Volg ons overal!
Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je 3e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten. Bestel vandaag en je hebt de testen morgen in huis!

Wil jij door Caren wekelijks op de hoogte worden gehouden van jouw zwangerschap? Meld je aan! (via Facebook Messenger)


Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (515)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • ItaliaanseMama

  Ik heb sinds me ovulatie (bijna een week) elke dag bruin of roze afscheiding. Wie herkent dit ?

 • Mamalicht

  Vorige week vrijdag duidelijk ei-sprong gevoeld. Woensdag op donderdag 'geklust'. Nu ziek op bed. Kleine (18 maanden) bij oma. En veel (teveel) tijd om te dromen over een tweede kindje. Wanneer zouden jullie testen?
  Ik ben al 3 keer makkelijk zwanger geraakt. En denk dus, uiteraard ten onrechte, dat het nu ook wel weer makkelijk raak zou zijn. Ik probeer me in te denken dat het niet gelukt is maar dat is zo moeilijk! Wat een teleurstelling zou dat zijn. Uiteraard kunnen we het daarna weer opnieuw proberen.

 • Db88

  Dag dames.
  Ik zit ondertussen in ronde 4
  Heb nu 2 rondes eens 31 en dan eens 30 dagen gehad in mijn cyclus en mijn ovulatue ligt dit weekend maar heb al zins gisteren menstruatie pijn zowel links als rechts in mijn buik. Ook een zwaar gevoel in mijn onderbuik en enorm luide darmen (heel genant)
  Ik versta mijn lichaam zo helemaal niet meer. Deze pijn had ik vorige maand echt met mijn ovulatie (test gedaan) ik zit nog maar op dag 13 van mij cyclus. Dat zou toch enorm vroeg zijn ?

 • Carolien 1969

  Vanmiddag opeens bloedverlies op dag 19. Nu al mijn menstruatie? Dat is dan wel heel erg op tijd. Of zou het een innesteling kunnen zijn? Wat denken jullie?

 • OliviaB

  Ik denk aan het 2e! Zou best eens mogelijk zijn lijkt mij! Succes!

 • OliviaB

  #ronde4 #dag15
  Vruchtbare weekend ligt weer achter ons. Zondag een piek gehad in mijn ovulatie-waarden (gemeten met een dipstick van senitest.) en maandag-middag bekroond met een mooie ei-sprong waar ik helaas de buikkrampen van bij cadeau kreeg. Natuurlijk in ons vruchtbare weekend geklust (en ook daarvoor ) en nu maar weer wachten... Deze 2 weken zijn het ergst..

  Succes allemaal !!

 • Pebbles1985

  Succes met het wachten! Probeer je goed bezig te houden en hopelijk vliegt de tijd dan voorbij!

 • Proud2BecomeAmom

  Hoi,

  Begin oktober jammer genoeg geopereerd aan een buitenbaarmoedelijke zwangerschap ... We waren 7 weken zwanger; best pril maar oh zo bitter ... Ze hebben mijn linkereileider moeten verwijderen maar zwanger worden zou geen probleem mogen zijn ... Na 1 cylcus wachten mochten er terug voor gaan. Ronde 1 werd niets; hopelijk nu meer geluk. De wachtperiode kan weer beginnen ... Veel succes iedereen!

 • Angie31

  Hoi ook ik meld me ben moeder van 3 kids, afgelopen december een miskraam gehad en gisteren eisprong en tja natuurlijk geklust nu afwachten maar

 • Pebbles1985

  De vruchtbare periode is weer achter de rug en zo zijn we weer op het wachtbankje beland...

 • jose24

  Succes 👍voor je

 • Roos09

  Dames die het fijn vinden
  Er is een geheime pagina voor dames die graag zwanger willen worden
  We zijn nu met 6 dames
  Maar hoe meer dames hoe meer steun en ideeen natuurlijk
  Als je me toe voegt op facebook en dan even zegt dat je aan de pagina toegevoegt wilt worden kan dat
  Het is een geheime pagina dus niemand kan het zien
  Gr Rosanna van den Berg

 • ES-83

  Hoi, ik zou graag bij deze geheime fb groep willen. Ik zoek op fb maar daar zijn er meer met jou naam? Hoe kan ik je herkennen en zou je mij dan willen toevoegen? Ik zit nu in ronde 7 voor het proberen voor een derde kindje, de eerste voor mijn vriend. Mijn kids zijn al wat ouder (11 en 13). Waar ik bij hun zo zwanger was wil het nu niet meer lukken. Ik was in ronde drie wel zwanger, maar dat werd een MA en ik heb een curretage gehad. Na de curretage ben ik bang dat er iets beschadigd is waardoor het nu niet meer lukt met zwanger raken. Vanaf de curretage zijn we opnieuw beginnen te tellen, in totaal zijn we nu bijna een jaar bezig. Lijkt me leuk om bij deze groep te zijn. Kan dat nog?


  Gr. ES-83


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50