Volg ons overal!
Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je 21e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1404)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Mamac3

  Yes! De helft! (Of ik hoop eigenlijk al eroverheen 😁😁😁)
  Wat duurde de weken lang! Maar eindelijk mogen we gaan aftellen! Morgen hebben wij de 20 weken echo en ik ben best wel nerveus merk ik!

 • Anoukx

  Zijn jullie al bezig met namen bedenken of staat de naam al vast??
  Ik vind het super moeilijk! En we moeten nog zowel een jongens als een meisjesnaam bedenken... wat doen we onszelf aan 🙈. Iemand nog leuke suggesties bij F enna en Tijn?

 • puk02

  Wij moeten nog beginnen, gaat weer een erg lastige klus worden want wij zijn het niet snel met elkaar eens. Daarnaast werk ik met jongeren waardoor er ook veel namen afvallen.
  Ideeen, Vera, Nora, Noor, Juul, Liv, Juna, elin, Lynn, livia. Voor een jongen moet ik zelf nog

 • Anoukx

  Lastig als door je werk veel namen al afvallen. Bedankt voor de ideeen 😊jongensnamen vind ik zelf nog moeilijker.

 • channtie

  We hadden al een naam voor een meisje toen we net zwanger waren van ons zoontje, en nogsteeds vinden we dat een erg mooi naam 😀. Dus als het echt een meisje word hebben we al een mooie voornaam voor de baby alleen de 2e naam moeten we nog even goed over na denken 😊

 • Anoukx

  Ideaal... dat hadden wij vorige zwangerschap ook. Nu vinden we de meisjesnaam die we hadden voor m’n zoontje niet zo leuk meer 😊

 • Bby4

  Wij hebben dezelfde naam als jaren geleden voor als het toen een meisje zou zijn. Ik kreeg toen 2 jongens en nu dus een meid. Me partner is overtuigd van die naam, ik heb wel twijfels. Maar namen zijn gewoon lastig en sws duurt het een jaar voordat ik gewend ben aan de naam van me kind, had ik de vorige keren ook.

 • Anoukx

  Dat heb ik nou ook... alles klinkt gek 🤔

 • Littlesunny

  Wij hebben al een naam en tweede naam. Maar ik ben er nog steeds niet over uit of dat echt DE namen zullen zijn. Straks eerst maar de 20weken echo afwachten of het geslacht nog klopt haha

 • Anoukx

  Morgen de 20 weken echo, spannend! Jullie ook allemaal al 20 weken echo gehad?

 • puk02

  Hoe was je 20wk echo?

 • Anoukx

  Goed! We zijn in verwachting van een heel beweeglijk, klein baby’tje. Alles was gelukkig goed, alleen een weekje achter op groei en een klein hoofdje. Maar alles was nog wel binnen de marges.

 • puk02

  Fijn om te horen! Kan de groei nog wat bij trekken? Waren de andere twee kids ook wat kleiner? Die van mij waren 48/49cm bij de geboorte. Verwacht dat deze niet veel groter zal zijn.

 • Anoukx

  Mn oudste was ook niet zo groot bij de geboorte 49 cm en 6 pond. Mn zoon was wel wat groter en zwaarder. Maar met de echo’s liepen ze beide wel altijd goed op termijn. Neem aan dat het nog wel bij kan trekken... gewoon erg benieuwd

 • Maartje35

  Wij volgende week! Heel veel zin in maar ook weer spannend! Wij weten ook nog niet wat het wordt, Dus hopelijk is dat ook te zien! Veel succes vandaag! X

 • Tet88

  Vanmorgen! Een jongetje 😁
  Moet wel donderdag terug, want hij lag in foetus houding en het hartje was niet goed genoeg zichtbaar. Zelfs na hoesten draaien springen dansen en traplopen ook niet 🤣
  Veel succes morgen, hopelijk is alles goed!

 • lolly13

  vandaag 20 weken We moeten wel nog 10 dagen wachten op de echo ! Nog maar 2 keer iets heeel licht gevoeld.. afwachten

 • droomboom

  Oh spannend joh! Ik heb haar ook nog niet vaak gevoeld. Komt vanzelf zegt de vk, want ze is op de echo's wel gewoon aan het trappelen en stoten, maar ik voel er alleen niets van

 • droomboom

  Vandaag precies 20 weken. Wat gaat het snel he?! 20 weken echo gehad en alles was tiptop in orde. Nogsteeds de kleine mup niet duidelijk gevoeld. Af en toe een strijkje of veegje aan de binnenkant, maar als dat alles is Op de echo's is ze super bewegelijk, dus ik ben 'bang' dat ik de komende weken wat teveel ga voelen

 • puk02

  Fijn dat alles goed is! Wij mogen morgen vingertjes tellen met de 20wk echo.
  Hier is de kleine drukte maker goed te voelen. Zal wel niet lang duren dat het bij jou ook duidelijker zal zijn

 • droomboom

  Veel succes meid!

 • Anoukx

  Toch een mijlpaal die 20 weken! Fijn dat alles goed is. Wij hebben dinsdag de echo... hopelijk is alles goed
  Het voelen gaat de komende weken echt wel komen

 • Mama Beer

  Vandaag precies 20 weken zwanger. Wat gaat de tijd toch snel. Afgelopen maandag de GUO gehad en alles was perfect in orde. De gyn denkt dat we een meisje krijgen.. ze zag schaamlippen, maar wist het niet 100 % zeker We hebben wel voor beide geslachten een naam dus mocht het bij de bevalling ineens een jongen zijn hebben we tenminste een naam Ik hoop dit keer op een thuisbevalling en wil dit zo graag een keertje meemaken dat ik echt blij ben dat het goed zit. Enige nadeel is dat ik vaak overtijd loop Bijna de volle 2 weken.

  Hebben jullie het ook zo koud.. Ik verlang zo naar de lente en de vele tulpen die omhoog moeten gaan komen in mijn tuin! En de tuin klaar maken voor de bevalling zou ook nog wel fijn zijn.. Nog wat nieuwe frisse planten erin enzo..

  Volgende week alweer vakantie en de week daarna beginnen we met spullen en kleding halen voor de baby.. Want ja na 2 winterkindjes nu een zomerkindje en kan bijna niks gebruiken. De kinderwagen staat al beneden klaar. Het bedje zit in elkaar en de commode en maxi cosi ook al gereed. Nu nog alles flink wassen en dan is meeste klaar.

  De kleine voel ik al elke dag bewegen in mijn buik. Mijn zoontje vind het nog altijd geweldig ookal krijgt hij een zusje hij vind het helemaal super. Mijn oudste moet er niks van hebben. Ze schreeuwt naar me en is me totaal ongehoorzaam sinds ik zwanger ben.. Vorige x moest ik haar ophalen van school was ze compleet van me weggelopen.. Geen R meer te zien op school.. Bleek ze zich hele tijd verstopt te hebben om mij te ontwijken.. Hoop maar dat ze bijdraait na de bevalling ... Snap er niks van.

 • Billie2018

  Vandaag precies 20 weken zwanger.
  Daarnet de echo gehad, ons wondertje is volledig goedgekeurd en weegt al 405 gr.

 • Mama Beer

  Wat fijn dat ook alles bij jullie kindje goed is.

 • Billie2018

  Idd en bij jullie ook. Blijft toch nog altijd spannend hé?

 • NewBaby2018

  Eigenlijk 19.6, maar reageer nu hier bij 20 ;-)
  Gister de 20 weken echo gehad, we waren met 20 minuten alweer weg. (Dat was wel jammer, de tijd vloog voorbij) Voor zover te konden zien was het allemaal goed. Mooi beweeglijk kindje, groeit mooi volgens termijn. We willen het geslacht niet weten, leuk een verrassing bij de bevalling!
  Ik voel me totaal niet zwanger, voel vrijwel geen getrappel, jammer, dit is mijn tweede kindje dus had gehoopt bij de tweede wel wat eerder te voelen. Bij de eerste was dit bij 22 weken ongeveer.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van donderdag 2 augustus 2018 tot en met woensdag 8 augustus 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50