Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je derde zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten.

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (2013)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Kmnvb

  Week twee, dag 16 zijn we nu beland

 • Shecallsme.m0mmy
  Ik dacht ag kga testje doen 7 dagen voor nod... krijg ik dit. Ben ik gek aan het worden!???
 • Shecallsme.m0mmy

  7 dagen voor nod, enorm prikkelbaar, huilt voor minste, vermoeid al 2 dagen hele lichte hoofdpijn en gisteren 2 min steken gehad terhoogte van men baarmoeder. Iemand die het herkent?

 • C87

  Nou dames ik ga jullie weer verlaten😞..... Maar de afspraak in het zkh word nu gemaakt en hopelijk mogen wij ook nog een kindjes verwelkomen.

  Iedereen met een positieve test super gefeliciteerd en geniet ervan!!! 😊😊🍀🍀

 • Waterbloempie

  Hey dames, ik en mijn vriend zijn nu ook bezig voor een kindje.
  Na anorexia verleden is mijn menstruatie gestopt, ben nu alweer op gezond gewicht hoor..
  Ben dus 5 jaar niet ongesteld geweest, en had op 14 september opeens een lichte bloeding die 2 dagen duurde.. Kon mijn ogen eerlijk gezegt niet geloven want wij gokken het erop of het mogelijk is om zelf zwanger te worden.
  Zou dit een menstruatie bloeding zijn geweest na 5 jaar of is dat nooit zo kort?
  Het was een beetje een lichtroze bloeding. En ook wat oud bloed.
  Ik heb geen volle tampons gehad, ik twijfel ecgt wat dit kan zijn..
  Mendtruatie na 5 jaar, innesteling of een miskraam misschien?

 • Zwangerworden1

  Wie heeft ook deze symptomen?

  -steken in je eierstokken
  -steken en zeurend gevoel in je baarmoeder
  -gevoelige borsten
  -last van je bovenbenen
  -hoofdpijn
  -lage rugpijn

  Weetniet of pijn en steken in je boven been/benen ook een symptoom is haha

  Groetjes

 • Vuurvlieg

  Dit heb ik voor elke menstruatie.. ik duim voor je

 • El91

  Ik! En ik heb positief getest vandaag 4 dagen voor NOD

 • C87

  Gefeliciteerd!!!!☺️☺️🍀🍀

 • Zwangerworden1

  Heel erg gefeliciteerd meis x

 • Boes

  Dit had ik allemaal voor mijn menstruatie de vorige keer. Maar kunnen ook zwangerschapssymptomen zijn

 • Zwangerworden1

  Ik zit op dit moment 6 dagen voor NOD ik ga volgende week ergens een testje doen!
  Hoop zo dat ik zwanger ben

 • Ella8

  4 september mijn laatste menstruatie gehad, op dag 10 en 11 vers bloed bij het afvegen... ik weet niet wat het geweest is. De 16e waarschijnlijk mijn eisprong gehad. Nu maar afwachten..


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden