Naar de reacties

18 Weken zwanger

Week 18 begint bij zwangerschapsdag 126 en loopt tot dag 133.Het is je negentiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 20 centimeter
Gewicht van je baby: 200 gram


Het delen van de zenuwcellen is voltooid. Door kleine bloedvaatjes wordt vocht aangemaakt om de hersenen en het ruggenmerg heen. Dit vocht moet goed kunnen doorstromen. Indien dit niet het geval is, kan de baby een waterhoofd krijgen. Tegenwoordig kan dit zelfs al in de baarmoeder verholpen worden. De hersenen van de baby groeien vanaf deze week snel, wel 90 gram per maand!

Als dit je eerste zwangerschap is, dan is je groeiende buik nog niet goed te zien met kleding aan. Mensen die niet weten dat je zwanger bent, zullen er nu daarom ook nog niet naar vragen.Indien dit je tweede of volgende kindje is, dan heb je nu waarschijnlijk al een flink buikje.

Slapen op je buik zal langzaam maar zeker moeilijker worden. Naarmate de zwangerschap vordert kunnen sommige vrouwen zich wat duizelig voelen als ze plat op hun rug liggen. Het grote bloedvat dat via de lever naar hart loopt wordt dan soms wat afgekneld door zware baarmoeder. Dit heeft geen invloed op de baby, maar is voor de moeder soms wel vervelend. Op de linker of rechter zij draaien kan dan helpen.

Je hart pompt vanaf deze week wel 40 tot 50% harder dan normaal. Voor een gezond hart is dit geen enkel probleem. Sporten kan ook nog steeds. Let er wel op dat je genoeg rust en nog altijd gezond eet.

Rugpijn

De meeste zwangeren krijgen op den duur last van rugpijn. Het zou goed kunnen dat jij dat nu al hebt. Je baarmoeder lijkt qua grootte op een kleine meloen. Het zwaartepunt van je lichaam wordt naar voren verplaatst, waardoor je automatisch je gewrichten anders belast. Pijn in je onderrug is daarbij een ongemakkelijk gevolg. Let goed op met tillen en buigen, maar ook gewoon met staan. Zorg dat je steeds een rechte houding aanneemt.
 

Reageer in `18 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1140)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • ElsaTdV

  Alweer 3 dagen in week 18.. wat gaat de tijd toch hard. Wij weten al dat wij een mooie zoon verwachten en de 28e onze 20 weken echo. Gelukkig tijdens de geslachtsecho al gehoord dat de belangrijkste onderdelen er goed uit zagen. Nog 22 weken tot onze uitgerekende datum.. gewoon al bijna op de helft jeetje!

 • Buuf1989

  Onze kleine man helemaal goedgekeurd met de 20 weken echo! Iets vroeger gehad door onze vakantie. We gaan nu richting de goede kant van de helft 👌🏻

 • Marley91

  Sinds gisteren in week 18.

  Vanmiddag bloed laten prikken.
  Ik werk op een kinderdagverblijf en vermoedelijk heerst daar de vijfde ziekte.
  Volgens mijn moeder heb ik die ziekte als kind niet gehad, dus zal ik niet immuun zijn.
  In de eerste 20w van een zwangerschap kan deze ziekte fataal zijn voor de foetus.
  Ik hoop dat de test uitwijst dat ik toch immuun ben. 🙏🍀

 • PatriciaOV

  O, helemaal vergeten te vermelden hier!
  Afgelopen maandag de uitslag van de NIPT gehad en helemaal positief! Geen verdenkingen van afwijkingen op basis van deze test. Wel even een traantje weggepinkt. Ik ben 35 en hoe ouder, des te hoger de kans, dus zat er enerzijds wel een beetje over in.

 • Yuul

  Wat fijn! Ik vond de nipt ook best spannend.

 • DVF35

  Wat fijn! Ik vond het ook heel spannend. Ik ben 36 en had de statistieken gegoogeld dus ook even emotioneel toen ik de uitslag kreeg. In de week beschrijving staat dat je bij de eerste zwangerschap waarschijnlijk nog geen zichtbaar buikje hebt... nou sinds 17 weken groeit mijn buik echt opeens hard (is mijn eerste zwangerschap).

 • PatriciaOV

  Vandaag in week 18 aangekomen. Gaat nu hard naar de 20 toe en dan weer aftellen.
  Ook weten we nu dat we een zoon krijgen. Na twee dochters nu een zoon. Dat zal in het begin wel even wennen worden, maar o zo leuk!

  Ik weet door de pretecho van afgelopen week dat ik de placenta voor heb liggen. Ik voel de kleine wel af en toe al wat bewegen, maar het echt goed voelen zal nog even duren. Bij onze oudste had ik ook de placenta voor en begon haar pas goed te voelen met 20/21 weken. Bij onze jongste de placenta rechtsonder en toen voelde ik haar goed vanaf week 17. Maar ach, het getrappel komt vanzelf wel.

 • Yuul

  Ik reageer maar even hier, want op je vorige bericht mag ik niet meer reageren. Ik heb mijn 20 weken echo precies op de dag dat ik 20 weken ben en dat is 6 juni, weet ik als het goed is ook eindelijk wat ik krijg 😊

 • PatriciaOV

  Ja, dat is soms vervelend dat je dan niet meer op een bericht kan reageren inderdaad.

  Oh, 6 juni, dat gaat dan ook nog wel vrij snel. Wel spannend hoor!
  Vind de 20-weken echo ook echt een belangrijke echo. Kijken toch of alles erop en eraan zit en of het op ogenschouw er goed en gezond uit ziet. En voor jullie ook spannend wat jullie krijgen. Heb je zelf een vermoeden?

 • Yuul

  Ja dat vind ik ook hoor. Ik heb inmiddels een aantal berichten gelezen over 20 weken echo’s die niet goed waren, dat had ik beter niet kunnen doen.....
  Ik heb zelf geen voorgevoel, maar omdat mijn man zo zeker denkt te weten dat het een meisje is ga ik als tegenhanger voor een jongen ☺️

 • Swaentje

  Hé Yuul,
  Ik zie dat je op dezelfde dag uitgerekend bent als ik! Ik krijg de 20 weken echo al met 19 weken en een dag, op 31 mei dus. 1e kindje voor jou? Hier 't 4e.
  Voel jij al wat? Ik dacht ons kindje op Hemelvaartsdag duidelijk te voelen maar daarna helaas niet meer Volgende week pas weer op controle. Succes met alles!

 • Yuul

  Hoi Swaentje! Wat leuk op de zelfde dag ☺️ Weet je al of je een jongen of een meisje krijgt? Nog een kleintje er bij wat mooi! Kijken de broertjes en zusje er ook naar uit? Ik voel af en toe een plopje en sinds deze week een beetje zacht kloppend of een beetje een stromend water-achtig gevoel ( snap je het nog haha 😂) Volgende week ook controle, kijk er naar uit. Geniet van je zwangerschap!

 • Swaentje

  Wij krijgen een meisje! Na 2 jongens en 1 meisje, erg leuk!! Ik snap wat je voelt hoor! Dat stromend water-achtig gevoel herken ik wel!

 • Risheen

  Vandaag in week 18. Zo speciaal en nog steeds erg onwerkelijk na zoveel jaar in het zk. Elke dag en vooral in de avond voel ik de kleine man goed. Xx

 • Spannendd

  Gisteren aangekomen in week 18! Wauw wat gaat de tijd snel! Voel het kindje elke dag al lekker beweeglijk zijn. Heerlijk gevoel. Over 2 weken de 20 weken echo, dan horen wij of het een jongen of een meisje is. Ik ben heel benieuwd! 😍

 • Sleeperson

  Hebben jullie ook kleine korstjes op je tepels?

 • PatriciaOV

  Geen last van, wel wat donkere verkleuringen. Dit herken ik ook wel van mijn vorige twee zwangerschappen.


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 18

De bevaldatum van leden die 18 zwanger zijn is van dinsdag, 16 oktober 2018 tot en met maandag, 22 oktober 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

0 leden zijn nu online
  Aanmelden