Naar de reacties

16 Weken zwanger

Week 16 begint bij zwangerschapsdag 112 en loopt tot dag 119.Het is je zeventiende zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 15 centimeter
Gewicht van je baby: 120 gram

Vanaf nu kan de baby licht en donker van elkaar onderscheiden. De ogen zijn nog wel dicht, maar net als wij, ziet hij door de oogleden het verschil tussen dag en nacht.

Je baarmoeder is nu boven je schaambeen uit gegroeid, waardoor er meer ruimte is voor je blaas, en je dus minder vaak hoeft te plassen. Als je op je rug gaat liggen, kun je misschien je baarmoeder wel voelen. Het voelt aan als een harde, maar soepele bal.

Blaasontsteking

Tijdens je zwangerschap heb je meer kans op blaasontsteking. Je groeiende baarmoeder drukt je blaas opzij. Daardoor moet je vaker plassen. Er blijven nu makkelijk restjes urine in je blaas zitten, wat voor ontstekingen kan zorgen. Gedurende de zwangerschap zitten er meer voedingsstoffen in je urine. Ook dit is een extra bron voor het ontstaan van ontstekingen. Lees meer in het infoforum: Blaasonsteking

Progesteron vervangt hCG

Vanaf deze week wordt het hCG hormoon vervangen door progesteron. Progesteron maakt je lichaam week. Onder andere je darmen worden slapper. Hierdoor kun je soms hardere ontlasting krijgen dan voorheen, omdat het vaak langer wordt opgehoopt. Blijf goed en gezond eten, en voorkom zo ook aambeien.

Reageer in `16 Weken zwanger`

Meld je aan en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

reacties (1798)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 • Zon2

  We weten inmiddels een paar dagen dat we op een jochie wachten. Ik was een beetje bang gemaakt door mijn omgeving, waarvan ik vaak kreeg "hoop voor jou dat het nu een meisje is" e.d. Ik werd er onzeker door of ik inderdaad een meisje moest willen omdat iedereen dat zei. Achteraf ben ik er ook best boos over. Maar gelukkig ben ik dolgelukkig met mijn kleine jongen! Zoals ik vooraf al zei; het maakt mij echt geen *** uit. Ik kan niet wachten om hem te ontmoeten eind van het jaar!!

 • Spruitje-nr2

  Lekker genieten van je babyboy!! Hier een meisjes mama.... elk gwslacht heeft zo zijn leuke dingen... tutten met haar vind ik heerlijk maar een jongen kan weer een stoer kapsels hebben wat ook super leuk is! Mocht je een keer willen tutten met een meisje dan kom je maar 1tje lenen hier😉

 • PatjeNr3

  Waarom zou je een meisje moeten willen dan? Raar hoor van je omgeving. Heerlijk genieten van het kleine mannetje in je buik 💙

 • Zon2

  ja.. gekste redenen kwamen voorbij. Van leuke kleertjes tot "als je een zoon krijgt, raak je hem kwijt, als je een dochter krijgt, krijg je er een zoon bij". Mijn oudste is een meisje maar ze is zwaar gehandicapt dus het standaard beeld van een meisje is bij haar niet aan de orde. Je weet wel, strikjes in de haren, jurkjes, barbies, make-up, trouwen, kinderen.. Dus vonden mensen het leuk voor mij om zowel een jongen als een meisje te hebben. Maar ik heb er geen moeite mee een jongensmama te zijn hoor!

 • Kukie

  Whoeee om 18.00 geslachtsbepaling 😍😍😍😍
  Fijn weekend mama's ❤️

 • Zon2

  Eeeeennnnnnnn?????

 • PatjeNr3

  Jaaaa en en en??? 😉

 • Spruitje-nr2

  En en en?

 • XmariskaX

  Hallo iedereen!
  Inmiddels 16 weken zwanger van ons 2e kindje! Na een prachtige dochter die inmiddels alweer in groep 1 zit, nu een jongen!
  Helemaal happy <3

 • Grazii89

  Hey. 16 weken zwanger en vraag me af wanneer ik het kleintje al kan voelen. Is de eerste zwangerschap dus ben wel zenuwachtig.

 • Kukie

  Haai,

  Ik voelde de eerste rond 18 weken.. nu had ik het gevoel alsof ik met ruim 12 weken het al een x voelde.. inmiddels 16.1 en voel het heel regelmatig.. dit is dan ook mijn 3e zwangerschap maar in een eerste zwangerschap duurt dat gewoon wat langer en is het moeilijk te herkennen omdat je niet weet wat je moet voelen.. maar het komt vanzelf 😍 niet te druk om maken.. geniet!

 • Vlaflip

  Ik bij de eerste ergens na de 20 weken. Als je niet weet hoe het moet voelen is het ook lastig om te herkennen. Nu voel ik het af en toe (wel als ik lig en me er op concentreer, en nog niet vaak).

  Duurt vast niet lang meer 😊

 • Bibsje1982

  Ik schuif weer een weekje op... Tot snel dames! 😀

 • Boebelie

  Vanavond hadden we een pretecho en hoopten het geslacht te weten te komen. Kleine was lekker aan het bewegen met armen&benen en we konden veel zien, behalve het geslacht, want daarvoor lag hij/zij net verkeerd. Ik heb gewiebeld, gesprongen, de trap op en neer gelopen, maar die uk bleef gewoon doodleuk in dezelfde houding liggen. 16 weken en 2 dagen oud en nu al tegendraads, dat belooft wat 🤣

 • Lynn5

  Oh jee, wat een eigenwijsje hihi.
  Dus nog een paar weken extra geduld hebben. Op naar de 20 weken echo!

 • Alaijo

  Whahaha herkenbaar! Hadden wij vorige week ook, morgen nieuwe poging☺️ Krijgen jullie ook een nieuwe echo?

 • Vlaflip

  En....weet je al meer? Beentjes nu gespreid?

 • Alaijo

  Jaaaaa hier ook een meisje 🎀
  Had een ballon gekocht met roze confetti voor de kids. Meiden waren euforisch en onze jongste barste jn tranen uit 🙊

 • Vlaflip

  Haha, gefeliciteerd 💝 Ja leuk zo’n ballon willen wij ook doen 😃
  Je zoontje een beetje bijgekomen van het nieuws? Wij zijn onze zoon vast aan het voorbereiden door te zeggen dat hij wel heel speciaal is ‘ons enigste jongetje nu’, dus leuk als het een broertje is, maar ook heel bijzonder als hij het enigste jongetje blijft 😉 Dat sloeg hier wel aan. Hoe oud is jullie zoon?

  Hebben we toch uiteindelijk een meidengezin. Ik vind het wel raar om dat nu te weten. Had zelf vroeger de wens om te ervaren hoe het is om zowel een zoon als dochter te hebben (maar toch iig wel 1 dochter waar ik leuk de haren van kon doen 😉). Zag mezelf wel meer als een jongensmoeder omdat ik zelf in een jongensgezin ben opgegroeid. Uiteraard is hoe het voor ons uitpakt helemaal geweldig, super blij mee en gaan we vol op van genieten, maar gewoon maf dat ik toch een meiden mama ben. Hoe voel jij je nu je het weet?

 • Alaijo

  Nou hij vind het wel heel lastig. Hij probeert wel z’n best te doen, dan zegt hij ‘blij’ zusje en dat ziet eruit als een boer met kiespijn 😂😂 maar komt wel goed, hij is 4 en heeft nog ruim de tijd om de voordelen te gaan zien. Wat grappig dat je zelf uit een jongensgezin komt en nu een meiden mama bent 🙂 ik voel me wel Oke, rustig. Wat jij eerder omschreef, dit is/wordt dus mijn gezin. We maken hem compleet met een meisje 🙂 wel nu flink aan het shoppen 😇😇🎀🎀

 • Lynn5

  Succes en veel plezier morgen! 😄

 • Boebelie

  Nee, pretecho's kunnen bij deze verloskundige praktijk alleen op dinsdagavond en mijn vriend kan de komende 2 dinsdagen niet 🙄 De dinsdag daarop ben ik al 19 weken, dus dan kunnen we net zo goed wachten tot de 20 weken echo.
  Fijn dat jullie morgen al een herkansing krijgen!

 • Vlaflip

  Jullie geduld wordt zo wel beproefd 😊 misschien laat de baby meer zien bij de 20 weken echo...

 • Bibsje1982

  Haha, succes dan strx na de bevalling 😉
  Krijg je nog weer een nieuwe echo voor het geslacht?

 • Vlaflip

  Morgen afspraak bij de gynaecoloog. Vind het best spannend: ivm een auto-immuunziekte die vorig jaar bij mij is geconstateerd overleggen wat dit betekent voor de zwangerschap. Ik sta al onder verscherpte controle bij hematoloog, nu afwachten wat de gynaecoloog wil. Hoop dat ik gewoon bij de verloskundige kan blijven, bevallen in het ziekenhuis zou ik geen probleem vinden (om andere medische reden ook bij de andere drie gedaan). Even afwachten maar....

 • Lynn5

  🍀

 • Bibsje1982

  Ooh spannend zeg! Heel veel succes dan vandaag. Hoop voor je dat je bij de VK kan blijven.
  Ik heb strx met de 20 weken echo ook nog een inwendige. Bij mij is voorstadium van baarmoederhalskanker geconstateerd toen ik 29 was (nu 36). Behandeling gehad (wegsnijden bij de mond) dus bij mij is dat weer afwachten en spannend. Hopen dat dat geen complicaties kan brengen strx.

 • Vlaflip

  Jeetje wat heftig, hopelijk een goede echo straks 🍀

  Ik moet in het zh bevallen. Als mijn bloedwaarden in orde blijven mag ik kiezen of ik tijdens de zwangerschap bij de Vk of de gynaecoloog loop. Mochten de bloedwaarden verslechteren dan naar het zh. We zijn blij dat we nu meer duidelijkheid hebben 😊 Tegelijkertijd ook weer eng omdat zo’n gynaecoloog ook doorspreekt wat het betekent als de bloedwaarden slechter worden, ik merk dat we dat scenario een beetje van ons afhouden. Op de echo de baby nog even mogen zien, zag er goed uit 😍

 • Bibsje1982

  Yep, de gyn kan de zaken behoorlijk spannend maken, i know... Met de oudste lag ik met 32 weken in Zwolle met 1cm ontsluiting, kregen een boek in ons handen gedrukt waar we in mochten kijken om ons voor te bereiden, een boek met geboorte en rouwkaartjes van te vroeg geboren baby's. Vreselijk was dat... Maar wel goed dat ze je iig inlichten over 'wat als...'
  Moet jij nu vaker bloed laten prikken dan?? En nu waren ze goed??

  Ja, ik hoop zeker op een goeie echo, wil toch echt graag een x thuis bevallen. De eerste is uiteindelijk met 36 weken geboren en de 2e had in t vruchtwater gepoept 🙄..

 • Vlaflip

  Oei, dat lijkt me inderdaad erg akelig. Hoop voor je dat je thuis mag bevallen. Zal voor mij nooit gebeuren en dat vind ik ook helemaal prima.

  Ik moet geregeld mijn bloed laten prikken en met steeds kortere tussenpozen. Tot nu toe goede uitslagen gehad 😊

 • Moedervan2enzwanger

  Wij zitten nu ook in de 16e week, na 2 geweldige meiden nu in verwachting van een zoon 😊 Helemaal happy!!

 • Bibsje1982

  😀 Gefeliciteerd!

 • Vlaflip

  Wat leuk, gefeliciteerd 😃

 • Lynn5

  Gefeliciteerd!! 💙


1 2 3 4 5 6 7 8 9

Leden in week 16

De bevaldatum van leden die 16 zwanger zijn is van dinsdag, 25 december 2018 tot en met maandag, 31 december 2018.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50