Volg ons overal!
Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je 21e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Ben je zwanger?

Ontvang dan de gratis nieuwsbrief met een wekelijkse update van je zwangerschap!
Je e-mailadres

Je BevaldatumReageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (783)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • krinne

  Vandaag de 20 weken echo gehad, ik vond het erg spannend, maar alles ziet er goed uit! Ons kindje is net iets kleiner geschat dan overeen zou komen met de zwangerschapsduur, maar het valt allemaal (net) binnen de marges. Ik ben erg blij! En de echoscopist had met 13 weken het geslacht goed gezien: vandaag is bevestigd dat we een zoon krijgen!

 • edlosi

  Zo opgelucht met de goeie 20 weken echo. Na 2 miskramen, ziet het er eindelijk goed uit!

 • 5de kindje

  Goed nieuws hoor leuk! Geeft wel een goed gevoel he dan succes x

 • Krinne

  Wat fijn! Geniet ervan!

 • Krinne

  Vandaag 20 weken zwanger! Al op de helft en wat is het snel gegaan. Ik ben inmiddels al dingen aan het verzamelen voor de baby. Beetje vroeg voor nesteldrang vind ik, maar het maakt me echt onrustig. Zijn er meer dames die ook al echt alles in orde willen maken/hebben?

 • mamsie27

  Ik heb het ook een beetje! Heb al een badcape genaaid en wil ook de dekentjes zelf maken. Maar we gaan verhuizen in april dus de babykamer kan ik nog lang niet in orde maken. Maakt me ook onrustig! En het wordt ook een meisje nadat we twee lieve jongens hebben gekregen dus veel kan ik niet meer hergebruiken! Maar het komt vast allemaal goed!!

 • 5de kindje

  Oh jaaaa ik heb al ongelofelijk veel kleren gekocht en ook parkbekleding,buggy,luiertas enc.. maar waarom niet he ik krijg daar ook geen rust van als ik niet stilaan alles in orde doe..bij mij staat zeker op 7maand alles klaar ale op een paar dingen na hehe..

 • Rachelleke147

  vanaf gister mocht ik me bij de 20 melden .. afgelopen donderdag 20 weken echo gehad .. alles was goed .. de laaste 20 weken zijn in gegaan .. ook lag hij met de buik bijna tegen de rand aan .. dus ga als ik naar de vk ga wel over hebben hoe of wat ..

 • Krinne

  Wat fijn dat alles goed was! Ik heb komende donderdag de 20 weken echo. Wat bedoel je met 'ook lag hij met de buik bijna tegen de rand aan'?

 • Rachelleke147

  dat zij vond dat die een dikke buik had .

 • Wendy2ewonder

  Gisteren eerder van werk weggegaan op advies van me v.k ( 2 uurtjes eerder hihi) zulke harde buiken.. merk vanaf 20 weken duidelijk verschil .. vorige week was er nog niks. . ( heb 0% klacht gehad tot nu.. niet overgeven niks..) met me meisje van 6 en werk huishouden en mensen tevreden stellen vind ik het wel echt pittig .. ( nu al... aaargh) hoop dat wel meer mensen net als mij denken...Dat ik geen zeurpiet ben :-/ hihi

 • 5de kindje

  Wat bedoel je met harde buiken want ik heb sinds woensdag ook erge pijn in buik trekt toch mijn rug en benen...ik ben naar de spoed gegaan ben zooo ongerust hoor..het bleek niks te zijn maar vanwaar komt die pijn? Advies rustig aan doen..ervaar jij het ook zo?

 • Wendy2ewonder

  Ja absoluut! Ook lichte rug pijn... Maar me buik trekt dan helemaal strak... alsof je buik ontzettende spierpijn heeft? Vervelend hè. .. schijnt dus vanaf 20 weken erbij te kunnen komen.. En ja hoor.. ach .. Heb verder geen klaag maar merk als ik me in me hoofd druk maak, dat het direct de spanning in me buik veranderd .. Heb je ook wat stress?

 • 5de kindje

  Stress ik weet het niet onbewust kan wel.. ik heb een dochter geboren op 26w en 4d en ik ben er wel mee bezig da ik over deze tijd wil zijn ...

  de pijn is helemaal niet leuk..wat me wel opgevallen is is dat als de baby veel beweegt mijn buik meer pijn gaat doen miss dan toch groeipijn ik weet het niet..

  Moet jij het ook rustig aandoen,?

  Ik vind dat Erg moeilijk met 4kids maar jaa

 • Wendy2ewonder

  Ik snap je bezorgdheid ... Dat je over die tijd heen wilt... is ook makkelijker gezegd dan gedaan... Om hèt 'even' van je af te zetten... Maar ja ik moet ook rustig aan doen.. Wel werken en gewoon me dagelijkse routine maar als ik voel dat teveel js zoals van de week dan een stap terug..... Vooral niet zo druk maken om alles en iedereen en meer focussen op me gezin... Dan zou het ook al schelen..

 • Sophia1983

  Vandaag 20 weken echo gehad. Weer mooi om te zien. En wat is ie weer gegroeid. Alles zat erop en eraan. Geen afwijkingen te zien. Alleen dat hij qua groei een week voor loopt. Meer mensen die dit hebben?

 • jaydenenaisha

  Vandaag 20 weken echo gehad en alles was gelukkig goed de kleine man is helemaal gezond 😍

 • Wendy2ewonder

  Hebben jullie ook dat de kleine zo ontzettend veel draait? Voelt het voor jullie ook niet super super lekker? Haha kan er nog wel om lachen alleen denk ik dat ik binnenkort minder leuk vind Haha.... Heb ook het gevoel dat hij zo laag zit... me schaamstreek doet echt zeer als ikerop duw.. Bij me dochter had ik dat helemaal niet .. Verder voel ik me kippie lekker hoor hihih.. Hoop verdriet en narigheid rondom de familie het afgelopen weekend gehad. . En de kleine man is dan ook het hele weekend druk geweest in me buik... even proberen me te focussen op me gezin .. rust.. #grotehardewereld#

 • sosja

  Ik voel de baby ook elke dag steeds mee bewegen en vandaag ook heel laag. Voelde raar haha, alsof dat niet kan zo laag! Ben benieuwd naar morgen, we hebben dan de 20 weken echo... 😮

  Er is iets heftigs gebeurd afgelopen weekend... Hoop dat het gaat met jou en je familie... sterkte in ieder geval!

 • Wendy2ewonder

  O gelukkig dat jij het ook zo ervaart... hifi jaa zo laag...Het lijkt ook wel alsof me baarmoeder nu op de helft van me bovenbuik zit.. Van de week nog ter hoogte van me navel.. klopt dat bij jullie ook? Nee met mij en me gezin gaat alles goed ;-) thanks meis. .


  Succes morgen met de echo ;-) weten jullie al wat het word ?

 • sosja

  Net terug van de echo! Alles lijkt normaal en we krijgen na 2 jongens een meisje! Zo gek, maar zo leuk!!!

 • Wendy2ewonder

  Gefeliciteerd meisss wat een super nieuws !!!!

 • 1eBibi

  Ik mag me vandaag ook sluiten bii de 20 weken zwanger
  Alweer op de helft dames,wat gaat het toch snel

 • stama

  Ja, gek en best fijn hè?


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van zondag 4 juni 2017 tot en met zaterdag 10 juni 2017.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50