20 Weken zwanger
Volg ons overal!
Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je 21e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (865)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Sara2016

  Vandaag 20 weken! We zitten al op de helft!!

 • Yesje
  Bijna in week 20 ❤ bij de 20 wk screening was alles goed! Hier ff een fotootje van ons meisje. Wel een beetje een vreemde foto ivm haar bovenbeentje haha
 • Els 1

  Vandaag 20 weken,wat ben ik blij als alles achter de rug is.
  7 kg vermagerd, lig nog steeds plat,lig nog steeds in het ziekenhuis

 • Hetiseenbaby

  Sterkte!!

 • Hetiseenbaby

  20 weken! Vanmorgen bij VK geweest, alles gaat goed. Baby ging er vaak vandoor waardoor we steeds moesten zoeken om de harttonen 😄
  Bloeddruk is mooi, net niet te laag. Woensdag de echo!

 • Yesje

  Spannend, succes 😁👍

 • Tweedebabytje~

  Heerlijk wakker worden dit! Kleine meid is flink aan het druk doen! Ook papa heeft het voor het eerst mogen voelen net!

 • Tammy_1980

  Vandaag mijn 20 weken echo gehad. Alles was goed,alleen licht ze nog dwars had ik wel gedacht omdat mijn sjottertje te voelen is langs de 2 kanten. Ze heeft nog ongeveer 16/17 weken om haar te draaien 😄

 • (Fransisca)

  Hier ook de 20 weken echo gehad. Hij of zij is nu al een echt eigenwijsje en het heeft even geduld gekost maar uiteindelijk konden we alles goed nakijken.. helemaal verliefd op onze baby boy or girl

 • mamavanji

  Vanmorgen 20 weken echo gehad. Alles was goed, gemiddeld qua lengte maar wel smalletjes, net als Isa eigenlijk. Beetje langwerpig hoofd zoals papa. Lag op de buik met knietjes eronder, zoals Isa ook vaak slaapt. Zo leuk om weer te zien! Placenta ligt voor, voel wel bewegen maar nog niet altijd aan de buitenkant. Duurde een tijd voor ze het geslacht kon bekijken omdat t zo lag, zette wel af en toe af met de benen. Steeds een handje bij de mond om te duimen. Echt schattig. Toen ze eenmaal tussen de benen kon kijken was het direct duidelijk. Zet het liever hier niet openbaar neer maar wil in pb wel vertellen voor nieuwsgierigen.

 • Bezige bij

  Maandag 20 weken echo. Spannend! Heb bij een geslachtsecho al gehoord dat we een meisje krijgen, maar kan het nog steeds niet geloven. Heb al een zoontje en had steeds het gevoel dat ik weer een jongen krijg. Maandag nog even dubbelcheck om zeker te weten dat het echt een meisje is. En het belangrijste als het maar gezond is natuurlijk!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van dinsdag 12 september 2017 tot en met maandag 18 september 2017.Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

3 leden zijn nu online
Lid worden