Volg ons overal!
Naar de reacties

2 Weken zwanger

Week 2 begint bij zwangerschapsdag 14 en loopt tot dag 21.Het is je 3e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 0 millimeter
Gewicht van je baby: 0 gram

Met deze derde zwangerschapsweek begint je `echte` zwangerschap. Het vrijkomen van je eitje rekenen we namelijk als dag 14 van je zwangerschap. De bevruchting vindt nog diezelfde dag, of anders op dag 15 en 16 plaats.
 

Zaadcellen

Meisjes hebben bij hun geboorte genoeg eicellen voor hun hele leven. Bij de man daarentegen worden er in de zaadballen dagelijks miljoenen zaadcellen aangemaakt. Zaadcellen doen er ongeveer 61 dagen over om te rijpen. Een rijpe zaadcel heeft een rond kopje, een middenstuk en een lange start waarmee hij zich voortbeweegt. De kop bevat het erfelijk deel van de man. Een zaadcel leeft 48 uur, en kan een snelheid bereiken van 4 millimeter per minuut.
 

De ovulatie en bevruchting


De baarmoedermond wordt zachter en de opening wijder. Het slijm wordt minder dik en wat elastischer. Ook wordt het minder zuur, waardoor de zaadjes er makkelijk doorheen kunnen. Bij de zaadlozing komen zo'n tweehonderd miljoen zaadcellen vrij. Ze worden als het ware de baarmoeder 'ingeschoten'. Ze haasten zich naar boven, en vanuit de baarmoeder komen ze terecht in de eileiders. Daar wachten ze op de eisprong.

2-weken-zwanger-bevruchting

De follikel is nu rijp en ongeveer zo groot als een kers, en de eisprong vindt plaats. Er zijn vrouwen die zeggen dat ze de ovulatie aan voelen komen. Dan voelen ze een soort pijn links of rechts onderin de buik. Dat wordt ovulatiepijn of middenpijn genoemd. Ook kun je deze week wat meer vaginale afscheiding hebben dan normaal.

Eicellen kunnen niet uit zichzelf bewegen. Aan de binnenkant van de eileiders zitten een soort haartjes (ciliae). Deze trilhaartjes maken golfbewegingen in de richting van de baarmoeder. De eicellen worden zo precies in de goede richting geduwd. Omdat er slechts aan 1 kant een eitje is gesprongen, zijn er een heleboel zwemmers de verkeerde kant op gegaan. Onderweg zijn de meeste zaadjes al gestorven. Ze hebben afwijkingen of zijn niet sterk of snel genoeg. Slechts een paar honderd halen de finish. Ze proberen met hun kop door de wand van de eicel te komen. Slechts 1 is de gelukkige en dringt zich er doorheen. Hij hecht zich met zijn kopje in de eicel, en zijn staart breekt af. De eicel wordt meteen afgesloten en er kan geen ander zaadje meer bij komen. De erfelijke eigenschappen worden vermengd en het geslacht is bepaald.

Als de zaadcel het X-chromosoom bevat dan wordt je baby een meisje. En als het een Y-chromosoom bevat groeit er de komende weken een jongen in je buik.
Misschien is het ook leuk om te weten dat de zaadcellen met het Y-chromosoom (de jongens) het snelst zwemmen, maar dat de zaadjes met het X-chromosoom (de meisjes) wat groter zijn en het langst leven.
Heb je 3 of meer dagen voor de ovulatie seks, dan is de kans groter dat je een meisje krijgt. Dit komt omdat de vrouwelijke zaadcellen langer leven, en zo wat langer kunnen wachten op de eisprong. Het veel zwakkere Y-chromosoom overleeft niet zo lang.
Heb je rondom de ovulatie seks, dan is de kans op een jongen groter, omdat de zaadcellen veel sneller zijn en op tijd het eitje kunnen bereiken, zelfs na de eisprong.
 

In het geval van een tweeling wordt er ook 1 eicel bevrucht door 1 zaadcel, maar dan splitst het nog jonge embryo zich in tweeën. Beide delen ontwikkelen zich dan verder tot 2 baby's. We spreken dan van een eeneiige tweeling. Dit ontstaat door puur toeval en is niet erfelijk. Er kunnen ook 2 eicellen springen. Als allebei de eitjes worden bevrucht, is er sprake van een twee-eiige tweeling. Een twee-eiige tweeling kan wel erfelijk zijn. Bij een eeneiige tweeling hebben beide kinderen altijd hetzelfde geslacht. Bij een twee-eiige tweeling hoeft dit niet zo te zijn. Vaak lijken deze kinderen ook niet meer op elkaar dan andere broertjes of zusjes. Dat komt omdat ze beiden gemaakt zijn van een ander eitje en ander zaadje.

Met een ovulatietest stel je jouw meest vruchtbare dagen vast en kan je de kans om snel zwanger te worden vergroten. Bestel vandaag en je hebt de testen morgen in huis!

Reageer in `2 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (981)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • _iloveyou

 • Lovebabys

  Zit nu op dag 19 van mijn cyclus. Geen idee wanneer precies mijn eisprong was maar volgens de kalender was dat afgelopen vrijdag. Heb nu sinds 2 dagen heel erg gevoelige tepels dus duimen maar

 • uckie

  hallooo ik ga morgen na week 3 en dan is het afwachten. heb afgelopen donderdag mijn eisprong gehad. spannend echt afwachten. heb ontzettend last van mijn onderrug, ook steeds steekjes rechts en wat vage dingen. vlagen van misselijkheid. we zullen zien ;). mijn jongste dochter zei tijdens het avondeten in een keer mem heeft een baby in de buik. ik schrok er van. wie weet haha. volgende week dinsdag nod

 • Mar-82

  Vrijdag mijn ei gehad, dus mag me hier weer melden. Nu heb ik echte dikke afscheiding, wittig en plakkerig.. Nog niet eerder gehad! :-)

 • uckie

  spannend he. succes met w88!

 • Mamavannylaenvienn

  Clearblue gaf vanochtend een mooie smiley! Manlief is werken tot 9 maar dan mag ie nog een keer aan de bak haha ;)

 • Uckie

  Veel plezier haha ;)

 • SJ-

  Vandaah aangekomen in week 2 ☺. Ovulatietest van vandaag is waarschijnlijk positief. Morgenvroeg nog een keer testen of het echt zo is 🍀🍀

 • Mariekes1987

  Jeeej! Hier als t goed is gister positief gehad ga zo nog een keer testen en dan maar weer heel hard duimen

 • SJ-

  Vanmorgen getest en vandaag is hij positief. Heb ook het gevoel gehad dat vandaag mijn ei is/was omdat ik vanmorgen wakker werd met hoofdpijn, en wat gerommel in mijn buik links wat naar de linkerkant van mn onderrug trok. Gisteren en eergisteren sws gemeenschap gehad ☺ vanavond ook nog maar doen denk ik 🍀

 • Mariekes1987

  Top! bij mij was ie denk ik gister, nu gaan we maar weer hard duimen

 • m4ndyy
  Hoi week 2! blij na een rare cyclus vorige maand nu blij met deze test hopelijk brengt ronde 7 meer geluk.
 • Lovebabys

  En we zitten weer in week 2. Vorige cyclus was de eerste ronde voor ons 3e kindje en was 4 dagen langer dan ik gewend was. Nu weer duimen dus

 • uckie

  spannend!! ik had vandaag mijn eisprong. ook later dan ik had gedacht. succes!


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Populairste namen