2 Weken zwanger
Volg ons overal!
Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je 3e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten. Bestel vandaag en je hebt de testen morgen in huis!

Wil jij door Caren wekelijks op de hoogte worden gehouden van jouw zwangerschap? Meld je aan! (via Facebook Messenger)


Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (618)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • tjb

  Hier wachten op de eisprong... spannend hoor. WIj lopen bij de gyn, en heb nu 2e ronde Clomid. Afgelopen woensdag en vrijdag een echo gehad en toen was het 10mm en vrijdag 12 mm. Morgen weer heen voor echo, en dan hopen dat eitje groot genoeg is om te kunnen springen... Waarschijnlijk met pregnyl spuit.... En dan 2 weken op het 'wachtbankje'..... Succes allemaal!

 • OliviaB

  Ook hier is het wachten voor de 8e keer weer begonnen.. vandaag op dag 15 in mijn cyclus. Eisprong deze keer niet helemaal kunnen detecteren. Gelukkig iets rustiger onder alles omdat we dinsdag 2 mei ons eerste afspraak in het ZH hebben. Gelukkig een aantal leuke dagen vd boeg zodat het wachten op zichzelf iets "draaglijker" wordt.

  Fingers crossed 🤞🏻

 • TM88

 • Eleni1986

  Laat het wachten maar beginnen 🤞
  ik hoop dat ik in mei niet alleen tegen iedereen kan zeggen dat we een huisje gekocht hebben maar ook nog een baby verwachten 😍🍀🍀
  Duimen maar 👍👍

 • ab1984

  Hier ook op het wachtbankje en een huis gekocht. Wat toevallig.

 • Eleni1986

  Heel toevallig 😉👍
  Heel veel succes 🤞🍀

 • Boefje1988

  Ik had vorige week donderdag aardig wat vruchtbaar slijm. Vrijdag weer wat minder en vanaf zaterdag middag ineens pijnlijke tepels. Dit betekend bij mij meestal dat mijn eisprong geweest is. Ook kreeg ik vanaf donderdag buikpijn maar minder dan normaal(ik voel altijd duidelijk mijn eisprong). Donderdag avond en zaterdag ochtend seks gehad dus als het goed is in de goede periode
  De buikpijn is nog niet weg gegaan en voelt nu ook als een soort opgeblazen gevoel. Pijnlijke en vollere borsten en tepels ook nog steeds aanwezig en last van lage rugpijn!
  Ik ben benieuwd! Nu maar even afwachten 😋.
  Jullie nog dingen waarvan je denkt wie weet is het gelukt deze maand?! 😊

 • Vlindertje87

  Ik had vrijdag rekbaar slijm, maar maandag positieve ovulatietest en om 8.30 een echo waarop was te zien dat ik binnen 48 uur een eisprong zou hebben. Sinds maandagavond pijnlijke tepels die niets kunnen verdragen. Dat heb ik nooit eerder gehad. Vandaag soort lichte krampen in mijn buik. Vrijdagavond, maandagochtend en vanochtend nog seks gehad. Ik ben benieuwd! 😊

 • Boefje1988

  Ohh ook zo spannend! Komt wel erg overeen met elkaar! Die pijnlijke tepels inderdaad poeehhh zelfs mijn bh doet pijn Haha het is nu wel erger als dat ik normaal heb maar heb het altijd na dat de eisprong is geweest maar weet het dus wel altijd als die geweest is, toch wel handig 😬 En nu kunnen we alleen nog maar wachten, duurt langgg haha

 • Vlindertje87

  Ja komt echt met elkaar overeen he! Ik hen gisterenmiddag en avond BH-LOOS in mijn shirt gelopen zo zeer dat mijn tepels deden. Dat heb ik niet eerder gehad hoor! Maar misschien heeft clomid daar ook mee te maken. Ik hoop dat het voor ons allebei raak is deze ronde 😊

 • Boefje1988

  Haha super traag!
  Bij mij valt het ook wel mee eigenlijk. Inderdaad ook steekjes en bij me liezen wat trekkerig gevoel als ik bijvoorbeeld te snel opsta. Me tepels zijn ook nog wel een beetje gevoelig.
  Jij gaat zaterdag testen, spannend!! Ik weet nog niet wanneer Haha denk dat vrijdag Mn nod is.. dus hoop ook nog te kunnen wachten tot het weekend maar weet niet of dat lukt 😇

 • Boefje1988

  Hoe gaat het nu met je? 😊

 • Vlindertje87

  Ja goed hoor. De dagen gaan zo traag voorbij he! Ik heb besloten dat ik zaterdag ga testen. Dus nog 6 nachtjes slapen 😅. Heb niet echt ergens last van. Soms wat steekjes onderin nu.. en jij?

 • Vlindertje87
  Eerste ronde gebruik clomid. Vandaag een echo gehad waarop een follikel van 2.1cm te zien was. Ik moest zelf ovulatietesten doen dit weekend en omdat ik steeds negatieve ervaring heb met die goedkope testen heb ik met de digitale getest. En ook die gaf vandaag een smiley. Nu hier een paar dagen feest thuis dus ;)
 • aapjee

  okee, ik heb even een vraag. miss heeft een van jullie dit ook, ik ben vorige week ongesteld geweest.
  ik was donderdag klaar. nu heb ik een regelmatige cyclus, en heb ik vandaag uit het niks een lichte bloeding gehad??
  kan dit een innestelingsbloeding zijn. want eigelijk ben ik pas over 3dagen het meest vruchtbaar.
  ik heb ook nooit een tussendoor een bloeding. ook geen lichte... bij me vorige zwangerschap ging het ook raar.

  graag even benieuwd of meer mensen dit gehad hebben of weten wat dit is

  liefs

 • taat*

  Had ik ook, die ronde bleek ik ook zwanger. Bij de DA geweest die zij dat het mijn hormonen waren en kon gebeuren maar wel in de gaten moest houden.

 • aapjee

  echt!!! spannend dan! ben je ondertussen zwanger. of is je kindje al geboren.
  ben benieuwd of het raak is

 • taat*

  Ik ben nu 12 weken zwanger..

 • Saaries
  5/6 dagen te vroeg getest met action test.. in t echt zie ik een streepje! Op de foto is t minder duidelijk dus even zwart wit gemaakt! Zien Jullie t ook??
 • Raznek

  Ik zie een streepje hoor! Gefeliciteerd

 • Mommy_T

  Gefeliciteerd! Echt super nieuws na al die maanden. Had je het toch goed gevoeld!

 • saaries

  Thnx!! Ik hoop echt dat deze blijft plakken!

 • missy lin

  Nog 2 dan getest en amper een 2de streep te zien..
  Dus denken dat de middelste toch pos is geweest.. nog 11 dagen wachten 3 april mag ik testen😅😆


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

3 leden zijn nu online
Lid worden