Volg ons overal!
Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je 3e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten. Bestel vandaag en je hebt de testen morgen in huis!

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1425)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Kimmetjuh90

  Dames, na een tijdje niet zo actief te zijn en enige radiostilte, kan ik mededelen dat ik vandaag mn gesprek gehad heb met mn arts.
  Ik heb t overleefd, gesprek ging goed, ik heb na deze poging heb ik er nog 3, mn ei is nu 15 mm, morgen weer terug komen. Ik moest ook bloedprikken, op LH piek en na 2 uur vanmiddag heb ik daar de uitslag van, morgen weer een echo.
  Is ie morgen wel groot genoeg dan volgt inseminatie en anders elke dag terug tot aan inseminatie.
  Mocht ik deze keer niet zwanger raken, moet ik op.cd 9 weer beginnen met bloed prikken en echo, en misschien word mn ei dan ook nog opgewekt.
  Na 3 pogingen zo, gaan we verder kijken.
  Hopelijk is t zo een beetje duidelijk? :p

 • Nooodle

  Even een vraagje, ik heb verschillende tools gebruikt om mijn ovu te berekenen, en zie dat de cyclus kalender hier een week achterloopt op de beschrijving eronder die dan wel weer gelijk loopt met de cyclus berekening van snelzwanger.nl wat is het nou? Snap nu niet waar ik vanuit moet gaan..

 • Ales1980

  In principe is je ovulatie 14 dagen voor de eerste dag van je nieuwe cyclus (menstruatie). Zodra je ongesteld bent is dat dag 1. Met een cyclus van 28 dagen is je ovulatie dus rond dag 14. Maar ieder lichaam is anders en ook per maand kan het wel eens verschillen dus als je het precies wilt weten kan je of temperaturen of een ovulatietest doen. Ben je hiermee een beetje geholpen?

 • Nooodle
  Voor de zekerheid ff een stokje gebruikt.. 😁 ovulatie net begonnen, of al aflopend, maar we weten iig weer waar we staan!
 • Joliendn
  Zou ik dan toch mijn LH piek gevonden hebben? Nog mensen met een latere ovulatie, ondanks regelmatige cyclus van 28 dagen?
 • Boes

  Ik denk dat dit hem is ja :D

 • .....89

  Ja ik heb ook helaas elke keer een late eisprong. Vaak op dag 20 en ik heb ook een regelmatige cyclus van 28 dagen. Ik ben nu begonnen met het slikken van tarwekiemolie kijken of mijn ovulatie eerder komt.

 • Boes

  Het kan nu ook zo zijn dat je ovulatie niet eerder komt maar je menstruatie later. dat had ik. Dan is je cylclus dus iets langer maar de Lf ook. En dat is de bedoeling :D

 • Joliendn

  Ben alvast benieuwd! :D

 • Nooodle

  Hoi, hier mama van 2. Misschien een 3e onderweg. Ongesteld geworden op 27-2 en eerste pil vergeten..14 maart ook duidelijk een ovu gehad, met vriend een goed gesprek gehad, en besloten dit als een toevallige kans te zien :) gister veel krampen in onderbuik als een soort van ongesteld gevoel, weet alleen niet meer hoe het bij de vorige 2 ging (7&9) Zouden we zo veel geluk hebben? Kan niet wachten om te testen!

 • Rikje
  Zou het ?!?!
 • Zon2

  2e lijkt me positief

 • Zon2

  En wachten..

 • Zon2

  Eisprong gevonden! Maar de test waren niet echt nodig.. lichaam is erg duidelijk. Nu 3 dagen klussen en dan... weer wachten!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50