Volg ons overal!
Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je 21e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (823)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • kissesm

  Vabdaag veel last van menstruatiepijn.
  Meer meidem hier last van bij dit termijn?

 • Turksekaas

  Ja, hier ook een zeurende menstruatiepijn. de vk vertelde mij gisteren dat dit de banden konden zijn die nu een groter gewicht moeten dragen. Als je je baby voelt moet het goed zitten, zo niet toch even bellen en vertellen hoe je je voelt. Misschien kunnen ze je daarbij geruststellen.

 • kissesm

  ik voel de baby wel gewoon bewegen.
  het is echt een rot gevoel he! heb ook wel het idee dat mn buik opeens een groei spurt aan het maken is!

 • Ikgewoonik

  Mijn buik heeft ook een groeispurt gemaakt. Vorige week viel t nog mee. Nu toch al echt een buik. Wel mooi om mee te pronken :-)

 • Frederiek83

  Ja ik. Ben af en toe nog steeds bang dat er iets mis is of mis gaat. Kan dit keer zo moeilijk genieten van m'n zwangerschap..

 • summerbaby2017

  veel meisjes hier :) wij maandag de 20 weken echo altijd weer spannend, kan niet wachten om ons meisje weer te mogen bewonderen!

 • Birgit87

  Lang geleden maar ook ik ben inmiddels 20 wejen zwanger van een meisje. De 20 weken echo hebben we gisteren gehad en alles was goed. Nu komt het grote namen thema.... welke naam past goed bij Job? Alle suggesties zijn welkom! Gefeliciteerd aan alle mama's in deze week ;)

 • Unknown_xx

  Wat fijn! Moeilijk hè die namen?! Ff wat suggesties:
  Liv Fay Lana Nora Bo Lima Fenna

  Ik noem maar wat!

  Als jij nog leuke jonfensnamen weet, hoor ik het ook graag

 • Charrr

  Vandaag ook 20 weken gister 20 weken echo en alles wat goed gelukkig
  Me meisje had der handen voor der gezichtje jammer maar super happy dat alles goed is

 • Femmy3

  20 weken echo was goed alles was goed te zien en me dochter was helemaal blij ze krijgt een zusje☺
  Me zoon van vier zei meisje zijn saai en was even boos wat ik ook wel begreep hij wilde graag een broertje.. maar al snel draaide hij bij en zei hij dat hij een leuk mutsje wilde kopen voor haar💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗💗

  Succes iedereen die deze week de 20 weken echo krijgen

 • -Mango

  Succes voor degene die de echo nog moeten krijgen! Bij mij was alles goed gelukkig alleen wilde ze zichzelf niet goed laten zien.
  Zie jullie bij week 21 xxx

 • mijn~meisje

  hier was gisteren ook alles goed op onze echo . Hier lag hij ook met de handjes voor het gezicht toen ze dat wilden bekijken en met de handen voor de ribben toen ze dat wilde bekijken

 • Unknown_xx

  Succes met de echo dames die hem krijgen deze week!

 • Femmy3

  Extra spannend dus voor jou succes baby 02

 • Baby02!

  Ik vind het zelf ook spanennd. Het is wel mijn tweede zwangerschap dus ik weet hoe de 20 weken echo gaat. Alleen hebben ze met 18 weken mogelijk een bilobata placenta gezien (twee placentas) waarvan een stuk voor de baarmoedermond ligt. Nu krijg ik al een keizersnede wegens andere omstandigheden maar ze moeten dus gaan kijken of de doorbloeding van de placenta en van de baby niet in dat stuk placenta zitten dat noemen ze een vasa previa. Op google (Wikipedia) staat informatie wat het is en hoe 'slecht' het af kan lopen. Ze gaan morgen dus dit allemaal.bekijken

 • mijn~meisje

  oo spannend zeg! Hopelijk is alles goed! Laat je het weten?


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van maandag 7 augustus 2017 tot en met zondag 13 augustus 2017.Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

11 leden zijn nu online
Lid worden