Volg ons overal!
Naar de reacties

15 Weken zwanger

Week 15 begint bij zwangerschapsdag 105 en loopt tot dag 112.Het is je 16e zwangerschapsweek.


Lengte van je baby: 11 centimeter
Gewicht van je baby: 90 gram

15-weken-zwanger-baby
Het hoofdje van de baby is bijna even groot als een knikker, en zijn handjes net zo klein als erwtjes. De spieren worden steeds sterker door het gespartel in het vruchtwater.
 

Af en toe krijgt de baby de hik, als zijn maagje vol zit met vruchtwater dat hij heeft ingeslikt. Zo begint het oefenen van de ademhaling, maar ook van het zogen. Het slikken en bewegen van zijn bovenlip is het begin van de latere zuigreflex.

Jij bent gemiddeld al 2 tot 4,5 kilo aangekomen, maar de foetus weegt nog geen 100 gram en is zo'n 11 centimeter. Als je al eerder zwanger bent geweest, is er een kleine kans dat je af en toe al wat beweging kan voelen, maar meestal duurt het nog wel een aantal weken

Je uitgerekende datum is nog ver weg, maar toch is het prettig om op tijd te beginnen met de baby uitzet. Zo heb je alle tijd om rustig alle benodigde spullen in huis te halen. 

Ben je zwanger?

Ontvang dan de gratis nieuwsbrief met een wekelijkse update van je zwangerschap!
Je e-mailadres

Je BevaldatumReageer in `15 Weken zwanger`

Meld je aan bij Babybytes en schrijf mee met je vaste `week tot week` groepje van dames die net zo ver zijn als jij. Veel nieuwe vriendschappen zijn hier al begonnen!

Reacties (1036)   Verversen

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 • Sal03

  We zouden vandaag bij de verloskundige naar het hartje van ons kleintje luisteren, maar deze was helaas niet te vinden. Maandag probeert ze het opnieuw en als het dan weer niet lukt krijgen we een echo. Ik probeer vertrouwen te hebben, twee week geleden nog een prachtige echo gehad. Gebeurt dit vaker omdat het beebje nog te klein is? Heb het haar vergeten te vragen..

 • Duurtlang

  Jeetje.. dat is ook niet prettig naar huis toe gaan zeg! De laatste keer bij mijn controle moest ze wel lang zoeken naar een hartje.. ze had ons ook van te voren gezegd dat het rond deze tijd vaak even zoeken is en dat we niet moesten schrikken als het "even" zou duren voordat het hartje te horen was...

  Maar k vind het wel naar dat je nu zo naar huis gestuurd bent zeg! Ze konden toch meteen even met een echo kijken? Pff

  Nouja.. heb je nu niets aan natuurlijk! Probeer idd maar positief te blijven.. ik las eerder op het forum hetzelfde verhaal en er was daarna een mooie echo met prachtig kloppend hartje! ;)

  Laat t maar snel maandag zijn! ❤

 • Sal03

  Dat hadden ze bij ons idd ook gezegd, maar uiteindelijk dus helemaal geen hartje gevonden. Ze doen bij deze praktijk niet zelf de echo's, ze had het apparatuur er ook niet staan.

  Bedankt voor je reactie!

 • Frederiek83

  Ja gebeurt wel vaker. Zeker als ze achter het schaambot zitten. Had je misschien toevallig ook je buik nog ingesmeerd met bodylotion oid? Dan schijnt het ook niet goed geleidbaarheid te zijn en dus niet te horen. Blijf je vertrouwen erin houden! Sterkte dit weekend met wachten

 • Sal03

  Ik smeer idd iedere ochtend m'n buik in met bodylotion om striae (?) te voorkomen. Zal het maandag niet smeren. Bedankt voor de tip!!

 • Frederiek83

  Wat ook kan helpen is om maandag met een volle blaas naar de afspraak te gaan. Je baarmoeder wordt dan omhoog geduwd waardoor de kleine zich minder snel achter je schaambot kan verstoppen.

 • Mie86

  Dag Sal, wij hadden gisteren precies hetzelfde (15 weken, 3 dagen). Ik schrok ook een beetje. Gelukkig stond er in de kamer nog een middeleeuws echoapparaat dat ze even heeft aangezet. Binnen twee tellen verscheen ons kleintje in beeld, kloppend hartje en al, een hele geruststelling! Ik kan me voorstellen dat je je druk maakt, vooral als je nog het hele weekend moet wachten! Maar ze zei tegen ons dat het wel vaker voorkomt bij 15 weken dat het apparaat de harttonen nog niet oppikt. Laat je weten hoe het ging?

 • Sal03

  O wij zijn op dezelfde dag uitgerekend! Gelukkig konden ze bij jullie direct een echo maken en zag alles er goed uit!

  Hopelijk voor ons maandag ook goed nieuws!

 • Ikgewoonik

  Jeetje wat zenuwslopend dit zeg. Ik had toch echt een echo gevraagd hoor. Wat een muts dat ze je laat wachten zolang. Elk normaal denken mens snapt toch wel dat je je nu zorgen maakt. En misschien wel helemaal voor niks. Grrr wat kan ik hier boos om worden zeg. Alsof het heel wat is een echo pfff. Ik hoop dat alles goed komt meid. Laten we hopen dat tie gewoon goed verstopt zat. Op naar maandag!!! Heeeeel veel succes gewenst en een dikke knuffel

 • Sal03

  Dank je wel! Ik heb er ook niet direct om gevraagd omdat ze in de praktijk geen apparatuur daarvoor hebben, maar als ze maandag weer niks kunnen vinden vraag ik direct een echo!

 • Sal03

  Dank je wel! Ik heb er ook niet direct om gevraagd omdat ze in de praktijk geen apparatuur daarvoor hebben, maar als ze maandag weer niks kunnen vinden vraag ik direct een echo!

 • Mie86

  Inderdaad op dezelfde dag uitgerekend! Toevallig zeg! :-)

 • MelMoessie

  Gaan er nog mama's naar de 9 maanden beurs? Ik ga er vanavond heen met mijn mams..

 • Frederiek83

  Ik ben geweest maar vond het tegenvallen

 • MelMoessie

  Ja, ik ook. Had wel wat meer babykamer inspiraties verwacht maar helaas. Pff en mij veelste druk dit soort dingen. Voor een keer is het leuk om mee gemaakt te hebben

 • GabyMary

  Morgen alweer 15 weken. Ik heb nog een helemaal plat buikje, niks aan me te zien. Zijn er nog meer die dat hebben?

 • Turksekaas

  Hier verschilt het per dag. In de ochtend niks en voor dat ik ga slapen heb ik een inimienie buik

 • GabyMary

  Ik alleen een iniminie buikje als ik naar de wc moet

 • Turksekaas

  Haha, je blaas die tegen je baarmoeder aandrukt waarschijnlijk 😊

  Ik schuif op naar week 16, geniet van je zwangerschap

 • Infanzia-

  Alweer 15 weken, ik had het idee dat de vermoeidheid minder was maar ben nu echt weer niks waard. Ik moet zometeen naar mijn werk maar merk dat ik wel pittig vind als ik me zo voel.. zou het liefst mijn bed in duiken.. hebben er meer last van dat de vermoeidheid weer meer werd? Ik heb het ook de hele dag erg koud dus misschien word ik wel gewoon ziekjes..

 • MelMoessie

  Ja, afgelopen weekend en maandag vol energie! Ontzettend vrolijk en overal zin in. Sinds dinsdag is het weer helemaal over met de pret. Gister hele dag hoofdpijn en moe, en vandaag sta ik weer met hoofdpijn op en voel ik me futloos. En ik heb nog wel een avonddienst zometeen tot 11 uur :(

 • Infanzia-

  Ja vervelend hoor. Ik merk ook dat als ik even energie heb dat ik dan maar al gelijk het hele huis maar doe maar op die manier ben ik of dood moe of aan het schoonmaken.. Pff tot elf uur, pittig hoor! Ik moet tot acht en vind het al drie keer niks.. Merk sowieso dat ik sinds ik zwanger ben echt met tegen zin ga werken.. Haha voel me wel een echte zeikerd met me berichtje

 • Sal03

  Hier mag je af en toe ff lekkr klagen hoor!! Ik hoop steeds op meer energie. Helaas valt t tegen. Heb net een paar extra vrije dagen aangevraagd op m'n werk.. 😴

 • Infanzia-

  Groot gelijk heb je! Ik moet zo nog een ochtend en dan hebben ik en mijn kindjes lekker vakantie! Hopelijk even bijtanken..

 • Sal03

  Pff jeetje, voelde me vanmorgen ineens helemaal niet lekker! Buikkrampen en onwijs misselijk. Zweet droop van m'n lijf. Schrok me wilt, bang dat er iets met ons kleintje gebeurde. Gelukkig was het na 10 minuten over en daarna geen last meer gehad.
  Herkent iemand dit??

 • Frederiek83

  Ja ik heb dit wel eens vaker, ook buiten de zwangerschap. Bij mij komt het door m'n darmen. Ik reageer slecht op vette producten als ik ze een tijd niet heb gegeten. Dan krijg ik precies zo'n aanval als jij beschrijft.

 • Sal03

  Dat zou het dan best kunnen zijn, heb tijdens de zwangerschap behoorlijk last van m'n darmen. Kan zonder movicolon niet naar de wc.. maar had dit nog nooit meegemaakt!

 • Frederiek83

  Halloo, a.s. vrijdag hebben wij een pretecho. De kinderen zijn vrij van school dus die gaan mee. Weet iemand of ze ook kijken of het er goed uit ziet en als ze iets zien of ze dat dan ook zeggen? Vindt het best spannend. Voel nog niet veel dus hoop maar dat alles goed gaat daar binnen.

 • Baby02!

  Ja dat doen ze

 • Sal03

  Spannend zeg! Ik heb nog nooit een pretecho gehad. Doen ze ook geslachtsbepaling? Wij hebben vrijdag een afspraak bij de verloskundige en gaan naar het hartje luisteren.

  Kan ook miet wachten om ons beebje elke dag te voelen!!

 • Frederiek83

  Ja het is een geslachtsbepalingecho. Nog nooit gehad dus ben erg benieuwd. Omdat dit m'n laatste zwangerschap is wilde ik dat toch een keer meemaken.

  Sinds gister voel ik meer de baby bewegen. M'n placenta zit voor dus echt goed voelen zal nog wel even duren.

 • Sal03

  Veel plezier vandaag!! 🤰

 • Frederiek83

  Dank je! Het was heerlijk om ons kleintje weer even te zien. Was zo onzeker over of alles wel goed was maar we zagen een vrolijk springend kindje. Geslacht weten we nu ook maar ik wacht nog voor de zekerheid even de 20 weken echo af

 • Ikgewoonik

  Ik ben lekker actief in de ochtend. Heb energie voor 10. En voel me geen bejaarde meer. Alleen nu hakt het er wel even in hoor de vermoeidheid. Ik ga ff lekker een tukkie doen. Heeeerlijk :-) m'n lichaam geeft t zelf aan. Dus dames ik ga de binnenkant van m'n ogen bekijken :-p

 • MelMoessie

  Dat herken ik, ik had dat gister! Hele huis meteen uitgesopt hihi, maar vanacht weer zo beroerd geslapen wel 6/7 keer wakker geweest dus vandaag veel minder energie

 • Ikgewoonik

  Vreselijk he slecht slapen. Ik heb twee nachten geslapen als een roos. Heerlijk wakker geworden. Deze nacht weer slecht geslapen. Veel wakker, draaien. Heel veel dromen. Gewoon niet lekker geslapen. Heel gek. Hopen op betere dagen maar!!! Succes

 • Ikgewoonik

  Vreselijk he slecht slapen. Ik heb twee nachten geslapen als een roos. Heerlijk wakker geworden. Deze nacht weer slecht geslapen. Veel wakker, draaien. Heel veel dromen. Gewoon niet lekker geslapen. Heel gek. Hopen op betere dagen maar!!! Succes

 • MelMoessie

  Joeppie 15 weekjes!
  Vanmorgen bij de verloskundige geweest, en de baby doet het goed! Toch wel fijn om het hartje weer even te horen.
  Heb me toch wat zorgen gemaakt omdat ik afgelopen weekend enorm veel buikpijn had! Hele erge steken, ik werd er snachts wakker van.
  Maar het zijn mijn darmen, dus dat stelde me erg gerust. Zij adviseerde mij om roosvice laxo te drinken, weet iemand waar ik dit kan kopen? AH en jumbo heeft het niet.


  Ik heb vanmiddag maar weer nieuwe bh gehaald, ik ben al een cup gegroeid maar deze gaan nu ookal bijna niet meer passen

 • Frederiek83

  Oh jij stelt mij nu weer gerust. Ik heb ook zo'n last van steken en pijntjes maar dat zijn dus m'n darmen. Ze zijn 's avonds ook echt helemaal opgezet. Lijkt m'n buik ineens twee keer zo groot.

  Denk dat je die roosvicee ook wel bij de kruidvat kan kopen.

 • Woezel82

  Ik heb laxo bij de etos gekocht

 • MelMoessie

  Bedankt, ik zal straks na mijn werk even langsrijden

 • Manderijntje

  Hoi meiden,
  Voelen jullie je heel zwanger?
  Ik heb echt helemaal nergens last van en voel me ook ineens helemaal niet zwanger.
  Ook ben ik nog niks aangekomen in gewicht wel afgevallen.
  Volgendeweek hebben we weer een pretecho heb er nu al zin in

 • Ikgewoonik

  Ik voel me veel fitter dat wel. Maar ik merk wel dat ik zwanger ben. M'n hartslag gaat veel sneller bij inspanning. Moet ook dan meer hijgen :-) en m'n armen boven m'n hoofd kan ik niet te lang houden. Dan verzuren ze heel snel haha. Dus dat merk ik alleen. Maar voor de rest toppie

 • MelMoessie

  Nee, ik voel me echt helemaal niet zwanger. Ik voel me niet anders als altijd ( op de klachten zoals misselijkheid en vernoeidheid na dan maar die zakken nu ook heel erg af! )

 • Frederiek83

  Voel me nog wel zwanger, nu zou ik ook wel graag de baby willen voelen. Vind dit zo onzeker. Duurt ook nog zo lang eer die 20 weken echo is. Ik heb m'n man overgehaald om van de week een pretecho te laten doen. Al gebeld maar ze zaten deze week aardig vol, staat nu voor vrijdag gepland


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

Leden in week 15

De bevaldatum van leden die 15 zwanger zijn is van maandag 14 augustus 2017 tot en met zondag 20 augustus 2017.


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Top 50

3 leden zijn nu online
Lid worden