Naar de reacties

18 Weken zwanger

Week 18 begint bij zwangerschapsdag 126 en loopt tot dag 133.Het is je negentiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 20 centimeter
Gewicht van je baby: 200 gram


Het delen van de zenuwcellen is voltooid. Door kleine bloedvaatjes wordt vocht aangemaakt om de hersenen en het ruggenmerg heen. Dit vocht moet goed kunnen doorstromen. Indien dit niet het geval is, kan de baby een waterhoofd krijgen. Tegenwoordig kan dit zelfs al in de baarmoeder verholpen worden. De hersenen van de baby groeien vanaf deze week snel, wel 90 gram per maand!

Als dit je eerste zwangerschap is, dan is je groeiende buik nog niet goed te zien met kleding aan. Mensen die niet weten dat je zwanger bent, zullen er nu daarom ook nog niet naar vragen.Indien dit je tweede of volgende kindje is, dan heb je nu waarschijnlijk al een flink buikje.

Slapen op je buik zal langzaam maar zeker moeilijker worden. Naarmate de zwangerschap vordert kunnen sommige vrouwen zich wat duizelig voelen als ze plat op hun rug liggen. Het grote bloedvat dat via de lever naar hart loopt wordt dan soms wat afgekneld door zware baarmoeder. Dit heeft geen invloed op de baby, maar is voor de moeder soms wel vervelend. Op de linker of rechter zij draaien kan dan helpen.

Je hart pompt vanaf deze week wel 40 tot 50% harder dan normaal. Voor een gezond hart is dit geen enkel probleem. Sporten kan ook nog steeds. Let er wel op dat je genoeg rust en nog altijd gezond eet.

Rugpijn

De meeste zwangeren krijgen op den duur last van rugpijn. Het zou goed kunnen dat jij dat nu al hebt. Je baarmoeder lijkt qua grootte op een kleine meloen. Het zwaartepunt van je lichaam wordt naar voren verplaatst, waardoor je automatisch je gewrichten anders belast. Pijn in je onderrug is daarbij een ongemakkelijk gevolg. Let goed op met tillen en buigen, maar ook gewoon met staan. Zorg dat je steeds een rechte houding aanneemt.
 

Reageer in `18 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1238)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Onemoredream

  De tijd vliegt echt, nu alweer week 18. Over 2 weken de twintig weken echo kan niet wachten

 • dorruske

  Week 18 31 aug de 20 weken echo.

 • Vosje86

  Even een vraagje, dit is mijn eerste zwangerschap, vrijdag heb ik mijn kleintje veel voelen bewegen (echt genieten) maar nu voel ik hem al een paar dagen weinig tot niet. Dit maakt mij ongerust. Is het normaal dat je de ene dag veel beweging kan voelen en andere dagen weinig tot niets? Ik heb daarnet met de Doppler geluisterd en vond meteen een goede hartslag van 145.

 • Lizzymeis887

  iik ben 18 weken van 5e kind en voel dus nog helemaal niks noppes....begrijp er niks van mijn andere koters voelde ik rond 16 weken al (ook de keren dat placenta voor lag) en nu voel ik gewoon nauwelijks iets ik meende eergister even iets te voelen maar dat was het dan....net nog geluisterd met doppler klinkt prima 156 slagen. Ik heb het idee dat ik dit keer gewoon een niet heel bewegelijk kind heb ofzo. Had gehoopt meer te voelen maar 18 weken vandaag en nop....zucht....hopelijk voel ik snel meer!

 • Amles

  Ja hoor heel normaal. Op een gegeven moment zal de Vk tegen je zeggen vanaf nu moet je hem elke dag voelen. Hier ook dagen wel, niet of minder

 • Vosje86

  Bedankt voor je geruststellende reactie. Ik heb al 3 miskramen gehad rond 9 weken en die angst dat het weer zou misgaan blijft echt zo hard aanwezig. Ik had altijd gedacht dat ik geruster ging zijn als ik mijn zoontje zou voelen... maar ik verlang altijd naar meer en meer getrappel...

 • Bella28

  Hallo week 18!
  Eindelijk ben ik dan iets aangekomen, 0,5 a 1 kilo ong. Hoop dat de vk er tevreden mee is met de controle volgende week.
  Drukke dagen voor de boeg met de laatste dingen regelen voor ons trouwen volgende week.
  En dan ervoor nog de 20 weken echo.
  Best spannend weer!

 • Legomama

  Hier ook al weer ruim 18 weken zwanger. Het gaat best snel! Vandaag controle gehad en vrijdag de 20 weken echo. Spannend!

 • Liess91

  Voor mij vandaag ook alweer 18 weken! Gaat snel! 💙

 • Rikje

  Vandaag 18 weekjes en weer controle gehad alles was weer goed met de kleine! Ik was zelfs afgevallen 😆😜

 • Aluna

  Gek he! ik ben nu op hetzelfde gewicht als voor de zwangerschap! Maar goed, zal nog wel veranderen hihi

 • LDYL

  Goedemorgen allemaal! Vandaag alweer 18 weken! Dat klinkt toch ineens vrij ver! Of ligt dat aan mij?

  Sinds een paar dagen voel ik de baby heel lichtjes als ik rustig zit of lig. Mijn placenta ligt deels voor, net als bij mijn eerste dus ik vind het alsnog best wel snel. Mijn zoon voelde ik pas met 20 weken.

  Volgende week gelukkig eindelijk weer naar de verloskundige, wat duurt dat lang in het begin he? Ik doe mee aan de centering pregnancy groep, echt een aanrader!

  Nou meiden, op naar de 20 weken echo

  Ps: wat een heerlijk weer vandaag he!

 • Sam-Jay

  Hallo Ldyl,

  Ja ik vind dat we ook al zo ver zijn ineens! 18 weekjes alweer en al zo'n mooi rond zwangerschapsbuikje. Ik kijk ook enorm uit naar de 20 weken echo en mijn partner heeft de baby inmiddels ook al kunnen voelen.

  Het is heerlijk weer haha.

  Groetjes Sam


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 18

De bevaldatum van leden die 18 zwanger zijn is van zondag, 13 januari 2019 tot en met zaterdag, 19 januari 2019.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

3 leden zijn nu online
Aanmelden