Volg ons overal!
Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je 24e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

De leukste cadeaus voor je baby met naam en/of foto. Denk aan een geboortesticker voor op het raam, een knuffel met je baby’s naam erop geborduurd of een speciale naamsticker voor de kinderopvang. 

Wil jij door Caren wekelijks op de hoogte worden gehouden van jouw zwangerschap? Meld je aan! (via Facebook Messenger)


Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (454)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • luna05

  Oei vervelend zeg! Ik heb het nog niet gelukkig. Ik heb wel last van mijn bekken als ik teveel doe.

 • Wannabe78

  Nu al last.. en we moeten nog zo lang 😳

 • proudmamaof l,s,l,v

  Zelfde merk dat het bij mij binnen een paar tellen komt opzetten als ik loop of sta. Vandaag verloskundige gesproken en die zei dat ik echt rustiger aan moest gaan doen en echt naar me lijf moest gaan luisteren.

 • Wannabe78

  Geen ervaring maar zou je vraag bij je vk neerleggen, volgens mij mogen ze geen pijn doen, dan doe je misschien te veel? Google maar ff. Succes!

 • Boty

  Hoihoi, ik heb in de avond zulke pijnlijke harde buiken duren soms een minuut of iets langer. Toch wel een stuk of 10 van na 7 tot het naar bed gaan. Echt lastig krijg er ook last van van mn ademhaling.... ervaring?

 • mamavsam

  Buik geëxplodeerd de afgelopen twee weken. Heel veel bandenpijn. Met werken veel last omdat ik staand werk doe. Nu afgesproken dat ik 50% ga werken.

 • Strawberry.

  23 weekjes alweer! Kan nu al niet wachten haha!

 • 5de kindje

  23weken zwanger vandaag...
  het gaat snel mag nog iets sneller gaan van mij

 • babylove2017

  dat gevoel heb ik dus ook ... haha.

 • San1988

  Hoi meiden,
  De laatste 2 weken ben ik aardig aan het groeien, je kunt nu goed met kleding aan zien dat ik zwanger ben. Opzich fijn, maar ik merk dat ik mij onzeker voel. Kan niet genieten van mij groeiende buik. Hebben jullie hier ook last van? Ik hoop dat me gevoel snel verandert!

 • babylove2017

  ja, heel erg. Voel me precies niet echt aantrekkelijk. En als ik in bed lig en ik wrijf over mijn buik ben ik dan weer apetrots, net als wanneer ik de baby voel trappelen. Hormonen zeker!

 • proudmamaof l,s,l,v

  Ik heb daar ook last van. Voel me niet sexy:( andere zwangerschappen waar ik heel trots en hoe eerder het te zien hoe beter:)... nu was ik echt onwijs afgetraind voor ik zwanger werd. En ben zo verzwakt dat ik niet eens een wandeling kan maken. Wil zo graag weer sporten, beetje verslaafd aan denk ik;)

 • siendb

  bij mij zag je het al na paar weken. Is nu ook tweede zwangerschap, dus heb er op zich niet echt moeite mee, vind het leuk om een bol buikje te kunnen tonen. Mss eens kijken voor leuke zwangerschapskledij? Want in sommige kleren voel ik mezelf wel minder happy dan in andere. Mijn probleem is nu eerder dat ik geen spannende broeken ed kan verdragen :( maar het is nog wat vroeg voor zomerkleedjes :/


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van donderdag 20 juli 2017 tot en met woensdag 26 juli 2017.Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

2 leden zijn nu online
Lid worden