  Fijn dat je weer thuis bent! En idd heel erg moeilijk je zoontje op te laten passen terwijl je er zelf bent, maar wel super goeie keuze nu op dit moment. Idd nu even goed aan gezondheid denken van je kleintje en jezelf natuurlijk!

  Hopelijk gaat 't straks allemaal.wat beter, dat je meer kan doen en geen bloedverlies meer hebt! Sterkte meiske

 • love-life-3

  Fujn dat je naar huis mag en kan, nu idd kiezen voor wat het beste voor jou en je buikbaby is, blijft lastig!

 • Happy-love1

  Wat fijn dat je weer thuis bent! Ja lijkt mij niet een fijne keuze oppas regelen voor je zoontje terwijl je thuis bent maar idd jouw gezondheid en dat van je ongeboren kindje komt nu op de eerste plek. Hopelijk kan je man wat regelen inderdaad met zijn werk. Doe rustig aan meid! En hopelijk komt het bloeden niet terug.

 • Ram2012

  Fijn dat je weer thuis bent! Is inderdaad even verrot dat je knul weg moet, maar de rust is voor jou nu het belangrijkst! Je kleine is nog niet levensvatbaar dus geen onnodige risico's nemen! Sterkte!

 • Trotsemama14

  @mini us
  Goed dat je op je werk hebt aangegeven, en elke X minder traplopen dan normaal is er 1tje winst
  Hopelijk kan je het tot minimaal beperken zodat je er minder last van hebt!!

 • mini-us

  Ja idd zo denk ik nu ook maar idd. Met de trein neem ik nu ook de lift naar het perron. En zo beperk ik het zoveel mogelijk..

 • Trotsemama14

  @ram
  Vervelend dat je herstel langzaam gaat, die dips en huilmomentne horen er natuurlijk bij, is ook goed voor verwerking maar heel fijn te horen dat er ook ups zijn;)
  Wat goed dat er geen chromosomen afwijkingen gevonden is. Wel balen van die vitamine opname, tja dan kan je braaf foliumzuir slikken wat je wil, maar als je lichaam t niet oppakt heel lastig ja! Wel fijn dat je antwoord hebt op kans van herhaling, gelukkig is 2% niet heel erg veel.

  @happylove
  Hier gaat 't redelijk goed. Drukje baby in m'n buik die zeker 3x per dag een grote volksverhuizing houd hahahah, heel erg aanwezig en heel goed te voelen en te zien. Nu nog heel prettig voor je eigen zekerheid en gevoel, hopelijk word t iets minder wanneer er nog meer spanning op komt en ze m'n ribben kan gaan kneuzen hahahaha
  Met m'n bekken gaat 't helaas niet zo goed! Gisteren terug van m'n vakantie wel goed gesprek met manager gehad! Ik sta in n winkel en sta en loop dus hele dag, heb zowieso n kruk zodat ik ook wisselend mag zitten. Maar krijg nu ook wat meer administratie taken zodat ik af en toe de winkel kan en echt even rust kan pakken achter buro/pc. Hij gaf ook aan zoveel mogelijk rust te pakken waar mogelijk.
  Thuis kan ik steeds minder helaas, huishoudelijke taken gaan al bijna niet meer als ik rest van dag ook nog iets wil kunnen. En m'n vrije dagen moet ik smoddags echt plat anders geeft m'n lichaam op.
  Maar met wat aanpassingsvermogen en doorzettingsvermogen sla ik me er wel doorheen;)

 • mini-us

  Echt naar hoor dat je zo veel last hebt. Wel fijn dat je het hebt besproken en ze erachter staan je rust te pakken! Goed dat dat ook kan. We slaan ons erdoorheen... Ik ga half november ook nog met een curses mensendieck beginnen. Speciaal voor zwangeren met bekken klachten om te voorkomen en te verminderen. Dus ben benieuwd.

 • love-life-3

  Fijn dat je baas met je mee denkt, hier krijg ik alle ruimte, zelfs extra pauze als ik dat zou willen ;) bekken fysio in huis dus met alle klachtjes meldt ik mij direct bij haar ;)

 • Happy-love1

  Ook al een druktemakertje dus ik zei eergister nog tegen mn vriend hopelijk wordt onze kleine rocker straks wat rustiger als hij echt rake klappen kan uitdelen headbangen of doelpunten gaat scoren in mn buik haha

  Wat klote dat hrt met je bekken niet zo goed gaat meid... lijkt mij zo vervelend..goed van je dat je een fijn gesprek hebt gehad met je manager! Denk.om je rust pak die wanneer nodig is en kan

 • Ram2012

  Goeiemiddag dames! Kreeg van paar van jullie de vraag hoe het gaat. Blijft lastig want de dagen gaan met ups en downs. Net het filmpje gekregen van Stichting Still dus enorm lopen huilen. Maar over het algemeen gaat het wel. Lichamelijk moet ik nog wel even, herstel gaat langzaam! Lang last gehad van de plaats van de ruggeprik, waarschijnlijk toch een reactie op een stofje erin waardoor ik niets met mijn rug kon, nu kan ik bijna weer op mijn rug liggen en ergens tegenaan zitten! Stuwing is ook bijna helemaal weg gelukkig.
  Gister kwam er een brief van het UMCG binnen, uit de punctie zijn geen chromosomen afwijkingen gevonden bij Naomi dus dat is wel mooi uiteraard! Mijn verstoorde B-12 opname kan echter wel voor verstoorde foliumzuur opname zorgen dus dat moet wel goed onderzocht worden nog! Kans op herhaling is 2%, oftewel 1 op 50. Was voor mij een belangrijke vraag die nu beantwoord is.

  Wat vervelend dames, al die klachten! Pas aub goed op jezelf hoor, doet een ander niet voor je!

 • gwen25

  pff meis wat moet het lastig zijn voor jullie!! Alles heeft ook echt wel veel tijd nodig! Fijn dat er geen chromosomen afwijkingen zijn gevonden, weten ze ook waardoor je een verstoorde B12 opname hebt?

 • Ram2012

  Zit in onze familie. En ik heb PDS waardoor mijn darmen geen vitamine B12 opneemt uit voeding of tabletten, vandaar dat ik daar al elke maand een injectie voor krijg!

 • Anna-76

  Och...😢 Kan me het wel voorstellen. Het is heftig wat jullie is overkomen. Zal een bijzonder filmpje zijn, die je nog regelmatig zult bekijken.

  Gelukkig, (met het oog op de toekomst) dat er geen chromosomen afwijkingen zijn geconstateerd. Wat je zegt over onderzoek naar de opname foliumzuur is idd heel belangrijk. Dat slikken we niet voor niks. Hopelijk is er een manier waardoor het wel goed wordt opgenomen.

  Sterkte meid!

 • mini-us

  Wel fijn dat er geen chromosoom afwijkingen zijn! En aan die vitamine opname kunnen ze misschien bij een volgdende zwangerschap op letten en ervoor zorgen dat het wel opneemt?!

  Fijn dat je nu een mooi naslagwerk van stichting stil hebt. Sterkte voor jullie

 • Ram2012

  Ja dat moet ik nog laten uitzoeken bij de internist!

 • love-life-3

  Dubbel zeg, het had gewoon goed moeten gaan.....sterkte meid!

 • Happy-love1

  Goedemorgen dames ik dacht het is alweer veeeel te lang geleden dat ik iets heb geplaatst..ik lees meestal wel mee maar mis het gezellig kletsen eigenlijk best wel teveel dus als jullie het gezellig vinden meng ik me weer wat meer in de gesprekjes hier! Hier gaat het aan de ene kant goed...ik voel de kleine veel..echt een druktemakertje. Heerlijk! Aan de andere kant mn bloeddruk schommeld nog veel..van oke naar ( te) laag..duizelig..raar voelend..mn werk wordt ook te zwaar bijna ( schoonmaak) nu komen de rustige maanden eraan dus daar ben ik blij mee!. Volgende week weer naar de vk en datum suikertest..en oja om maar ff in wat " ranzerige" details te treden..had al een klein tijdje wat last van jeuk beneden..brokkelige afscheiding..ed.. hopend op dat het vanzelf over zou gaan helaas..huisarts wou eerst blaas onsteking uitsluiten dat had ik niet..maar juist het is het welbekende schimmeltje..had ik ook bij mn vorige zwangerschap dus wist gelijk wat het was...dus nu slaap ik snachts gezellig 3 nachten lang met " een ranzig eitje" in . gyno daktarin dus voorgeschreven gekregen.blehh hopelijk raak ik er zo weer vanaf..hele hormoonhuishouding daar naar de knoppen door de zwangerschap..ach je moet er wat voor over hebben haha.

  Dat was mn update wel zo ongeveer

  maar jeetje...
  @ Anna dat is schrikken zeg! Bah! Ik snap dat het je onzeker maakt..en Onrustig..makkelijker gezegd dan gedaan maar hou je maar zo rustig mogelijk! Ja hele dag daar rustig aan doen is idd geen graadmeter voor thuis....wat lastig!
  Hopelijk vinden ze snel de oorzaak/ reden er van! En houdt het snel op! Knuffel!

  @ mini us wat vervelend zeg van je bekken! Doe aub rustig aan en gaat het niet gaat het niet je moet nog een tijdje tot de bevalling dus wees zuinig op jezelf je hebt er niks aan dat je op het eind helemaal immobiel bent. Werk is maar werk..je lichaam gaat voor!! Zeker nu.

  @ 20102013 bedankt voor je berichtje lief dat je aan me denkt! Hoe gaat het met jou?

  @ ram hoe gaat het nu meid?

 • Anna-76

  Hoi Happy, leuk weer van je te horen. Niks aan die lage bloeddruk. Ik heb vanmorgen de suikertest gedaan. Ik lig nu toch in het ziekenhuis te niksen. Dan van de nood maar een deugd maken. Idd weer zwangerschapsdiabetes. Had het wel verwacht. Zat er vorige week nog over te miepen. Denk nu, als dat alles is...

 • Happy-love1

  Ja dat snap ik...zucht..lijkt nu zo een klein dingetje..krijg je nu een dieet of spuiten of? Geen idee hoe dat gaat..


  Het zit je niet mee...al.kwakkelend vanaf aug..dan dit bloedverlies erbij en ook nog zwangerschapssuiker..

  maar goed belangrijkste is dat de kleine het goed maakt en op zn minst nog even een paar weken binnen blijft..het liefst veel langer natuurlijk!!..zucht..heb het met je te doen

 • Trotsemama14

  Wat gezellig dat je weer bij ons mee kletst!!

  Klote van die schimmelinfectie, gelukkig is dat goed te verhelpen, dat je bloeddruk zo blijft schommelen is lastiger denk ik, shit hej.

 • Happy-love1

  Ja het is vervelend maar goed ben gelukkig nog nooit flauw gevallen.vanochtend voelde ik mij raar misselijk licht dus ff mn bloeddruk gemeten al wist ik wel hoe laat het was natuurlijk en ja hoor bloeddruk van 102/ 55 terwijl ik normaal op 120/70 a 75 zit. Maar goed. En ja hopelijk ben ik snel weer van dat schimmeltje af.

  Hoe gaat het met jou trotse mama?

 • gwen25

  gezellig dat je er weer bent!! lastig die lage bloeddruk!! hier had ik op een gegeven moment 90/45 toen voelde ik me ook niet echt top, laatste keer gelukkig weer iets hoger 98/55 dacht ik! Fijn dat je het nu wat minder druk krijgt op je werk! en hopen dat je schimmel snel weg is, vervelend!!

 • love-life-3

  Schimmeltje heb ik hier ook gehad, brrrr wat een narigheid zeg! Zelfs manlief had er last van ;) maar na een kuurtje was t snel weer over ...

 • Anna-76

  Probeer eerst met dieet. Maar kans is groot dat het op insuline spuiten uitdraait. Komende 2 dagen moet ik me 7x bloedsuikerspiegel prikken. Aan de hand daarvan wordt bepaald of dieet afdoende is. Daarna 2-3x per dag prikken

 • mini-us

  Wij net 3 dagen met de caravan weggeweest. Was heerlijk. Vandaag weer aan t werk. Ga proberen zo min mogelijk trap te lopen op Me werk voor mijn bekken.. Bijna niet te doen maar goed. Loop gemiddeld 20-30 x een trap op en neer van 25 treden ... Ik hoopte zo dat ik kon door blijven werken tot 36 weken maar vraag me af of dat gaat lukken op deze manier.

 • love-life-3

  Heerlijk r ff tussenuit! Wil ik nog ff doen ;)

 • love-life-3

  Heerlijk r ff tussenuit! Wil ik nog ff doen ;)

 • Anna-76

  Als het niet gaat, dan moet je stoppen hoor. Wie weet wat de gevolgen anders zijn. Ken iemand die altijd problemen met het bekken heeft gehouden. Voorzichtig aan meid!

 • Trotsemama14

  Je moet echt even gaan praten op 't werk!! Dan moet je aangepast werk gaan krijgen!!

 • Priscilla0501

  @minius , rustig aan doen met de bekken, heb zelf ook bekkenistabilteit heb nu bekkenband (sacroloc) en kiné gekregen (Fysiotherapie) en merk dagelijk ook veel pijn blijf hebben, heb dit nu besproken met de gynecoloog eergisteren en zou moeten rusten zo veel mogelijk, dus nu met het werk ook de beslissing genomen dat ik 3/5 thuis werk en 2/5 op kantoor.

  Hopelijk dat dit wat betert nu. mss kan jij dit ook met je werk bespreken om meer van thuis uit te werken?

 • mini-us

  Tis lastig.. Ik ben schoonheidsspecialiste bij een grote salon. Vanuit huis werken wat Priscilla zegt kan dus niet. Ik heb vandaag wel besproken dat ik zoveel mogelijk traplopen voorkom. Dus als ik eenmaal boven ben met een klant dat ik dan niet meeloop naar beneden om af te rekenen maar dat de receptioniste dat doet en ook de volgende dan weer omhoog gestuurd word. Maar dat kan niet altijd, want sommige behandelingen zijn op de begane grond sommige in de kelder en sommige op de 1e verdieping.. dus zoveel mogelijk beperken gaan we nu proberen

 • Anna-76

  Ja, hoe het gaat... Weet eigenlijk niet hoe ik me moet voelen. Op ene moment heel rustig, en op het andere moment erg onrustig en bezorgd.
  Gisteren mocht ik voorzichtig mobiliseren. Beetje op de afdeling lopen. Maar dat vond ik geen graadmeter met wat ik thuis zou doen. Dus heb ik mijn man en zoontje naar beneden gebracht. Eerste gedeelte met de lift weer om hoog en laatste verdieping omhoog met de trap. Zoontje nog even opgetild en een kus gegeven. Allemaal ' normale' dingen. Maar daarna toch weer wat bloedverlies. Sowieso steeds als ik geb geplast in meer of mindere mate iets bloed( spotting). Dus daarna bedrust voorgeschreven gekregen. Toen hield het weer op. Waarschijnlijk wordt er dan toch iets getriggerd wat bloedverlies geeft. Vannacht ging 't verder goed. Vanmorgen ontlasting, wat waarschijnlijk weer wat druk geeft en weer vers bloed. Maar ik mag wel weer mobiliseren. Ze willen zien hoe dan weer gaat. Dus ik blijf nog een dag en nacht. Net even weer het hartje van de kleine gehoord. Die doet het verder goed. Het is gissen waar het bloedverlies vandaan komt.
  Verder voel ik me nog steeds brak. De nieuwe kuur slaat ook nog niet echt aan. Maar goed dat is ineens ook niet echt meer een 'probleem'.


  We kunnen alleen hopen en bidden dat het de komende weken goed blijft gaan. Moet er niet aan denken als er nu iets zou gebeuren...


  Zojuist de suikertest gehad. Krijg over paar uurtjes weer een prik en weet ik meer.


  Bedankt voor jullie meeleven

 • Priscilla0501

  Veel succes nog en hopelijk vinden ze snel de oorzaak zodat jij ook terug rust kan vinden en je niet steeds zorgen hoeft te maken

 • Ram2012

  Jeetje zeg! Heftig zeg, fiks schrikken!

  Sterkte!

 • mini-us

  Jeetje ik lees net terug van 3 dagen.. Maar Anna wat vreselijk heftig dit voor je zeg!! Ik kan me zo indenken hoe vreselijk je schrikt op zo'n moment.. Bahh.

  En ook gek dat ze niet erachter kunnen komen waar het nou vandaan komt. Ik zou maar heel goed rust houden. Elke dag is er 1 meer en vanaf 24 weken geboorte gaan ze je kindje redden. Dus let ajb goed op jezelf!!! Beter wat langer blijven en bedrust dan! Sterkte!! Hopelijk blijft ze nog heel lang in je buik veilig!!

 • love-life-3

  Bij mijn jongste heb ik 40 weken bijna dagelijks bloedverlies gehad maar niet in de hoeveelheid waar jij nu mee te maken hebt echter begrijp ik die constante onzekerheid heel goed!! Neem je rust, heel veel sterkte voor nu....

 • Trotsemama14

  Sterkte meis! Jeetje wat een schrik! Balen dat 't bloedverlies steeds weer terug komt als je van bed afkomt. Hopen dat nu dat de suikertest goed is!! En dat 't bloedverlies minder word en stopt

  Dikke knuffel

 • gwen25

  Hopen dat je straks niet helemaal bedrust moet houden, dat lijkt me echt niet te doen!! raar dat ze niet weten waar het vandaag komt! En wat vervelend dat je ondanks dit allemaal ook nog steeds loopt te kwakkelen met je gezondheid!

 • Trotsemama14

  Ik snap best dat ze wat anders aan d'r hoofd heeft maar ik vraag me.zo af hoe t met Anna gaat na dat plotselinge ziekEnhuis bezoek gister

 • Ram2012

  Wil ik ook graag weten, niks aan zo zeg! Hoop dat alles goed is!

 • Trotsemama14

  Ja precies, ben wel beetje bezorgd! Hoe is t met jou ram?

 • love-life-3

  Nou idd! Ook wel erg benieuwd nu....


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van maandag 13 februari 2017 tot en met zondag 19 februari 2017.


Populaire topics
Populaire blogs

Bevaldatum berekenen

Bereken je bevaldatum, hoeveel weken zwanger je bent en volg de ontwikkeling per week


Tip: Bereken je alternatieve bevaldatum

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

13 leden zijn nu online

Chat met andere zwangere vrouwen, reageer op het forum of maak je eigen blog.

 • kiwibaby3
 • els84
 • Melanietje1987
 • tiara1
 • Papatyam
 • SophiaLoïs
 • priscilla38
 • Ma-Juul-2012
 • EmmaR
 • CarolaSylvanaDamien
 • elsaj
 • caroline27
 • Dominique88
Lid worden