Volg ons overal!
Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je 21e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1173)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Direen

  Sinds zaterdag op de helft! Weer een mijlpaal. A.s. vrijdag de 20 weken echo, ik ben benieuwd!

 • Lavie007

  Op de helft!! 20 weken alweer. As donderdag 12 okt de 20wk echo. Zoooo spannend;) nu genieten van de schopjes!

 • Pebbles1985

  Die schopjes zijn geweldig hè! Voel ons kleintje nu een 1,5 week en steeds duidelijker. Gisteren dacht ik haar aan de buitenkant te voelen, maar was net te laat om papa te laten voelen. Hopelijk snel een van de dagen 😍. Veel plezier met de 20 weken echo! Wij hebben hem afgelopen vrijdag gehad en helemaal goedgekeurd!

 • Lavie007

  Dank je wel! Spannend voor ons. Wat fijn dat jullie meisje is goedgekeurd. Hier word ze in de middag actief om savonds weer rustig te worden;) genieten!!!

 • Bagus87
  Whoeeehoeee ons meisje is goed gekeurd vanochtend :)
 • Kkkkkkk

  Mooie echo!
  Ook mijn meisje is goedgekeurd vandaag ...wat een opluchting he!!! Vanaf nu lekker genieten... 😍

 • Mama van e

  Jeej !! Proficiat . Ik moet dinsdag

 • Bagus87

  Toch altijd spannend he! Succes dinsdag!!

 • Suusje~Casey

  Hallo week 20!. Gisteren 20 weken echo gehad. Ons meisje lag er lekker eigenwijs bij, volgende week terug om nog alles een keer te bekijken.

 • Bagus87

  Dat ligt dus aan de meisjes haha die van ons wilde vanochtend ook niks laten zien.. moesten halverwegen gaan lopen en springen in de hoop dat ze zich zou verplaatsen en dat deed ze gelukkig haha

 • Kkkkkkk

  Hihi, hier nog zo een madam!! Heb ook moeten rondlopen en springen maar zelfs toen weigerde ze. Uiteindelijk nog een inwendige echo moeten ondergaan, toen zagen ze het beter. Pfff 😣

 • Suusje~Casey

  Heb ik ook moeten doen maar dat werkte ook niet... Hopelijk gaat het donderdag beter

 • VivaMoi

  Eigenwijze meisjes gisteren ! Die van ons liet zich ook slecht bekijken. Gelukkig hebben we uiteindelijk alles gisteren kunnen checken. Hoe staat het met jullie spanningen nu je nog een keer terug moet komen?

 • Suusje~Casey

  De hersenen kon ze goed zien, het hartje bijna helemaal, maar de buikwand niet. Ze heeft wel een te klein hoofd, maar dat hebben mijn vriend en mijn zoontje ook. Nu valt dat net buiten de norm en krijgen wij een GUO. Haar hand lag vaak voor der mond, maar ze heeft de lip net genoeg gezien. Hopelijk laat ze haar eigen dan wel zien. Ze lag met haar billen ontzettend laag, eigenlijk achter mijn schaambot met haar benen opgetrokken en een bolle rug... . Ik maak me geen extra zorgen want voor zover ze kon zien ziet er alles goed uit.

 • Gelukkige mamma

  Hallo eindelijk 20 w echo gehad alles super en een dochter wat een geschenk naar 2 jongens ze zijn ook heel blij dat ze een zusje krijgen ze maken nu al ruzie wie als eerst de fles mag geven

 • Hulya
  Gisterenavond de 20 weken echo gehad, ons meisje maakt het goed. Ik vertel het ook vandaag aan mijn werkgever.
 • Saartje224

  Bah, vanaf 3.30 uur wakker.... Ben er maar om 4.30 uur uitgegaan. Vanmiddag om 14.10 uur de 20 weken echo. Ben benieuwd. Hopelijk kan ik straks als de kids naar school zijn nog even een uurtje terugpakken.

 • laurine

  Ik lees al een poosje mee, maar nog niet zelf geschreven. Waarschijnlijk ben ik deze zws te druk met andere dingen! Gisteren 20 weken echo gehad. Alles goed gelukkig! Super spannend weer, van tevoren niet echt spanning gehad maar toen ik daar lag.. pff. ik heb 3 gezonde kinderen, wie zegt dat het deze keer weer allemaal goed is? Maar (zover ze het kunnen zien natuurlijk) toch alles goed. we krijgen een meisje! ben nog helemaal niet bezig met een kamertjes, spulletjes etc. we wonen nu 6 weken in ons nieuwe huis en ben nog niet helemaal klaar met het inrichten van de andere kamers. Voorlopig blijft het bij ons op de kamer. Maar wil wel nog voor een wiegje kijken. Ons zoontje ligt nog in het ledikantje en die zal daar nog wel even in blijven. Meestal begin ik zo'n week of 6 vantevoren.. dus heb nog even tijd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van woensdag 28 februari 2018 tot en met dinsdag 6 maart 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen