Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je eenentwintigste zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1493)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Mommylouise

  Hoi dames over 2 dagen ben ik ook 20 weken.
  Vandaag al 20 weken echo gehad.
  Alles in orde, hij groeit helemaal goed.
  Alleen heb ik een placenta die aan de voorkant ligt.
  Ik voel hem wel al.
  Maar iemand ervaring met een voorliggende placenta?
  En kan het iets kwaad?
  Groetjes Louise

 • Sbetje

  Ik heb van de week ook mijn 20 weken echo gehad. Daar vertelde ze mij ook dat me placenta aan de voor kant van me buik ligt. Het enige nadeel wat ze vertelde is dat ik me kindje niet aan de voorkant van me buik kan voelen alleen aan de zijkant van me buik.

 • Mommylouise

  Oké Ja dat kan kloppen.
  Ik voel het inderdaad meer aan de zijkant dan voorkant.
  Maar ondanks dat het me eerste is voel ik hem ook voor soms.

  Als ik het dus begrijp niks ernstigs?
  Want lees dat je kunt bloeden en andere dingen.
  Maar heb nog niks gemerkt gelukkig.

 • Swaentje

  Heeft je verloskundige de term 'voorliggende placenta' gebruikt? Dat is iets anders dan een placenta die aan de voorkant ligt... Het betekent dat de placenta over de uitgang van de baarmoeder ligt en dat kan idd voor veel bloedverlies zorgen. Misschien nog even navragen en wat info lezen op internet (bijv. https://www.babyopkomst.nl/article/voor-of-laagliggende-placenta/)

 • Yuul

  Wij hebben ook onze 20 weken echo gehad. Alles was goed, we krijgen na de geboorte wel een extra controle door de kinderarts om het hartje te controleren, maar meer uit voorzorg om de erfelijkheid.
  We krijgen een meisje 💕

 • alie22r

  Gefeliciteerd, fijn dat alles goed is❤

 • Pinklady1990

  Ohh wat fijn, leuk een meisje. Geniet er van😘

 • Swaentje

  Echt fijn Yuul!!
  Goed dat ze een extra check doen na haar geboorte!

 • Mil1989
  Alles was goed! :)
 • alie22r

  Ah heerlijk, gefeliciteerd!

 • Jusme

  Jeej op de helft!!! We kunnen gaan aftellen😁... morgenmiddag de 20 weken echo❤🎉

 • Mil1989

  Morgenmiddag de 20 weken echo! Spannend maar veel zin om weer even te kijken, hopelijk is alles goed!

 • alie22r

  Succes😊

 • alie22r

  Ik heb gister avond de 20 weken echo gehad. Ons kindje heeft links een schisis. Wel schrikken...nu vervolg onderzoek afwachten.

 • Yuul

  Dat is zeker schrikken! Dat wil je gewoon niet horen tijdens je 20 weken echo. Gelukkig kom je onder controle van een heel team. 💙

 • alie22r

  Ja, half 3 vanmiddag een GUO om verder te kijken. Stiekem toch wel spannend😅. Maar kunnen ons zo goed voorbereiden!

 • Yuul

  Natuurlijk is het spannend! Hoe is het gegaan? Meer duidelijkheid gekregen? Gelukkig is de medische zorg goed geregeld en kunnen ze zoveel!!! Jullie kleine man is in goede handen.

 • alie22r

  Nou niet veel duidelijkheid, ze hebben 3x geprobeerd maar hij ligt steeds met zijn handjes voor het gezicht of met hoofdje in de placenta. Dinsdag weer komen. Verder was alles goed, dus geen syndroom. Heb inderdaad een folder gekregen en ze kunnen het zo mooi make 💙

 • Yuul

  Gaat helemaal goed komen! Een lekker eigenwijs kindje hoor ik al 😉💙

 • Mil1989

  Och, kan me voorstellen dat dat schrikken is idd! Wat gaan ze doen met vervolgonderzoeken?

 • alie22r

  Beter kijken hoe het eruit ziet. Hoe het gehemelte eruit ziet zien ze pas na de geboorte. Maar je komt onder behandeling van een heel team.

 • Mil1989

  Gelukkig houden ze alles goed in de gaten en is verder alles goed. Wat ze tegenwoordig allemaal kunnen doen. :)

 • Guss

  Ook ik heb de 20 weken echo gehad! Met 20+2, en de kleine word geschat op 361 gram. Dus helemaal perfect voor dit termijn. De kleine bewoog veel, maar alles was makelijk te vinden en goed gekeurd😇😇 en wat het word zien we bij de geboorte😍

 • Pinklady1990

  Ons meisje vandaag gezien 20 weken echo. Ze is helemaal gezond en groeit Goed, ze ligt paar dagen voor op schema.
  Zo trots al op ons mesje😍 de andere helft ga ik lekker van alle momenten genieten❤️

  Vandaag bij de vk geweest en heb iets te veel vruchtwater en ons kindje loopt paar daagjes voor met gewicht. Nu volgende week bloedprikken op zwangerschapssuiker.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van woensdag, 31 oktober 2018 tot en met dinsdag, 6 november 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50