Volg ons overal!
Naar de reacties

20 Weken zwanger

Week 20 begint bij zwangerschapsdag 140 en loopt tot dag 147.Het is je 21e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 25 centimeter
Gewicht van je baby: 320 gram

Gefeliciteerd! Je bent op de helft van je zwangerschap, en weer een mijlpaal bereikt! Nu begint meestal het echte genieten. De meeste kwaaltjes zijn al lang voorbij, en je krijgt waarschijnlijk al regelmatig een teken van leven van de baby.

Je hebt nog genoeg energie van alles te doen. Dit is dan ook het ideale moment om aan de babykamer te beginnen, of de vele babywinkels af te struinen!

Als je op je rug gaat liggen kun je met je vingers voelen hoe je baarmoeder ligt. De baarmoeder voelt een beetje hard aan, vergeleken met de rest van je buik. Je kunt zo precies de bovenkant voelen, die nu bijna tot aan je navel komt.


Rond deze tijd zul je je baby kunnen voelen. Er zijn vrouwen die het kindje al sinds een paar weken voelen bewegen, terwijl anderen nog enkele weken geduld zullen moeten hebben. Voel je dus ook niet ongerust als je nog niks hebt gevoeld, het komt vanzelf! Vrouwen die een eerdere zwangerschap hebben meegemaakt, zullen het meestal eerder herkennen. Bij hen zijn de buikspieren al eens uitgerekt waardoor het allemaal wat duidelijker te voelen is.

Per dag maakt de baby zo'n 200 bewegingen! De meeste voel je niet, omdat je druk in de weer bent. De baby wordt dan als het ware in slaap gewiegd. Juist als je rustig gaat zitten of liggen, laat de baby van zich horen!

Het gehoor van de baby begint nu ook beter te werken. Het kindje kan zelfs schrikken van bepaalde geluiden.

Er zijn vrouwen die een bola dragen tijdens hun zwangerschap. Bola is het Spaanse woord voor 'bal'. De bola waar het nu om gaat is een balletje waar iets inzit, waardoor het rinkelt als het beweegt. Het hangt aan een ketting.

De meningen erover zijn verdeeld. Sommige mensen zeggen dat de baby naar het geluid toe zwemt, en als je hem niet laag genoeg hangt, de baby in een stuitligging terecht komt.

Anderen beweren dat het geluid zo zacht is, dat de baby het nauwelijks zal horen. Het kindje zwemt in een hoop vruchtwater, hoort het kloppen van jouw hart, het werken van je darmen en het stromen van je bloed. Die geluiden zijn veel luider.

In ieder geval is het iets leuks om te dragen. Iedereen kan nu echt zien dat je zwanger bent, ook als je buik nog niet zo groot is.

Omdat er nu zoveel extra bloed door je lichaam stroomt, kun je weleens last krijgen van duizeligheid. Vaak gaat dat ook samen met een lage bloeddruk. Als je regelmatig duizelig bent, of bijna flauwvalt, laat je verloskundige of gynaecoloog dit weten. Ze kunnen onderzoeken of je last hebt van bloedarmoede, of een ijzergebrek.

Nu je 20 weken zwanger bent, is de 20 weken echo waarschijnlijk ook al gepland, of misschien heb je hem vorige week al gehad.

Sinds 1 januari 2006 wordt deze echo voor iedereen vergoed. Het is niet verplicht, maar de meeste mensen kiezen hier wel voor, al is het alleen maar om het kindje nog eens te kunnen zien.

Tijdens deze prénatale screening kunnen de meeste zichtbare afwijkingen worden opgespoord. Het kan zijn dat er iets ernstigs gevonden wordt, waardoor je de zwangerschap zult afbreken, of dat je je kunt voorbereiden op een kindje met een afwijking, dat mogelijk na de geboorte meteen moet worden geopereerd.

In de meeste gevallen wordt er echter niets afwijkends gevonden, en zul je de 20 weken echo als iets leuks ervaren. Vaak kan de echoscopist ook het geslacht al zien, als de baby tenminste niet zo eigenwijs is om de beentjes bij elkaar te houden!

Zie deze echo in eerste instantie wel als iets medisch, en niet als een pretecho!

Reageer in `20 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1204)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • M2015

  Yes, onze kleine kerel is goedgekeurd met de 20-weken echo! Zo blij!! Wat een kleine druktemaker, dat belooft nog wat.

 • Wow!

  Super! Wij kunnen ook niet wachten tot de echo. Een hele geruststelling denk ik zo.

 • dani1985

  vandaag 20 weken echo gehad
  alles was goed en we worden papa en mama van weer een klein meisje onze derde meid

 • Wonderful-life

  Nog meer dames die ineens last hebben van niet kunnen slapen 's nachts? Zo druk in mijn hoofd, piekeren, hele tijd moeten plassen... lig al vanaf half 12 in mijn bed en nog steeds de slaap niet kunnen vatten... pffff....

 • Yes85

  Ik word bijna elke nacht rond 3u wakker omdat ik moet plassen, en kan vervolgens ook niet meer in slaap komen, hoofd begint ook gelijk overal aan te denken, niet perse piekeren of zorgen maken, maar gewoon heel actief aan vanalles denken.
  Heel irritant.

 • Wonderful-life

  Ben weer drie weekjjes verder en moet zeggen dat het hier weer beter gaat!

 • Wonderful-life

  Hallo week 20! Op de helft! Hier ook een goede 20-weken-echo gehad! Ons zoontje maakt het goed!

 • 3rups101318

  20 weekjes de helft helemaal happy

 • Official.mamaesz

  Vorige week met 19 weken de 20 weken echo gehad. Alles was goed, ze woog 273 gram en het is: EEN GEZONDE MEID

 • Nicky87

  Afgelopen maandag hadden we onze 20 weken echo.. De kleine is helemaal goed gekeurd, Na een dochter krijgen we een zoon,

 • mauci

  Gister 20 weken.. de echo was goed <3 ben gelukkig

 • Nicky87

  Heerlijk 😍 geniet ervan,wij mogen maandag


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 20

De bevaldatum van leden die 20 zwanger zijn is van zaterdag 28 april 2018 tot en met vrijdag 4 mei 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen

7 leden zijn nu online
Lid worden