Naar de reacties

23 Weken zwanger

Week 23 begint bij zwangerschapsdag 161 en loopt tot dag 168.Het is je vierentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 30,5 centimeter
Gewicht van je baby: 500 gram


De baby weegt nu ongeveer 500 gram. Het lichaam zal nu sneller groeien dan het hoofdje, waardoor de verhoudingen aan het eind van deze maand bijna hetzelfde zijn als die van een pageboren baby. De nageltjes van het kindje zijn helemaal gevormd.

Het kindje begint nu ook te ademen. Natuurlijk ademt hij nog geen lucht in, maar vruchtwater. Zo oefent hij de echte ademhaling alvast voor na de geboorte. De longetjes moeten echter nog een stuk verder rijpen.
Het is goed mogelijk dat er al wat vloeistof uit je borsten komt. Dit is colostrum, de eerste 'melk' die de baby binnenkrijgt na de geboorte. (Als je borstvoeding gaat geven). Het is een beetje gelig van kleur. Het is heel normaal dat je dit nu al merkt, maar ook als er niets uit komt tot de geboorte hoef je je geen zorgen te maken.


Colostrum bevat heel veel afweerstoffen en beschermen de baby tegen bacteriën en andere schadelijke invloeden. Vergeleken met de normale voeding, zitten hier veel meer eiwitten, vitamines en mineralen in, en minder vetten en suikers. Het stimuleert de spijsvertering, want het is eigenlijk een natuurlijk laxeermiddel. Het zorgt ervoor dat de organen van de baby de afvalstoffen opruimen, die zich tijdens de zwangerschap in zijn lichaampje hebben verzameld.
 

Pas na een dag of 3 tot 5 zal het colostrum overgaan in melk. De vloeistof wordt dunner en is niet langer meer geel, maar wordt langzaamaan blauwachtig wit. Ongeveer 10 dagen na de geboorte zal het volledig vervangen zijn door de normale moedermelk.

Veel vrouwen krijgen nu last van bloedarmoede. Dit komt omdat je lichaam hard groeit en er veel extra bloed moet worden aangemaakt. Het ijzergehalte van je bloed kan daarom laag zijn. Je kunt je slapjes voelen en af en toe een beetje duizelig zijn. Het ijzergehalte, wat HB gehalte wordt genoemd (Hemoglobine), kan worden getest met een speciaal apparaatje. Daarmee wordt een druppel bloed afgenomen uit je vinger. Is je ijzergehalte te laag, kun je ijzerrijke voeding eten om het weer op peil te krijgen. Als dit niet genoeg is, zijn er ook speciale staalpillen.

Wellicht krijg je nu last van zwangerschapsstrepen, de zogenaamde striae, rode strepen op je buik, borsten, benen en/of billen. Dit komt doordat de huid uitrekt door de snelle groei. Je kunt je huid vet houden met olie of een speciale crème, maar voorkomen kun je het niet. Het is afhankelijk van je huid of je ermee te maken krijgt of niet. Striae blijven altijd zichtbaar. Na je zwangerschap zullen ze lichtroze of wit worden.

De leukste cadeaus voor je baby met naam en/of foto. Denk aan een geboortesticker voor op het raam, een knuffel met je baby’s naam erop geborduurd of een speciale naamsticker voor de kinderopvang. 

Reageer in `23 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (757)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • No-more-coffee

  Morgen 23 weken! Time flies! Energie komt steeds meer terug merk ik, kan wat later naar bed nu😜 (Nog steeds vroeg kwart voor tien) De kleine beweegt regelmatig al verschilt het per dag nog wel hoeveel! Blijft toch een heel bijzonder gevoel om haar te voelen 😊

 • Justa25

  Vandaag 23 weken zwanger, kleine is al flink aan het rondtrappen. M'n vriend heeft hem van de week voor het eerst gevoeld! Baarmoeder drukt flink op mijn blaas, dus continu naar het toilet. Ook wat last van rechts onder mijn borst/ribbenkast soms wat stekend gevoel. Zijn daar meerdere mee bekend? VK gaf aan dat mijn darmen tegen mijn ribbenkast zijn gedrukt. Verder gelukkig nergens last van!

 • Mamac3

  Hier een beetje dezelfde klachten! Moe ook vaak en slecht slapen begint al.. ben vaak wakker en vroeg wakker.. helaas soms ook nog steeds misselijk! Onze meid trapt er ook vrolijk op los en dat maakt me dan weer blij, daar doen we het voor he! 😍

 • Asmae82

 • Mama0108

  Precies 23 weken vandaag. Onze zoon is ontzettend druk en lekker aan het schoppen. Soms zie ik mijn buik zelfs op en neer gaan, zo krachtig is hij al. Ik ben nu al mega trots op dit ventje, gewoon puur omdat hij zo goed groeit We houden al zoveel van hem en we kunnen niet wachten tot we deze kleine man mogen ontmoeten!

 • Wifemomboss

  23+5 vandaag! Ik vind t heerlijk dat onze zoon zo actief bezig is in mijn buik. Zelfs zijn grote zus vond t maar gek dat ze mama’s buik zag bewegen. Dankbaar dat ik dit weer mag meemaken.

 • Anoukx

  Wauw, erg actieve jongen? Ik voel het ook veel bewegen, maar nog niet heel sterk aan de buitenkant. M’n vriend heeft het 1 keertje gevoeld en m’n dochter wil het ook zo graag voelen... maar is tot nu toe nog niet gelukt.

 • Wifemomboss

  Heb je te horen gekregen of je placenta aan de voor of achterzijde ligt? Dat maakt echt een verschil. Hopelijk mogen jullie t gauw ook ervaren :)

 • Anoukx

  Niet voor de uitgang ☺️ Haha... maar ik voel het heel goed, alleen de buitenwereld nog niet zo. Komt zeer waarschijnlijk nog niet goed...😄

 • WensLife

 • WensLife

  Over 2 dagen 23 weken zwanger van mijn eerste (en laatste) kindje! Ik pas sinds een paar dagen mijn eigen broeken niet meer, tenminste, ze gaan nét niet meer dicht. Nu begint m'n buik ineens te groeien. Vorige week was er, naast opgeblazen darmen, nog niks te zien. Vanaf week 18 voelde ik hem/haar bewegen en schoppen en het is sindsdien bijna heel de dag. Dit kindje slaapt bijna nooit (Ojee)! Gisteren voor het eerst mijn buik echt zien bewegen, mijn navel plofte op en neer. Erg gelachen, zag er grappig uit! Verder voel ik me nog steeds niet zo goed. Ik heb Hyperemedis Gravidarum en ben nog steeds bijna heel de dag misselijk. Maar wel minder erg als de eerste 4 maanden. Het is redelijk vol te houden nu. Geen ziekenhuis opname meer hopelijk. Wel gehad, net voor de kerst een paar dagen aan het infuus gelegen :( Ik heb zo'n slechte start gehad dat mijn lichaam helemaal van slag is, ik ben snel moe, mijn darmen kunnen bijna geen voedsel verdragen, alleen groenten en fruit. Geen fijne zwangerschap. Ben blij te lezen dat de meeste zich nu geweldig voelen, ik hoop dat het bij mij ook nog komt...

 • Anoukx

  Is het je eerste kindje? Bij mijn eerste had ik ook pas positiekleding nodig vanaf 22/23 weken. Nu (3e) begon het met 15 weken al ernstig te knellen. Ik voel mezelf heel goed, veel energie en sinds een week of drie niet meer misselijk. Vreselijk die misselijkheid en dan ben ik waarschijnlijk nog niet half zo misselijk geweest als jij. Hopelijk herstelt je lichaam nog wat de komende weken en ga jij je ook wat beter voelen.

 • droomboom

  Vervelende kwalen meid! Hoop dat je je snel beter gaat voelen. Als je weer wat binnen kan houden, zal je je ook snel beter voelen. Ik heb geen ervaring met HG, maar ik heb verschrikkelijke verhalen gehoord; dus respect voor jou!

  Ik ben vandaag precies 23 weken. Dus we schelen maar 2 dagen

 • KellyJason
  23 weekjes zwanger. Donderdag mijn 20 weken echo gehad en was zo mooi dat mijn kleine jongen het zo goed doet. en perfect op schema groeit. Woog al 459 gram

1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 23

De bevaldatum van leden die 23 zwanger zijn is van zaterdag, 11 augustus 2018 tot en met vrijdag, 17 augustus 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50