Volg ons overal!
Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je 21e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1082)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Jana001

  joepie alles ok op de 20 weken echo 😁

 • Verrassingnummer

  Super.

  Ik heb hem van avond.
  (Dat duurt het wachten lang 😂🙈🙈)

 • Nx3

  oh wat fijn ook,nu lekker genieten

 • Nx3

  oh vandaag een rotdag denk ik, ik heb echt hele erge last van me buik, krampen en zeurend gevoel. 9ok in mijn onderrug. hopelijk verdwijnt het snel weer want dit is niet prettig. net een warme douche genomen en dan hielp eventjes maar ze komen weer terug pfff.
  ik kan eerlijk gezegd niet wachten tot heel de zwangerschap voorbij is, ik heb constant wel ergens last van. en met nog 3 kids kan je ook niet even zeggen ik ga liggen oid.
  oh sorry lekker even klagen...

 • mamasaurus

  Nou, morgen 21 weken maar ben er ook al behoorlijk klaar mee. Laat die baby maar komen! Lichamelijk gaat het allemaal wel goed nog eigenlijk, maar geestelijk best zwaar. Sinds de positieve test stapelen de tegenvallers zich op, dus veel last van stress. Gelukkig gaan de weken best snel, maar echt genieten lukt nog niet echt... Morgen weer naar de vk, dan hartje weer luisteren.

 • Danique-94

  20 weken! Wauw wat snel gegaan zeg! Aanstaande dinsdag de 20 weken echo. Allemaal heel spannend...

 • Jana001

  ik ook dinsdag.. inderdaad spannend.. ook leuk om het kleintje weer eens te zien!!

 • Verrassingnummer

  Ik ook dinsdag avond.
  Kan niet wachten de kleine meid weer te zien

 • Liefde2x

  Ook ik voel de kleine heel wisselend. Maar meestal toch wel elke avond.

 • Miertje85

  Hallo,

  Hebben jullie ook dat jullie de kleine zo wisselend voelen? Ik had van de week een paar avonden dat ze enorm aan t bewegen was, dat ik haar heel goed kon voelen. Nu is het alweer een paar avonden erg rustig... voel overdag af en toe wel wat, maar maak me stiekem wel een klein beetje zorgen na het verhaal van Jet vorige week.

 • Nx3

  hier ook heel wisselend, soms voel ik haar dagen heel veel en dan ook weer dagen amper. meestal wel beetje rond de zelfde tijdstippen dat ik haar voel. in ze ochtend het meest en in de avond vanaf een uur of 10. overdag voel ik haar soms maar vaak ben ik dan te druk dus heb ik het niet door. ook van auto rijden word deze kleine meid wild haha

 • Verrassingnummer

  Bij mij ook wisselend is normaal (is de 5de is herken het wel van de anderen)

 • Miertje85

  Heb me druk gemaakt om niets... vandaag was de kleine meid weer heel duidelijk aanwezig zonder dat ik aan mn buik heb zitten schudden....

 • Verrassingnummer

  Is niks raars aan hoor dat je onzeker over voeld.
  Had ik bij de rest ook nu stuk minder
  Zeker als je rustigere dag hebt zijn de kleintjes vaak stuk meer aanwezig

 • Verrassingnummer
  Vandaag alweer 20 week.
  Gewoon de helft er alweer op zitten.
  Wat is dat snel gegaan zeg.

  Foto's van van vandaag van ons 5de wondertje.

  Dinsdag de 20 week echo.
  Dan zien we eindelijk ons meissie en zusje weer ♀️💜
 • mamasaurus

  Wat een lief buikje voor een vijfde! Ik vergeet de hele tijd buikfoto's te maken, moet ik echt gaan doen. Straks gaat ze nog beweren dat ze geadopteerd is hahaha

 • Verrassingnummer

  Dank je wel 😳

  Ik doe het ook niet wekelijks maar vond de 20 week een momentje om vast te leggen.

 • Nx3

  dat vergeet ik dus ook steeds

 • Laura~85

  Fijn dat alle 20 weken echo's deze dagen goed zijn gegaan! Fijn meiden! Ik ben woensdag aan de beurt. Vind het maar spannend!

 • Verrassingnummer

  Ow spannend ja
  Ik heb hen dinsdag avond.
  Ik kan niet wachten om onze kleine meid weer te zien 😍

 • Nx3

  ook wij hebben vanochtend de 20 weken echo gehad, onze kleine meid doet het super goed,woog nu ong 340 gram. was druk aan het bewegen ook. ze lijkt veel op haar broertje, volle lipjes en neus van papa , waarschijnlijk ook het kleurtje van papa. wij zijn helemaal gelukkig en blij was er best zenuwachtig voor maar dat ga ik vanaf nu niet mee4 zijn.

 • Verrassingnummer

  Fijn dat alles goed is 👍

 • mamasaurus

  Ik had ook helemaal knopen in m'n maag voor die echo. Fijn dat alles goed is, nu idd genieten!

 • Happymomvan1
  Vanochtend 20 weken echo gehad. Alles zag er goed uit en we krijgen een jongen! ❤️ zo blij!!!!!
 • Verrassingnummer

  Fijn dat alles goed is.

  Gefeliciteerd een 💙

 • mamasaurus

  Gefeliciteerd!

 • Nx3

  gefeliciteerd, super leuk


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van woensdag 3 januari 2018 tot en met dinsdag 9 januari 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen