20 Weken zwanger
Volg ons overal!
Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je 21e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!
Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (908)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Esy

  Yeah op de helft! Op naar een goede 2e helft voor ons allemaal

 • Seacracker

 • Chavez

  Goede 20 weken echo gehad . Alles is goed met de baby, alleen ligt de placenta over de baarmoedermond. Ik hoefde me niet druk te maken omdat de placenta nog mee omhoog kan groeien. Toch maak ik me wel druk zijn er meer die dit hebben of hebben gehad ?

 • mum-me

  gisteren de 20 weken echo gehad... ons kindje is helemaal gezond <3. Placenta ligt wel erg laag, hopen dat die nog mee groeit naar boven!

 • Chavez

  Bij mij ook maar de placenta ligt over de baarmoeder mond of zoiets zei de echoscopist .

 • Seacracker

  Whoehoe! 20 weken! Wat gaat het snel!

 • Mama2017

  De baby is gezond dat is het belangrijkste,
  En we krijgen een zoon.

 • Mama2017

  Vandaag 20 weken morgen eindelijk de 20 weken echo

 • 4e_keer

  Gefeliciteerd met alle goede echo's!

 • Mrl

  dank

 • kiwibaby4

  Vanmorgen de 20w echo gehad, beeb werkte niet mee, dus heb wel 3x opnieuw een rondje moeten lopen, even naar toilet etc en uiteindelijk toch helemaal goedgekeurd gelukkig. Voor ons een verrassing, maar heb het door de echoscopist op een briefje laten schrijven en dat sturen we naar mijn moeder in NL, dan kan ze de juiste kleur muisjes inslaan en opsturen haha. Na 2 jongens en n meisje heb ik geen voorkeur en stiekem ben ik natuurlijk wel nieuwsgierig, maar een verrassing lijkt me ook wel eens leuk haha Als mn moeder haar mond maar houdt dus ;-)

 • Mrl

  fijn dat alles goed was!
  spannend hoor ,wel leuk dat je moeder het wel alvast mag weten

 • Mrl

  Wij hebben inmiddels ook gisteren de 20wk echo achter de rug.. alles was in orde gelukkig..


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van maandag 6 november 2017 tot en met zondag 12 november 2017.


 
Populaire topics

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50